„Cine este John Galt?”

Etichete:

Întrebarea frământă personajele centrale ale romanului lui Ayn Rand, Atlas Shrugged, și pare că nu îi lasă să doarmă nici măcar pe unii scriitori români. Astăzi am primit pe adresa redacției următorul e-mail: From: d.g. [nota mea: adresa rămâne confidențială, ca și numărul de caractere al contului Yahoo! de pe care am primit acest mail] …

Întrebarea frământă personajele centrale ale romanului lui Ayn Rand, Atlas Shrugged, și pare că nu îi lasă să doarmă nici măcar pe unii scriitori români.

Astăzi am primit pe adresa redacției următorul e-mail:

From: d.g. [nota mea: adresa rămâne confidențială, ca și numărul de caractere al contului Yahoo! de pe care am primit acest mail]
Date: 2012/2/7
Subject: despre John Galt
To: redactia@inliniedreapta.net

Buna ziua,
avind in vedere ca pe blogg-ul Dvs. a aparut o afirmatie foarte grava la adresa poetului Dorin Tudoran, in care sunt implicati si organizatorii Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, imlicit si primarul municipiului Botosani, Catalin Mugurel Flutur, calomnii puse in pagina sub semnatura John Galt, va rog sa ne spuneti, daca este posibil, cine este forumistul sau macar din ce zona vine, adica I.P.-ul de unde a plecat afirmatia.
Va multumesc pentru intelegere.

Cu alte cuvinte, deși utilizatorul John Galt nu face parte din redacția ILD și este un simplu comentator, mesajele sale virtuale trebuie să primească o ripostă cât se poate de reală. Nu contează nici măcar că în arhiva site-ului nu există vreun comentariu care să implice triada Dorin Tudoran – „organizatorii Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu” – primarul Cătălin Mugurel Flutur (zău dacă până acum auzisem de acest om). Pentru mine, rămâne o enigmă la ce se referă G.D.

Atent formulată, nuanțele cererii sunt foarte interesante.

a) textul este scris la persoana I, plural (întrebare: cine sunt acei „noi” pe care îi reprezintă G.D.?);
b) Dacă identitatea reală lui John Galt este cunoscută de administratorii site-ului, este necesar să fie divulgată „anchetatorului”/ „anchetatorilor”;
c) Dacă identitatea nu este cunoscută, este mulțumitoare chiar și comunicarea IP-ului. Cu ajutorul ei, se poate lua legătura cu providerii de Internet și afla adresa celui care îl folosește ori măcar zona unde locuiește. Un alt pas către identificare.

Apoi se poate „discuta”. Firește, având în spate procuratura, poliția sau orice altă instituție prietenoasă.

În încheiere, câteva lămuriri.

John Galt răspunde singur pentru afirmațiile sale, asemenea oricărui alt utilizator, dar În Linie Dreaptă nu colaborează cu noii securiști ai Internetului. Una e sa te aperi de calomnii si cu totul altceva e să aplici un pumn în figură.

Dacă G.D. tot dorește să afle cine este John Galt, ar putea să citească romanul lui Ayn Rand.

Vlad M.

Vlad M.

Comentarii

 1. John GaltSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Partea frumoasa e alta: acele „calomnii” exista numai in imaginatia respectivului. El ma acuza de propriile lui conspiratii, iar eu trebuie sa fiu VINOVAT!!

  Si nici macar nu i-am zis ca e posibil sa sufere de sindromul lui Munchausen, adica boala tuturor socialistilor de pe pamant. Cine stie ce concluzie cretina ar fi tras din nou. Oamenii astia se simt jigniti din te miri ce, uneori e suficient sa le zici ca afara ploua si gata, te-ai si trezit cu jalba la protap. La tribunal monser, sa afle lumea!

  Pai cum..

  ????

 2. Liviu CrăciunSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Buna seara,

  In vederea rezolvarii operative a solicitarii dvs si pentru o comunicare eficienta va rugam sa ne transmiteti o cerere oficiala cu antetul primariei, stampila, datele personale de identificare si semnatura D-lui Primar in functie, 1 exemplar in limba romana si traducerea autentificata in limba engleza in 2 exemplare.

  Va asiguram ca intrebarea Dvs. va fi transmisa in cel mai scurt timp posibil si pe cheltuiala noastra catre Ayn Rand Institute, 2121 Alton Parkway, Suite 250, Irvine, California. De asemenea, raspunsul acestora va fi publicat pe site-ul nostru alaturi de cererea Dvs intr-o pozitie de vizibilitate maxima.

  Va multumim si va mai asteptam

 3. John GaltSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Liviu, iti multumesc pentru amabilitate insa as dori daca se poate sa platesc eu. E prima data, din cate stiu, cand un poet de renume mondial, un scriitoras „al nimicului”, impreuna cu alti „oameni de bine”, vor sa ma vada inchis si pedepsit pentru vina de a spune in fata ca „inversiunea temporala” incercata de ei nu tine chiar asa, la toti bizonii, cu tot efortul lor de a schimba definitia adverbului de timp „odata (cândva, odinioară)„, in DEX, ce a trecut neobservat cu toata vigilenta Academiei Romane, cat si a membrilor ei. Aflati la datorie, bineinteles..

  Ba mai mult: promit sa obtin inclusiv autograful primarului, plus poza mea alaturi de el, ca sa ma pot mandri si eu in sfarsit in fata prietenior cu o realizare importanta, care sa faca cinste acestor meleaguri orto-epice, absolutiste, in care m-am nascut.

  ????

 4. GMTSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Liviu, pana la Ayn Rand il mananca sfintii.
  Am si eu o sugestie pentru investigator.
  Sa se adreseze direct specialistilor din tara, adica lui Felix. Nu-şi va fi pierdut reflexele hocheistul, ştie el sa-l dibuiasca pe John Galt.
  Iar la Felix, investigatorul poate ajunge usor, nu i-ar refuza Dorin Tudoran o asemenea lipeala.

 5. Liviu CrăciunSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  John Galt
  vezi ca ai dat o bara acolo

  odata pentru totdeauna: ‘odata’ se utilizeaza in chestiuni temporale, iar ‘o data’ in chestiuni numarabile;

  deci: ‘odata iesiti in strada’ (=imediat dupa iesirea in strada), spre deosebire de ‘o data iesiti in strada’ (=o singura data iesiti…)

  odata si odata tre sa ne lamurim si noi si academia… nu sintem franceji (une fois/une fois que/encore une fois) sa despreunam intruna… intr-una impreunam, intr-alta despreunam… ????

 6. John GaltSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Liviu, stiu ce zici. Insa aici treaba e cu schepsis, cred ca e putin mai complicat. Pe vremuri era mult mai clara distinctia intre cele doua forme, pe cand acum, de cand cu Ciomsky, toti lingvistii parca se intrec in a pacali creierul oricui. Zici ca e un premiu pentru treaba asta.

  Sa vedem expresia:

  „O data iesiti in strada, oamenii sunt greu de controlat” – mie imi arata un mecanism clar, de tip rezulta egal. Un element declansator, o cauzalitate.

  „Odata iesiti in strada, oamenii sunt greu de controlat” (cum a scris Dl Tudoran initial) – e oarecum aceeasi idee insa imi induce ideea unei iesiri care a fost demult, candva, intr-un timp nedefinit (*a fost odata ca niciodata – Wonderland ???? ), si prin urmare acel fapt uite ca trebuie sa produca un efect azi. Pentru ca triggerul deja „a fost”.

  Motiv pentru care exista unii care afirma ca „actele de violenţă sunt pur si simplu o consecinţă aproape indispensabilă a adunării maselor!” ( Critic Atac).

  O brumă de violenţă? Acesta e un element comun al tuturor protestelor din lume! .. Când democraţia, moderaţia şi echilibrul sunt erodate şi compromise de putere, societatea nu face decât să practice un mimetism ce face uz de propriile-i mijloace specifice.

  Ce usor poate fi justificata agresiunea, nu?

  ..

  In indreptarele ortografice, ortoepice si de punctuatie mai vechi, dupa normele ortografice de atunci, apar scrise separat „O DATA CE si O DATA CU” . Insa, dupa noile norme ortografice, corect este „ODATA CE si ODATA CU”.

  S-a suparat dintr-o data (= brusc).

  Sau sa vedem ce zicea Pruteanu:

  LA NOI: PAUPERIZAREA ŞI PAUKERIZAREA. Două quasi-reuşite ale guvernărilor de după ’89 în România: pe plan material, pauperizarea, iar pe plan spiritual, paukerizarea omului de rînd.

  EXERCIŢII ŞI PROBLEME PENTRU CITITORI. 1. Să se răspundă, fără a consulta manualul, la întrebarea: pot fi privite cu simpatie averile post­revoluţionare româneşti, o dată ce asupra lor planează, grea, bănuiala că s-au format din banii murdari ai nomenclaturiştilor, ai securiştilor sau ai comersanţilor maloneşti? 2. Pentru iubitorii de aritmetică distractivă: „Am salariu de 90.000 lei, iar taxa pentru copil la grădiniţă e de 55.000 de lei. Cum să ne descurcăm?” (muncitor, către preşedintele IIiescu, în Adevărul, 2.VII. ‘94).

 7. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  GMT

  Am si eu o sugestie pentru investigator.
  Sa se adreseze direct specialistilor din tara, adica lui Felix. Nu-şi va fi pierdut reflexele hocheistul, ştie el sa-l dibuiasca pe John Galt.
  Iar la Felix, investigatorul poate ajunge usor, nu i-ar refuza Dorin Tudoran o asemenea lipeala.

  Ooo, acusica face Mircea Badea o emisiune.

  „Auzi, ba, Gion Galt, cine esti tu, ma, sa faci pe desteptu’? Pai, ma, baiatule, uita-te un pic la mine cand iti vorbesc. Deci, taticu, …” etc..

  :mrgreen:

 8. HongseSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Ultima oară locuia în New York, pe undeva pe lângă East River, într-o casă cu numărul „367”.

 9. PataphylSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Hongse: S-a mutat, probabil în NJ da’ nu știu care dintre ei e

  http://www.whitepages.com/search/MapView?firstname_begins_with=1&firstname=John&name=Galt&where=NJ

  Mai sînt mulți în California, da’ dacă nu-i știm cenepeul… ????

 10. HongseSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Nu, ştiu sigur că a plecat pe undeva prin Colorado. Ăştia-s alţii. ????

 11. dorian gelluSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Cind am pus intrebarea cine este John Galt, evident ca n-am dorit sa aflu pareri despre personajul lui Rand – si nici nu mi-e teama de sfinti, daca ar fi fost sa ajung pina la ei ca sa aflu despre personajul cu pricina (pt GMT) – , ci am dorit sa stiu pur si simplu, ca naivul, cine este botosaneanul care, pentru a denigra, se ascunde dupa personajul scos din, probabil, singurele sale lecturi. Si asta din cauza ca a dus o discutie de pe un forum pe altul, cautind nu stiu ce sa dovedeasca. Atita doar. Din pacate, observ ca forumistii Dvs. sunt de acelasi calibru. Evident ca nu vi-i alegeti Dvs., ci ei vin pentru ca gasesc acolo loc de a-si exhiba umorile si vagile lor cunostinte. Nu am intrat niciodata pe forum-ul dvs., din simplu motiv ca nu fregventez asa ceva. Am altceva mai bun de facut. Acum o fac pentru a clarifica o situatie care s-a ivit din linia a doua, cea a forumistilor care fac afirmatii grave si triste pentru niste oameni normali. V-am scris doar la adresa de contact. Corect ar fi fost din partea Dvs. sa-mi raspundeti tot asa, nu sa introduceti pe forum o corespondenta privata. Nu fac investigatii, nu-mi sta in profesie, in obisnuinta, cum nu-mi sta in caracter sa denigrez sau sa urmaresc noduri in papura acolo unde, evident, nu sunt. Regret ca discutia a luat-o pe aceasta cale. Probabil asa va alimentati cititorii. Cu tot respectul pentru calitatea informatiilor si colaboratorilor Dvs., insa asa cum ati procedat acum nu tine de deontologia jurnalismului pe care doriti sa-l practicati. Lumea forumistilor din pacate este plina de frustrati de genul celui care se ascunde sub pseudonimul de John Galt, lipsiti de curaj, de demnitate, cu o vaga spoiala de carte, cu lecturi de nivel submediocru. Ca sa intru intr-un dialog normal cu el, cu cel care semnaza John Galt, i-am scris pe adresa de e-mail de la care a trimis comentariul pe celalalt forum. Nu a indraznit sa raspunda sau sa ma caute. Eu ca si el locuiesc in Botosani. La mijloc se afla si un alt caracter indoielnic care a implicat in discutie chestiuni care pot leza un brand national cum este Premiul National. Nici acel ins nu da semne. Au aruncat mizeria si acum se ling pe miini. Din aceasta cauza am intervenit, nu pentru ca impostorul John Galt a dat lectii de gramatica lui Dorin Tudoran, el insusi fiind agramat, fost elev de nota 2 la romana. Intre timp, datorita poreclei pe care o are, am aflat si cine este personajul! In rest, inca o data, tot respectul pentru ce faceti, cu regretul ca acceptati forumisti de bascalie, care nu va aduc onoare.

 12. ToiuSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Este cineva pe site-ul asta care il poate intelege pe domnul Dorian Gellu?. Afirma ca are respect pentru ceea ce fac administratorii site-ului si un pic mai sus declara rituos ca nu frecventeaza acest site, pentru ca, chipurile, are altceva mai bun de facut!
  Se leaga de John Galt ca ar fi agramat. Nu ma bag ca stau (sic!) destul de prost cu gramatica, dar pot afirma cu certitudine ca domnul DG sta foarte prost cu logica. Apropo de gramatica: fregventez se scrie cu c sau cu g?
  Este oripilat de gestul admin. care i-ar fi facut publica corespondenta privata. Asta, in contextul in care cerea (poruncea) aceluiasi admin. deconspirarea sau macar IP-ul lui John Galt. Adica, admin. ar fi trebuit sa-i transmita domnului DG o informatie privata despre o terta persoana!

  In alta ordine de idei, cum poate cineva leza un brand national (?) „cum este Premiul National” (??) daca provine din linia a doua cu „o vaga spoiala de carte” si pe deasupra si „frustrat”.

  Imi spune si mie cineva ce-i cu domnul DG?

 13. HongseSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  […]Intre timp, datorita poreclei pe care o are, am aflat si cine este personajul![…]

  […]personajul scos din, probabil, singurele sale lecturi.[…]

  […]cu o vaga spoiala de carte, cu lecturi de nivel submediocru[…]

  Să emiţi o asemenea opinie, aşa de categoric, înţeleg că dl. Gellu a citit Atlas Shrugged de ieri până azi şi a înţeles cartea. 1200 pagini! În Engleză, pentru că după cunoştinţele mele cartea nu a fost vreodată tradusă în Română. Ăsta da tur de forţă.

 14. John GaltSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  ..nu fregventez asa ceva

  Tipic.

  ????

 15. dorian gelluSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Evident ca este corect frecventez – insa de logica interventiei mele numai prostii se pot impiedica! De lasitatea lui John Galt nu se sperie nimeni, o accepota! Cit in privinta cartii lui Ayn Rand, care nu va face parte niciodata din lecturile mele, pentru ca nu ma intereseza nici autoarea, nici genul, stiu exact cit stiu toti ceilalti de pe acest forum, pe care, garantat, nu-l voi mai FRECVENTA niciodata! Sa fiti sanatosi in lasitatea si suficienta voastra!

 16. HongseSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Cu respegt, dacă-mi permiteţi o întrebare. Cum de ştiţi egzagt cât ştiu eu (spre deosebire de alţii eu nu-mi permit să vorbesc în numele altora) despre Ayn Rand şi lucrările ei? Şi care este genul literar acreat de dumneavoastră?

 17. PataphylSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  @HonXe: ????

 18. emil borceanSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Maistorul Dorian ie poiet. Cand nu ie poiet, ie curios, mai ales dupa AI PIURI. Viitorul volum: NU-MI LUATI PIURITUL

 19. HongseSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Jerfa. Hai să dansăm,hai să iutăm

  Şi n-am citit decât titlurile, n-am răbdare să citesc restul, că mai mult ca sigur mai găsesc. Şi ne mai mirăm că 55% pică bacul.

 20. HongseSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Dar e calificat să facă analiza literară la Atlas Shrugged. Şi să dea verdicte categorice.

 21. PataphylSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  emil (18) : îi di dragu artii, al frumosului din artî șî aipiuri. Dupî aipiuri s-apucî di aichiuri, garantat.

 22. HongseSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Piul
  de Hongxe

  Pi. Ai.
  Ai pi. Ai parte
  N-ai pi, n-ai nici trei paişpe.

  Apoi.
  Te întrebi
  Cine-mi dă mie aipoi?

  Şi te’ntrebi
  şi te frămânţi
  de ce e adminii crunţi?

  (work in progress, to be continued)

 23. John GaltSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Dorian Gellu, sunteti absolut sigur ca eu sunt personajul care va poarta sambetele prin cafenelele din Botosani? Si ca impreuna cu „un alt caracter indoielnic” (ala din mijloc), va stricam dumneavoastra brandul national?

  Sigur sigur? Absolut sigur? Eu sunt dispus sa pun pariu pe o naveta de whisky ca nu e asa. Dar dumneavoastra (impreuna cu tot clubul alcoolicilor anonimi) aveti curaj? ????

  (ps: faza cu media 2 a fost o capcana. Nu am avut niciodata media 2 la romana, ci la chimie. Si doar pentru am vrut eu neaparat, nu ca as fi fost bata. Am spus acel lucru doar a vedea daca veti imprastia mizeria peste tot, in stilul caracteristic. Oricum, e bine ca aveti certitudini de acest fel. Cred ca ele vor fi de mare ajutor in a explica, pe viitor, orice relativism moral).

  ????

 24. John GaltSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Ah, chiar. Intre timp Mr Dorian s-a lamurit ca eu nu am nici o legatura cu acuzatiile lui, a recunoscut ca nu ma cunoaste, nu m-a vazut niciodata, si la baza intregii discutii sta propria sa confuzie. Alimentata conspirationist de tot felul de barfe si susanale provenite tot din mediul in care isi duce veacul.

  Nici unul din ei nu a gasit de cuviinta sa isi ceara scuze pentru acuzatiile nefondate, au recunoscut cu jumatate de gura ca a fost o confuzie si au lasat chestiunea in plop. Ce s-a mai intamplat cu presupusele „afirmatii foarte grave” la adresa Brandului National, sau cu suspiciunile si calomniile cu iz penal cu care (zice el) ca l-as fi atacat prin diverse locuri? Nimic. Ele conteaza mai putin. Importanta e persoana din spate, adresa unde sta, nu ideea..

  Eu chiar as fi vrut sa le vad, aflam si eu lucruri noi, ce mai scriu pe forumuri cand nu sunt atent, de la ce IP-uri samd.

  In fine.

 25. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Nici nu isi vor cere scuze, John, pentru ca astia asa functioneaza: vor sa stie cine esti pentru a-ti da in cap. Daca ar fi interesati doar de argumente, nu s-ar mai obosi atat sa afle. Liberalii astia sunt la fel ca socialistii lui Ernu.

 26. PataphylSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  @john Galt

  Trăiască(-le) Brandy-ul Național! ????

 27. UNCLE SAMSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  De cand ma stiu nu am intalnit creaturi mai respingatoare decat acesti nenorociti din jurul lui Dorian- nici el si nici ceilalti nu au studii superioare dar nici bun simt. RUSINEA JUDETULUI BOTOSANI!

 28. FelicianSpune:

  Răspunde
  februarie 7, 2012

  Asa este dar ce mai ciudat e ca ei isi aroga demnitatea de-a conduce tot ce misca in cultura judetului,de-a stapanii revista literara, publicind pe cine vor muschii lor si mai ales facand din Premiul Eminescu o afacere jalnica in cirdasie cu N.Manolescu.Iar autoritatile locului sunt naucite de aerele lor si nu indraznesc sa ia nici o masura ca sa nu supere pe dl.poiet.De aici aroganta lui insuportabila.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *