Biserica după tragedia de la „Colectiv”

Etichete:

Nu m-am mirat deloc atunci când am văzut că e atacată Biserica. Ce m-a mirat e gândul că revolta populară fost așa uşor deturnată.

De la primele demonstraţii de după tragedia de la „Colectiv” am văzut că Biserica a început să fie atacată şi, previzibil, câtă vreme era atacată de oamenii Noii Stângi, Patriarhul (cunoscut ca susţinător al direcţiei occidentale a ţării) a devenit ţinta mişcărilor violente atent pregătite de discursul anticreştin, promovat cam prin toată presa românească a ultimilor ani. Toată presa, pentru că atacurile nu au fost venite doar din partea lefegiilor Stângii, ci şi din partea vizibililor noului curent al Dreptei, atât de dragi mulţimii hipsterilor (Mândruţă Lucian îmi vine în minte primul).

Aşadar nu a fost un mister că s-a ajuns la situaţia discutată aici! Ca reacţie la asta am văzut şi o jale pornită de mulţi, care iesiţi din perplexitate, nu au înţeles cum de e atacată aşa violent Biserica şi de ce. Mai departe, nu puţini au început atât în spațiul public, cât şi în cercuri largi, pe reţelele de socializare, să îl plângă sau măcar să îl compătimească pe Intâistătătorul Bisericii noastre, pe nedrept ajuns ţintă a unei violenţe aparent greu explicabile. Oamenii se întreabă cum de e posibil şi de ce să suporte Patriarhul şi Biserica imensa nedreptate acum în desfăşurare.

Numai că, dacă se urmărea cu atenţie cum a fost cultivat discursul urii împotriva Bisericii, împotriva creștinilor, se putea vedea în clar ce o să urmeze. Aşa că nu m-am mirat că s-a ajuns aici, era previzibil.

Nu m-am mirat deloc atunci când am văzut că e atacată Biserica pentru că aşa cum Mântuitorul Iisus Hristos a fost aclamat de mulţime şi apoi, imediat, hulit în piaţa publică tot de mulţime, la fel şi noi, dacă suntem în Biserica Sa şi vrem să Îi urmăm, avem a ne aştepta la tratament care să ne amintească de Patimi, şi în acelaşi timp de cuvintele Mântuitorului: “Impărăţia mea nu e din lumea aceasta”.

Nu m-a mirat când, în urma atacurilor violente la adresa Bisericii şi la adresa sa, tot Patriarhul şi-a cerut iertare, pentru că la Sfânta Liturghie, înainte de a lua Sfânta Impărtăşanie, cei din Sfantul Altar îşi cer iertare unul altuia, aşa că şi dânsul, ca slujitor de o viaţă al Altarului, ştie să ceară iertare. Mai mult, orice om care spovedeşte şi se spovedeşte, ştie când trebuie să ceară iertare şi are exerciţiul acesta al smereniei. Acesta e Creştinismul. Nu a fost un gest politic sau de circumstanţă, am convingerea, ştiu sigur că a fost un gest din suflet la care merită luat seama, nu un punct bifat din manualul scurt de PR.

Ce m-a mirat în schimb şi încă mă mai chinuie e gândul că revolta populară, atât de îndreptăţit orientată împotriva establishmentului politic, a fost așa uşor deturnată de lătrăii stângii extreme, de oamenii mafiei împotriva cărora ne-am ridicat toţi, şi aruncaţi în faţă entertaineri trecuţi, cu probleme în biografie. Liviu Mihaiu, Mândruţă, băieţii lui Voiculescu, Nicuşor Dan şi alţii din aceiaşi companie sunt cei care ar trebui acum să ne reprezinte pe toți. Pe noi toți! Sincer, s-a simtit lipsa domnului Dan. Dan Diaconescu. A, să nu uit, Stegarul Dac a fost la negocieri? Că şi el reprezintă.

Deja s-a demonstrat că strada e captiva unor grupuri organizate de agitatori profesionişti, în prea multe locuri. Chiar mă întrebam ce ar putea să meargă mai rău de atât, dar mi-am amintit că şi Moldova are probleme şi că Imperiul din negura stepei vrea să pună iar stăpânire pe ţara noastră sau să o distrugă, cum a mai încercat în trecut în vreo doua rânduri.

În fine, sper ca serviciile de informaţii să îşi facă până la urmă treaba, cei care au fost în slujba ţării inamice să dea socoteală, iar cei care au cultivat discursul urii să fie sancționaţi conform legilor în vigoare.

În încheiere, o să îmi permit să spun că aşa cum ştiu că Patriarhul Bisericii noastre e un om puternic, pentru că nu avea cum să ajungă în fruntea Ortodoxiei românești un om slab (creştinul bun e sau trebuie să devină un om puternic, şi cu atât mai mult păstorul creştinului), la fel şi cei care conduc departamentul de presă al Patriarhiei trebuie să dea dovadă de tărie. Dar, spre deosebire de Patriarh, să lase o vreme pe alţii mai vrednici în posturile în care e nevoie mai mult ca oricând de întelegere a lumii contemporane şi dinamicii acesteia, pentru o mai bună transmitere în media a lucrării Bisericii către Cetate.

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Comentarii

 1. iulian eneSpune:

  Răspunde
  noiembrie 10, 2015

  Foarte corecte puncte de vedere. Adaugati-l la lista de sapatori si pe un anume A. Plesu, pentru unii neavizati mare expert in ale ortodoxiei, omul trebuie razuit urgent de pe lista pro-ortodoxa. Se urcase in barca anti-catedrala acu vreo cateva luni intr-un editorial de-a dreptul perfid, acum a comis-o iar ieri. Mai e o specie pernicioasa detectabila in zilele astea, intelectualul ortodox. In zilele astea a luat cumva apararea Bisericii, neuitand sa adauge ca e nevoie de „modernizare”, ba chiar de „reforma”. PR, popi hipsteri, gargara populista, show-uri kitschioase cum am vazut ca practica BC in ultima vreme(as putea gasi un link lejer, nu fabulez), ce inseamna aceasta „modernizare”, ca nu se deranjeaza s-o expliciteze deloc.
  Din punctul meu de vedere, care nu vreau „modernizare”, reactia trebuie sa vina din randul mirenilor care trebuie sa se organizeze intr-un fel de „Parinti pentru ora de religie” la puterea a 4-a. E mult poltronism in atacul anti-BOR. Pur si simplu reactia e prea blanda si se simt si ei rebeli si smardoi cu unul care doar pareaza. Trebuie sa li se dea de inteles acestor indivizi ca n-au monopolul insultei si nu-s deloc in avantaj numeric cum li se pare lor, asta cu sprijinul televiziilor si alde Adevarul. Cu duhul blandetii si cu argumente rationale, imi pare rau, imi pare esec garantat, a se vedea experienta din Vestul post-crestin deja.

 2. NeaSpune:

  Răspunde
  noiembrie 10, 2015

  Cred că a-l compara pe Isus cu patriarhul Daniel frizează blasfemia.
  Iar pentru criticile care i s-au adus cu această ocazie nu e nevoie să căutăm conspirații antioccidentale, stânga, dreapta, etc.
  Era destul să-i vedeți expresia și să-i auziți tonul cu care a răspuns întrebărilor legate de tragedia de la Colectiv.
  Iar atacurile nu sunt împotriva ortodoxiei, ci împotriva clerului care, în mare parte, i-a dezamăgit pe ortodocși.

 3. Preot Coman AlexandruSpune:

  Răspunde
  noiembrie 10, 2015

  Intentia mea nu a fost sa compar Patriarhul cu Mantuitorul Iisus Hristos, ci sa arat ca inca de pe vremea Sa, inca de la intemeierea Bisericii, a ramas ca pattern condamnarea de catre multime a sacerdotului. Daca Hristos Domnul, dupa ce a hranit multimile, a vindecat incurabili si a dat redat viata in cazurile relatate in Biblie, a fost prigonit, apoi unii ca noi, cu neputintele noastre, ce sa zicem?
  Despre conspiratii, conteaza putin ce cred eu, important e ce s-a vazut de ani de zile: atacuri nesfarsite la adresa Bisericii, folosindu-se minciunile cele mai fanteziste si sferturile de adevar, pe un tipar prea bine cunoscut…
  In ceea ce priveste calitatea clerului, eu insumi am nejunsurile mele ca si alti slujitori, dar asta nu justifica lepadarea de Biserica a nimanui. Asta e o ispita a mintilor lejere: nu- mi place preotul, clar, nu mai frecventez biserica! Rezultatul e ispita cea mare a mandriei: nu am nevoie de Biserica. Ori noi stim ca e adevarat cuvantul extra ecclesiam nulla salus.

 4. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  noiembrie 10, 2015

  spre deosebire de Patriarh, să lase o vreme pe alţii mai vrednici în posturile în care e nevoie mai mult ca oricând de întelegere a lumii contemporane şi dinamicii acesteia, pentru o mai bună transmitere în media a lucrării Bisericii către Cetate.

  Patriarhia Romana si-a schimbat purtatorul de cuvant, in aceasta functie fiind numit Vasile Banescu de la Trinitas TV. Schimbarea lui Constantin Stoica vine dupa ce in spatiul public au aparut reprosuri privind deficitul de comunicare al Patriarhiei dupa tragedia din clubul Colectiv.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20600462-patriarhia-romana-schimbat-purtatorul-cuvant-decizia-vine-dupa-controversele-privind-comunicarea-bisericii-dupa-tragedia-din-colectiv.htm

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *