Ce au obținut deja protestatarii din Iran

Etichete:

Încă o dată s-a demonstrat că președintele Rouhani nu este moderat și că distincția reformiști – duri n-are niciun sens. 

Dacă ar vrea, Occidentul ar putea să tragă niște concluzii după protestele din Iran de până acum, după cum arată un scriitor născut la Teheran. Ce au obținut deja protestatarii din Iran, este titlul unui articol din Commentary. Autorul, Sohrab Ahmari, enumeră trei elemente:

1. S-a văzut că iranianul de rând nu se trezește dimineața înjurându-l pe Trump, așa cum se sugera în presa americană. Mult mai probabil, iranianul e nemulțumit că nu-și poate permite să cumpere ouă pentru a-și hrăni copiii, iar pentru asta vinovații sunt mult mai aproape de el, anume mulahii.

2. Încă o dată s-a demonstrat că președintele Rouhani nu este moderat și că distincția reformiști – duri n-are niciun sens. 
De când a venit la putere, Rouhani a fost subiectul adulării establishmentului care decide politica externă în spațiul occidental. Presa i-a lipit eticheta de reformist în 2013 și a refuzat să i-o mai dezlipească. Asta cu toate că Rouhani a avut o poziție de decizie în înăbușirea violentă a revoltelor studențești din 1999, a susținut măsurile de represiune de după protestele din 2009, a avut o retorică antiamericană („Minunatul strigăt <<Moarte Americii>> ne unește națiunea”, spunea el), și-a format un guvern lipsit de moderație, a supervizat acțiunile de asasinare a disidenților iranieni din străinătate etc.

3. A devenit clar că Iranul nu a folosit pentru creșterea nivelului de trai al populației banii obținuți în urma încheierii acordului nuclear și ridicării sancțiunilor, așa cum susțineau reprezentanții administrației Obama.
Milioanele de șomeri și de iranieni săraci arată că lucrurile stau altfel. În același timp însă, Iranul a cheltuit frenetic pentru Hezbollah, Hamas sau rebelii huti din Yemen și a rămas principalul stat-sponsor al terorismului mondial.

Sursa: https://www.commentarymagazine.com/…/what-the-iran-protest…/

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *