FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Biserica Rusiei anunță ruperea de Patriarhia Ecumenică odată cu apropiata pierdere a Ucrainei

Etichete:

Lumea ecleziastică răsăriteană este, după perioade lungi de înfruntări între ruși și Ortodoxie, în apropierea unui moment de cotitură ce ar putea duce la schisma de jure dintre patriarhia Moscovei și Bisericile ortodoxe.

Lumea ecleziastică răsăriteană este, după perioade lungi de înfruntări între ruși și Ortodoxie, în apropierea unui moment de cotitură ce ar putea duce la schisma de jure dintre patriarhia Moscovei și Bisericile ortodoxe.

Vizita patriarhului rus Kiril la Istanbul, de la sfârșitul lunii august, pentru a-l convinge pe patriarhul ecumenic Bartolomeu să renunțe la intenția de a susține ierarhia ortodoxă și marea majoritate a creștinilor din Ucraina care vor să se desprindă de patriarhia Moscovei, obținând autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, nu a produs nici un efect așteptat de ruși.

Președintele ukrainean Poroșenko cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, la Constantinople

La câteva zile după primirea patriarhului Kiril al Rusiei din 31 august, patriarhul Bartolomeu trimis la Kiev doi episcopi, exarhi ai săi, unul din Statele Unite și celălalt din Canada, lucru care a infuriat Moscova, dar care nu a venit total imprevizibil, deoarece rușii mai avuseseră de-a face cu modul patriarhului ecumenic de a răspunde la presiunile lor. Astfel, în primavara acestui an, după ce a vorbit cu Putin, pe care l-a felicitat cu ocazia realegerii sale, patriarhul Bartolomeu l-a primit pe președintele Ucrainei și a purtat personal discuții cu acesta, motivul vizitei fiind, evident, legat de obținerea autocefaliei Bisericii Ucrainei.

Nici vizita sefului serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narishkin, din luna mai nu a produs vreun efect vizibil la Patriarhia Ecumenică. Neputința Rusiei de a-l opri pe Patriarhul Bartolomeu să dezvolte relații bune cu ierarhia bisericească a ceea ce va urma să fie viitoarea Biserică Ortodoxă Ucraineană și să pregatească emiterea tomosului patriarhal care să certifice apariția acestei Biserici autocefale, a produs, zilele acestea, o serie de ieșiri publice furioase din partea Moscovei, fără precedent în relațiile bisericesti.

Pe 7 septembrie, Vladimir Legoida, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ruse, a postat pe rețeaua Telegram un mesaj în care numește trimiterea emisarilor la Kiev ca fiind „nimic mai mult decat o invazie brutală, fără precedent, a teritoriului canonic al Patriarhiei Moscovei”, urmând cu amenințarea că „acestă acțiune nu poate rămâne fără răspuns”.

Ilarion Alfeyev și Alexandr Dughin (sep. 2014) detalii

Conducătorul Departamentului de Relații Externe al Bisericii Ruse, Mitropolitul Ilarion Alfeyev, a declarat că Sinodul Bisericii și-a exprimat protestul și cea mai adâncă indignare față de numirea la Kiev a episcopilor chemați din Occident de către Patriarhia Ecumenică. Decizia a fost luată fără consimțământul Patriarhiei Ruse și astfel constituie o grava violare canonică, fiind interzis ca o Biserică ortodoxă să intervină in afacerile interne ale alteia, a mai spus mitropolitul rus:

„Patriarhia de la Constantinopol este acum în mod deschis pe o cale a războiului. Și nu este un razboi doar împotriva Bisericii Ruse, nu doar împotriva poporului ortodox ucrainean; este de fapt un răzoi împotriva unității întregii ortodoxii.”

Alfeyev a vorbit împotriva modului „rău și perfid” în care este derulat proiectul autocefaliei de către Patriarhia Ecumenică, iar din acest motiv, „Biserica Ortodoxă Rusă nu va accepta această decizie. Vom fi nevoiți să ieșium din comuniunea cu Constantinopolul, apoi Constantinopolul nu va mai avea dreptul să pretindă întâietatea în lumea ortodoxă.”

„Patriarhul Bartolomeu va da personal socoteală pentru această acțiune în fața judecății lui Dumnezeu și în fața judecății istoriei.”

În momentul de față se vorbeste deschis la Moscova despre ruperea tuturor relațiilor cu Patriarhia Ecumenică, dacă aceasta din urmă va proclama autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Ceea ce nu spune Patriarhia de la Moscova e ca, la fel de bine, pe mai departe, din Biserica Rusă se pot rupe și alte Biserici care să intre în legatură canonică cu Patriarhia de Constantinopol.

ACP

ILD Contributor

ILD Contributor

Comentarii

 1. Florin C.Spune:

  Răspunde
  septembrie 10, 2018

  „…din Biserica Rusă se pot rupe și alte Biserici care să intre în legatură canonică cu Patriarhia de Constantinopol.”

  Teoretic e adevărat. Practic nu văd fezabile astfel de dizidențe. Dacă BORu poate teroriza în asemenea hal dizidența dintr-o țară care, dpdv politic, este o oponentă a Rusiei, susținută de SUA și (cel puțin declarativ) de UE, gândiți-vă ce ar fi în stare să facă într-o țară precum, să zicem, Belarus, ca să nu mai vorbim de teritoriul propriu-zis al Rusiei.

 2. Dorin BoilăSpune:

  Răspunde
  septembrie 10, 2018

  „Neștiute sunt căile Domnului ”!

  După atâtea acțiuni satanice ale conducerii politice rusești, este normal să urmeze și reacțiile lumii normale mental și a celei spirituale, aflate deasupra intereselor întunecate ale unei biserici conduse de un satanist !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *