Criza migranților: De ce țările bogate din Golf nu primesc sirieni

Etichete:

661 era numărul de refugiaţi din Arabia Saudită, la finele anului trecut, conform cifrelor Agenţiei pentru Refugiaţi ONU. În Qatar la ora actuală sunt 221 de refugiaţi, iar în Kuweit 1652. În concluzie, graniţele statelor bogate ale Golfului sunt închise pentru prigoniţi, scrie Die Zeit. Asta chiar şi pentru surorile şi fraţii arabi din Siria, …

661 era numărul de refugiaţi din Arabia Saudită, la finele anului trecut, conform cifrelor Agenţiei pentru Refugiaţi ONU. În Qatar la ora actuală sunt 221 de refugiaţi, iar în Kuweit 1652. În concluzie, graniţele statelor bogate ale Golfului sunt închise pentru prigoniţi, scrie Die Zeit. Asta chiar şi pentru surorile şi fraţii arabi din Siria, unde chiar ţările Golfului trimit bani şi arme pentru a susţine rebeli islamişti.
După cum arată BBC, în prezent, sirienii pot intra fără viză doar în Algeria, Mauritania, Sudan şi Yemen, state care la rândul sunt surse de emigraţie.

Mult timp această chestiune nu a frapat pe nimeni. Imaginile cu refugiaţi de la graniţa ungară, transmise de Al-Jazeera şi Al-Arabiya, au reuşit totuşi să provoace oarece indignare şi ruşine în social media arabă, sub tagul Welcoming_Syria’s_refugees_is_a_Gulf_duty (este o datorie a Golfului să primească refugiaţii din Siria).
Întâia oară presa din Golf îndrăzneşte să critice guvernările pentru politica faţă de refugiaţi.

Un expert de securitate kuweitian răspunde într-un interviu tv: Nu pot fi aduşi aici oameni dintr-o altă cultură, care au fost şi grav traumatizaţi. În plus, costurile întreţinerii lor în ţările bogate din Golf ar fi mult mai ridicate decât în Liban sau Iordania. Prin urmare este raţional ca refugiaţii să rămână acolo unde sunt, iar întreţinerea lor să fie susţinută de statele cu posibilităţi mai mari.

Iar în ceea ce priveşte donaţiile, lucrurile stau chiar aşa. Bogaţii Golfului, în special Kuweitul, susţin masiv financiar găzduirea refugiaţilor pe teritoriul altor state. Primirea celor care fug de războiul din Siria însă nici nu e pusă în discuţie.

Explicaţia ar fi alta decât cea oferită de expertul kuweitian.
Pe timpul primăverii arabe, pe când izbucneau revolte la Cairo, Tunis şi Damasc, ţările arabe bogate îşi linişteau tinerii investind sume mari în programe sociale.

Pe de altă parte, aceiaşi bogaţi îi alimentau cu bani şi arme pe rebelii din Siria pentru a scoate ţara de sub influenţa şiito-iraniană.

Dar cei care fug acum de război nu sunt deloc mulţumiţi de cum luptele din Siria au fost întreţinute de Arabia Saudită, Kuweit sau Qatar. Prin urmare, dacă ar ajunge în aceste ţări, refugiaţii ar putea să-şi folosească mânia pentru a instiga localnicii împotriva propriilor guvernări, mai ales că, lucru foarte important, vorbesc cu toţii aceeaşi limbă.

Numărul mare al cetăţenilor străini din ţările înstărite ale Golfului este o altă sursă de teamă. În ansamblu, străinii reprezintă jumătate din întreaga populaţie a acestor state. Ba în Kuweit sau Qatar cetăţeni sunt doar circa 20%. Restul sunt oameni veniţi la muncă, ţinuţi sub control prin contracte constrângătoare. Toţi aceşti împovăraţi s-ar putea transforma într-o masă uşor de manevrat de către tinerii refugiaţi cu experienţa protestului.

Traducere şi adaptare din ziarul Die Zeit

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *