CRISTIAN CAMPEANU: Cum s-a împuşcat Stânga cu WikiLeaks

Etichete:

[pullquote][Documentele] confirmă că Washingtonul are totuşi o diplomaţie de anvergura unei superputeri, în pofida gafelor – nu puţine – din politica externă americană. Diplomaţia SUA pare singura capababilă să culeagă informaţii de calitate de pe tot cuprinsul globului şi să le organizeze într-un mod inteligibil.[/pullquote] Deşi Julian Assange a dorit să dea o lovitură „imperialismului” …

[pullquote][Documentele] confirmă că Washingtonul are totuşi o diplomaţie de anvergura unei superputeri, în pofida gafelor – nu puţine – din politica externă americană. Diplomaţia SUA pare singura capababilă să culeagă informaţii de calitate de pe tot cuprinsul globului şi să le organizeze într-un mod inteligibil.[/pullquote]

Deşi Julian Assange a dorit să dea o lovitură „imperialismului” american prin dezvăluirea telegramelor diplomatice, rezultatul este exact cel opus: viziunea americană asupra lumii este cea corectă, iar cea a stângii radicale este discreditată.

Barack Obama este un om de stânga, poate prea de stânga, dar Julian Assange face parte dintr-o specie radicală aflată la stânga lui Obama. Drept pentru care se află într-o cruciadă personală împotriva Americii, indiferent cine ocupă Casa Albă. Din perspectiva lui, cele 250.000 de documente diplomatice americane publicate de WikiLeaks sunt o dovadă zdrobitoare a „duplicităţii” americane, a cinismului Washingtonului şi a altor lucruri teribile pe care stânga radicală le pune de obicei în sarcina Marelui Satan, cu sau fără scurgeri. Ceea ce dovedesc însă aceste documente este cu totul altceva.

[pullquote][Documentele] confirmă că politica externă americană este exact aceea care spun liderii de la Washington că este. Altfel spus, nu există nici o conspiraţie la nivel planetar, nici un plan malefic de dominaţie mondială, nici o agendă ascunsă şi nici o tendinţă de a pune politica externă americană în slujba sionismului mondial. (…) Nu Israelul le-a cerut americanilor să „taie capul şarpelui iranian”, ci regele Abdullah al Arabiei Saudite.[/pullquote]

În primul rând, documentele sunt importante, dar nu pentru că dezvăluie ceva nou, ci pentru că confirmă ceea ce toată lumea ştia deja. Toată lumea ştia, bunăoară, că Rusia este un stat mafiot condus cu mână forte de Vladimir Putin, în vreme ce Dmitri Medvedev face figură de majordom. Toată lumea ştia că Vladimir Voronin este un personaj nociv şi profund corupt. Toată lumea ştia cât de impulsiv şi egocentric e Nicolas Sarkozy. Şi da, toată lumea ştia că România lui Năstase în 2004 era „un stat sălbatic” şi care nu merita să adere la Uniunea Europeană şi că decizia admiterii noastre şi a bulgarilor a fost pur politică. Evenimentele ulterioare au dovedit-o cu asupra de măsură. Documentele diplomaţiei americane nu fac decât să confirme toate aceste realităţi.

Ele confirmă, pe de altă parte, că Washingtonul are totuşi o diplomaţie de anvergura unei superputeri, în pofida gafelor – nu puţine – din politica externă americană. Diplomaţia Statelor Unite pare singura capabilă – vorbind strict de Occidentul democratic, pentru că Rusia şi China sunt altceva – să culeagă informaţii de calitate de pe tot cuprinsul globului şi să le organizeze într-un mod inteligibil. Cu alte cuvinte, diplomaţii americani apar în urma acestor scurgeri ca un corp profesionist care ştie să cultive re-la-ţiile cu persoane relevante în ţările de rezidenţă şi care poate oferi decidenţilor politici de la Washing-ton un tablou exact al situaţiei din ţările respective. Adică exact ceea ce ambasadele ar trebui să facă.

[pullquote]Ironia cosmică a scurgerilor WikiLeaks este că ele scot în evidenţă că lumea reală se încăpăţânează să nu respecte mitul propagat de stânga radicală: nu este nicidecum un loc paşnic şi binevoitor în care naţiunile înfrăţite ar putea să-şi dea mâna într-o îmbrăţişare planetară (…). Este un loc periculos şi complicat, populat cu lideri politici corupţi şi iresponsabili, şi este un loc în care conflictul e mai curând regula, iar pacea excepţia. (…) Lumea reală, aşa cum se vede ea din documentele scurse, seamănă mai mult cu lumea lui Bush decât cu aceea a lui Obama şi discreditează perspectiva naiv-utopică a stângii radicale pe care o reprezintă Assange.[/pullquote]

În al treilea rând, ele confirmă faptul că politica externă americană este exact aceea care spun liderii de la Washington că este. Altfel spus, nu există nici o conspiraţie la nivel planetar, nici un plan malefic de dominaţie mondială, nici o agendă ascunsă şi nici o tendinţă de a pune politica externă americană în slujba sionismului mondial. Spre dezamăgirea conspiraţioniştilor de pretutindeni, nu Israelul le-a cerut americanilor să „taie capul şarpelui iranian”, ci regele Abdullah al Arabiei Saudite.

Ironia cosmică a scurgerilor WikiLeaks este că ele scot în evidenţă că lumea reală se încăpăţânează să nu respecte mitul propagat de stânga radicală: nu este nicidecum un loc paşnic şi binevoitor în care naţiunile înfrăţite ar putea să-şi dea mâna într-o îmbrăţişare planetară, dar care este transformată într-un infern de intervenţia malefică a demonului imperialist american. Este un loc periculos şi complicat, populat cu lideri politici corupţi şi iresponsabili, şi este un loc în care conflictul e mai curând regula, iar pacea excepţia. Un loc în care nu e atât de simplu să îi distingi, ca în filmele proaste, pe băieţii buni de băieţii răi şi, mai grav, de foarte multe ori băieţii buni lipsesc cu desăvârşire. Lumea reală, aşa cum se vede ea din documentele scurse, seamănă mai mult cu lumea lui Bush decât cu aceea a lui Obama şi discreditează perspectiva naiv-utopică a stângii radicale pe care o reprezintă Assange. E o lume cu multe probleme, pe care, în calitatea ei de reprezentantă a unicei super-puteri, diplomaţia americană încearcă să le rezolve. Ironia supremă a acestei afaceri este că publicarea documentelor de către WikiLeaks nu a subminat America, dar a lovit capacitatea şi eficienţa diplomaţiei americane de a rezolva probleme. Julian Assange a inventat o armă cu care stânga s-a rănit de moarte şi a făcut lumea un loc mai periculos. Ironic.

Cristian Câmpeanu

Cristian Câmpeanu

Comentarii

 1. Perotinus MinorSpune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  J. Ass… anger.In cazul de fata, cum e numele asa-i si omul.

 2. DanCanadaSpune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  Un articol superb, insa ati vazut cite comentarii timpite pe RL? Credeam ca stingismul badaran tipic romanesc (“tovarasesc”?) e numai in EVZ sau Antene, iRealitati, dar nu RL.
  Dar nu, dupa ceausism, iliescianism, Stinga e still alive and well in Romania ????
  Vai de Dreapta romaneasca adevarata! Vad un drum lung si la deal…

 3. FrancescoSpune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  E asa de abrupt dealul ca unii ori nu vor porni, ori au luat-o deja la vale… ????

 4. DanCanadaSpune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  Intre timp un comentator “le-a zis-o” la toti ???? Iaca un comentariu de pe RL (minor editing) prea “dulce” ca sa nu-l pun si aici:

  Vad o turma de idioti spalati la creier care-si arunca veninul anti-american aici pe site [RL adica]. Spalatii la creier sint toti fosti securisti (actuali Grivcovisti). Se pare ca articolul a reusit sa-i scoata din aroganta caracteristica sectei careia apartin si sa-i determine sa-si publice cultura de gunoieri de regim comunist. Am avut in viata de a face cu americani, dar pina acum nu am reusit sa descopar in tabara lor specimene atit de vulgare, folosind sunete guturale, de primate in loc de limbaj, cum poti descoperi in tabara “patriotilor romani” care necheaza aici [RL].
  Romanii n-au nimic impotriva americanilor. Nu le-au luat americanii jumate de tara, nu i-au cotropit timp de o jumatate de secol, nu le-au impus guverne sau organizatii de batausi, golani, hoti de drumul mare drept organe ale ordinii si securitatii.
  Asa ca voi toti astia care behaiti impotriva americanilor cu ochii scosi din orbite, n-aveti decit sa va continuati corul animalic pina va crapa bojocii. Nimic din ce scoateti voi pe bot nu va influenta opinia romanilor, si asta pentru ca romanii isi cunosc dusmanii. Iar dusmanii romanilor nu vin din Vest ci din Est.

  Amin! ????

 5. Costin A.Spune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  aleluia! ????

 6. Costin A.Spune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  Caricatura saudita despre wikileaks:

 7. John GaltSpune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  Then one company starts cutting their milk powder with melamine, and becomes more profitable. You can follow suit, or slowly go bankrupt and the one that’s cutting its milk powder will take you over. That’s the worst of all possible outcomes.

  The other possibility is that the first one to cut its milk powder is exposed. Then you don’t have to cut your milk powder. There’s a threat of regulation that produces self-regulation.

  It just means that it’s easier for honest CEOs to run an honest business, if the dishonest businesses are more effected negatively by leaks than honest businesses. That’s the whole idea. In the struggle between open and honest companies and dishonest and closed companies, we’re creating a tremendous reputational tax on the unethical companies.

  Thoughts on Wikileaks & Efficient Markets

 8. pictor SarionSpune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  Spre aducere aminte unor compatrioti,care,probabil,nu cunosc citeva episoade considerate capitale,din Istoria zbuciumata a poporului Roman,spre exemplu:Trec succint peste primul razboi Mondial cind prin fortele proprii,Romania reuseste sa faca fata diviziilor,germane si Austro-Ungare,intre timp fusese ocupata Transilvania si aproape intreaga Romanie,guvernul stramutinduse provizoriu la Jasi,iar prin contraatacul Armatei Romane pe directia Marasti Marasesti Oituz,reusesc sa elibereze intreaga Romanie,la 1918 se infaptuieste Marea Unire de la Alba Iulia,prin vointa comuna a celor trei tari surori,numinduse Regatul ROMANIA,slabita de resursele umane si materiale,trecind printro criza economica fara precedent ,teritoriul si granitele ,Romaniei fiind oficial recunoscut de Marile Puteri,din care facea parte si America,nu dupa mult timp incepe Al Doilea Razboi Mondial la care Romania ia parte fortata de imprejurari,aducindusi un aport important,atit material cit si uman la scurtarea duratei razboiului, spun analistii istorici la acea vreme, cu cel putin 6 luni.La conferinta de pace,Romania nu este invitata ca beligeranta,facinduise o mare nedreptate istorica ,la Yalta se urzesc in chip tiranic,viitorul Rosu al Romaniei,uitind ca la 1918 ,Marile Puteri fiind garante a suveranitati si independentei,printr-un pact arbitrar Molotov-Ribentrop se cedeaza fostei Uniuni Sovietice teritoriul dintre Prut si Nistru numit Basarabia,actualmente Republica Moldova sau o parte din Bucovina de Nord pina in tinuturile Herzei,actualmente teritoriu aflat in administratiei Ucrainei.Din 23 August 1944,cind cu tancurile sa instalat in Romania idiologia comunista,nenumarati ofiteri de grad superior si alti cetateni patrioti au luptat in munti cu Militieni si cu guvernantii tradatori,asteptind, visind zi si noapte, cum li sau propus ca vin americanii sa ne elibereze de Ciuma Rosie,pina prin 1955,au fost vinati ca ciinii ,iar cei mai norocosi au infundat inchisorile regimului comunist de la acea vreme,multi dintre ei aflinduse inca in viata,gratie vointei lui D-zeu.Intre timp cetatenii Romaniei au uitat de americani si de “Mitul”Vin americanii sa ne elibereze,pina acum 20 de ani,mai precis in 1989,la Malta si cu ajutorul americanilor ne proclama capitalisti si se stabileste viitorul Marilor Puteri,ne promite independenta,intram in Nato in U.E.si incepe incet incet,cu tenacicitae si cu bataie lunga in timp,sa ne ELIBEREZE,de Combinate Chimice,Combinate Utilaj Greu,Fabrici de,tractoare, semanatori,vagoane de cale ferata locomotive Diezel,avioane,armament,mobila tricotaje incaltaminte,si Combinate de prelucrare a titeiului,este ridicol sa le enumar pe toate cite le-am avut le stie tot romanul,si acum nu le mai avem,ca la Malta au hotarita ca Romania sa devina o piata de desfacere a capitalului strain,consumatori din productia altora,ca noi romanii si sa vrem sa producem ceva nu sintem lasati nefiind competitivi cu directivele de la Brussel,si cu concurenta care exista in U.E.si atunci,concluzionez simplu,:Neavind independenta economica,risti sa pierzi si cea teritoriala,mai ales ca Romania este roasa incet din interior,caci cozi de topor,tradatori ai intereselor nationale,si colaborationisti se afla destui,sus,la guvernare in primul rind politicienii nedindusi mina cu scopul dea deservi interesele Romaniei,asta fac din’89 incoace.Vai de tara noastra ca n-am ajuns mai bine,parca istoria se repeta,nemaiavind siguranta zilei de miine facind neaparat parte din Nato si U.E.Tarile bogate se vor inbogati mai tare,in dauna celor sarace.Slavul din rasarit,ridica pretentii car vrea sa roada si el la Masa celor mari iar C.E.,trebuie sa-l gidile sub barba si sa-i faca pe plac,ca altfel se zbirleste si vai de civilizatia avansata a Europei,primele demersuri diplomatice de vizite si contacte au inceput deja.15.01.2011Nürnberg.

 9. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  pictor Sarion, ma tem ca dumneata reciclezi neomarxismul si amesteci merele cu perele. NATO este o alianta militara defensiva. Ce nu-ti convine la ea?

 10. pictor SarionSpune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  D-lui Vlad M. Va rog sa treceti la exemplificari concrete,unde anume amestec merele cu perele,in scurta mea istorioara,despre America si americani am comentat,citeva episoade din Isoria Romaniei,n-am pus nimic de la mine mai mult decit este cunoscut,iar,despre Nato n-am facut decit sa o trec in revista fara amentiona ceva sugestiv ca as avea ceva cu ea,inclin sa cred ca nu a-ti citit cu atentie comentariul meu si intrati in greseala sa confundati Nato cu Americanii si invers.Astept un nou postat pe tema care am pornito despre America si americani,caruia de fapt nu eu sint autorul ci Dl.C.Cimpeanu,eu fìind unul din cititori si comentatorii pozitionati.

 11. dr pepperSpune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  “Mitul”Vin americanii sa ne elibereze,pina acum 20 de ani,mai precis in 1989,la Malta si cu ajutorul americanilor ne proclama capitalisti si se stabileste viitorul Marilor Puteri,ne promite independenta,intram in Nato in U.E.si incepe incet incet,cu tenacicitae si cu bataie lunga in timp,sa ne ELIBEREZE,de Combinate Chimice,Combinate Utilaj Greu,Fabrici de,tractoare, semanatori,vagoane de cale ferata locomotive Diezel,avioane,armament,mobila tricotaje incaltaminte,si Combinate de prelucrare a titeiului,este ridicol sa le enumar pe toate cite le-am avut le stie tot romanul,si acum nu le mai avem,ca la Malta au hotarita ca Romania sa devina o piata de desfacere a capitalului strain

  fenomenal ce dezinformare.
  asta este echivalentul lui ” nu ne vindem tara”.
  pai ce sanse de succes ar fi avut pe piata tenesii de dragasani impotriva nike, addidas samd?
  ce sansa ar fi avut oltcit daca nu l’ar fi luat daewoo?
  dar sarmana dacie unde singurele upgrade-uri s’au facut ca din doo faruri au reusit performanta in dooj de ani sa ii modifice design-ul la patru dar daca vroiai sa ii schimb usa nu i se potrivea – ce sansa ar fi avut dacia pe piata externa impotriva unui bmw, audi, ford, volkswagen sau macar fiat?
  acum cea mai vanduta masina in germania este dacia, am vazut cateva meciuri de fotbal anul trecut unde echipe puternice aveau logo-ul dacia ( nu mai tin minte care erau ca urmaresc mai mult fotbal american).
  Toata industria a fost preluata de baronii creati de ilici si firmele capuse ce au falimentat ce mai putea fi falimentat.
  Nu ti’e rusine sa acuzi americanii sau capitalismul pentru ce s’a intamplat si se intampla in continuare in Romania?

 12. pictor SarionSpune:

  Răspunde
  decembrie 3, 2010

  La Yalta si la Malta sa hotarat de marile puteri inclusiv de americani,viitorul economic si politic al Romaniei,dar nu vreti sa recunoasteti doua acte istorice,evitati inteligent tema discutiei.Trebuie recunoscut, ca ne face bine sau nu ,ce sa intimplat este istorie .Istoria se scrie si se citeste nu neaparat de-a gasi un vinovat,cum de altfel va repetati,unde am scris ca am ceva contra capitalimului,am mentionat doar faptul ca marile puteri neau facut cind comunisti cind capitalisti,dupa cum le-au dictat propriile interese,este ereditar la romani sa ne omagiem ocupantii si tiranii,fac referire ex.23August1944.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *