Ce trebuie să învețe politicienii de la Chișinău din discursul lui Trump

  Print Friendly, PDF & Email

  Ce trebuie să învețe policienii din Moldova din prestația lui Trump la Varșovia?

  Soluția nu e ca, în numele laicității, să-l apostrofezi pe Dodon-socialistul, ca o țață indignată, că umblă la biserică, invocă creștinismul și se pozează cu preoți de la Mitropolia Moldovei (subordonată Rusiei).

  Soluția nu e nici să râzi, de la capitală, de țăranul care se uită în gura lui Dodon și-l vede ca mare apărător al valorilor normalitații și al credinței.

  Soluția nu e să te plangi că KGB-istul de Putin a confiscat ipocrit tema apărării valorilor creștine.

  Soluția e sa devii tu apărătorul acestor valori, cu vorba și cu fapta politică, nu să le abandonezi pro-rușilor.

  Sensul laicității stă în neamestecul Statului în treburile Bisericii, nu în neutralitatea stearpă, în detașarea aseptică a politicului față de valorile societății pe care pretinde că o reprezintă. Laicitatea înseamnă că Statul nu poate interveni asupra organizării spiritualului, nu că acțiunea politică nu poate și nu trebuie să reproducă valorile și consensul cultural, spiritual al societății.

  Și asta pentru că una e Statul, dar alta e Spațiul public, libertatea Spațiului public. Ele nu se confundă. Și acest spațiu public nu trebuie cedat în totalitate Statului, ca-n glorioasa Republică franceză, unde nu se mai poate literalmente trăi de atâta terorism în cea mai laică dintre lumile posibile…

  Notre Dame de Paris, iunie 2017. detalii

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.