Conducta TAP reduce nevoia de gaz rusesc în Sudul Europei

Etichete:

Negocierile pentru conducta care urmează să asigure transportul de gaz din Marea Caspică în Europa, Southern Gas Corridor, avansează rapid cu confirmarea angajamentului Italiei de a integra segmentul final – Trans Adriatic Pipeline (TAP). Southern Gas Corridor, care înainte de finalizarea legăturii cu Italia parcurge Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Albania și Marea Adriatică, ar deveni …

Negocierile pentru conducta care urmează să asigure transportul de gaz din Marea Caspică în Europa, Southern Gas Corridor, avansează rapid cu confirmarea angajamentului Italiei de a integra segmentul final – Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Southern Gas Corridor, care înainte de finalizarea legăturii cu Italia parcurge Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Albania și Marea Adriatică, ar deveni complet funcțional în 2020. După controverse îndelung dezbătute pe plan local, privind legitimitatea economică și impactul asupra mediului în Italia, președintele Sergio Mattarella a anunțat că va aproba luarea măsurilor necesare implementării proiectului, subliniind importanța majoră a rezervelor energetice azere pentru Europa.

Dincolo de contribuția la diversificarea surselor de energie, importanța majoră a TAP e diminuarea dependenței de gazele rusești, care ar fi fost livrate prin conducta South Stream, proiectată să ajungă în Italia după ce, pornind din Rusia, trece prin Marea Neagră, Bulgaria, Grecia și Albania, pe segmentul sudic, și prin Serbia, Ungaria și Austria pe segmentul nordic.

Azerbaidjanul ar putea fi o alternativă dacă facem abstracție de teritoriul străbătut de cea mai semnificativă parte a conductei – Turcia, și de vulnerabilitea politică în fața Rusiei, prin tensiunile cu Armenia – la 24 de ani de la ultima ciocnire violentă în conflictul, inghețat acum, din Nagorno Karabach. Factori care limitează entuziasmul îmbrățișării unei noi dependențe, pentru că așa ar arăta Europa între constrângerile Rusiei la nord, prin Nord Stream/Nord Stream 2, și constrângerile Turciei la sud, prin Southern Gas Corridor, conductă care pleacă oricum dintr-o zonă ce poate cădea ușor sub influența Kremlinului. E o poziție delicată în care se pune de bunăvoie, în timp ce face nazuri la exploarea gazelor de șist și riscă fezabilitatea cel puțin a exploatațiilor din Mediterana și din Romania, deschizând o competiție guvernată de state totalitare, imprevizibile, anti-occidentale. Și iar ajungem să așteptăm să vină să ne salveze americanii.

Andreea Nistor

Andreea Nistor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *