FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Campaniile de „awareness” contra „fake news” sunt „fake news”

Etichete:

Ce ne sugerează materialul site-ului? Că a avea opinii, a formula poziții, păreri, chiar și bănuieli, aducînd argumente, fapte, date în susținerea ideii că există o elită occidentală, de inspirație stîngistă

Ceea era mai demult, într-o lume normală, o chestiune de discernămînt și judecată, astăzi filtrarea unei știri false sau insidioase s-a transformat într-o subtilă orientare a atitudinilor publice de către Centrala de Propagandă (©Dragoș Paul Aligică).

Tocind ani la rînd bunul simț și încălecînd cele mai grotești clișee, încadrînd gîndirea în formule de-a gata, și băgînd pumnul în gura oricui gîndea cu capul lui, tot Centrala dă astăzi ochii peste cap atrăgînd alarmată atenția cu privire la fenomenul știrilor false și la potențialul lor de a „manipula opinia publică”.

Să luăm exemplul acestui proiect, Știri de Mahala, apărut de curînd în R.Moldova, realizat de Asociația Obștească Fortius – „Forumul pentru Transparență, Implicare, Unitate și Schimbare.” Nu am găsit foarte multe informații despre acest ONG, pare benign la prima vedere. Dar această inocență joacă festa atunci cînd se înhamă cu zel inconștient la marea spălare de creiere. Sesizînd posibilitatea deschisă de noile linii de finanțare la nivel european, oenegeul intră în lupta sfîntă împotriva știrilor zise false, elaborînd pînă acum cîteva articole, dintre care unul este dedicat spălării imaginii lui George Soros.

Ce ne sugerează materialul site-ului? Că a avea opinii, a formula poziții, păreri, chiar și bănuieli, aducînd argumente, fapte, date în susținerea ideii că există o elită occidentală, de inspirație stîngistă care își propune descompunerea societății occidentale clasice reprezintă un fake news, iar purtătorii unor astfel de poziții sunt niște detractori ai ideii europene în R. Moldova, pe scurt niște dușmani ai adevărului.

Înscriindu-se în șirul campaniilor de presă și ale „societății civile” de combatere a știrilor false – reale sau imaginare, care se derulează deja în R. Moldova prin intermediul cîtorva instituții: Fundația Soros, (prin proiectul sic.md) sau API (Asociația Presei Independente) prin proiectul STOP FALS, și bunele intenții vesele ale celor de la Fortius au fost deturnate, așa cum era de așteptat, de către aceleași reflexe ale gîndirii împachetată în șabloane: cine nu gîndește ca Soros și Centrala, e „fake news”; cine nu e de acord cu imigrația musulmană masivă în Europa e un nenorocit.

Într-o altă ordine de idei, e absolut mizerabil ca aceste linii de finanțare, și vițelușii veseli recrutați la nivel local peste tot în Europa, se folosesc de intențiile declarate – bune sau rele ale acestor campanii „contra fake news”, pentru a-și împinge în continuare agenda politică și ideologică. După scandalurile din campania prezidențială americană, unde tabăra Clinton a excelat în falsuri, exagerări, minciuni și ilegalități, unde presa de stînga s-a întrecut pe sine în propagandă și știri false, aceleași centrale de propagandă țin lecții de deontologie jurnalistică, inclusiv prin rețelele fundațiilor și onegeurilor din întreaga lume.

Acum „moda” a ajuns și în Moldova, preluată fără discernămînt de pionierii campioni ai europenismului de mucava.

Campaniile de „awareness” contra „fake news” sunt „fake news”.

Marcela Țușcă

Marcela Țușcă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *