Cronică mondenă cu clovni

Etichete:

Colectivul artistic care lucrează la readucerea pe scenă, la Teatrul Național din București, a piesei de teatru „Angajare de clovn” a transmis următoarele după incidentul care s-a petrecut în timpul repetițiilor de vineri dimineața. „Lucram cu domnul Aramitru senior la perfecționarea interpretării și dintr-o dată apare pe scenă Andrei Aramitru, fiul regizorului nostru. Ne-a dat …

Colectivul artistic care lucrează la readucerea pe scenă, la Teatrul Național din București, a piesei de teatru „Angajare de clovn” a transmis următoarele după incidentul care s-a petrecut în timpul repetițiilor de vineri dimineața.

„Lucram cu domnul Aramitru senior la perfecționarea interpretării și dintr-o dată apare pe scenă Andrei Aramitru, fiul regizorului nostru. Ne-a dat pe toți la o parte și a început să declame ceva citit de pe telefonul dânsului”, a spus unul dintre actori.

„Trebuie să recunosc că domnișorul Andrei a livrat un impromptu dramatic impresionant. Cu ochii ieșiți din orbite și agitându-se într-un crescendo răvășitor, dânsul ne-a arătat ce înseamnă să fii un clovn desăvârșit”, a continuat actorul care a ținut să își păstreze anonimatul, în cazul în care va trebui să cedeze locul său pe scenă neașteptatului intrus.

Putem reda un fragment din recitalul de vineri, reconstituit din memoria celor prezenți.

Nu pot accepta ce se întâmplă cu România. M-am săturat să stau pe margine, vreau să mă alătur luptei din prima linie.

Ia studiați puțin cum era Suedia sau Irlanda prin anii 60 sau 70. Va spun eu. Nivelul lor economic era similar cu cel al României acum. Mentalitățile erau și mai rele (femeile nici măcar nu aveau drept de avort, trebuiau sa meargă in alte țări pentru asta). Nici nu se punea problema de egalitate de drepturi salariale sau altceva – bărbații lucrau și beau împreuna după muncă, femeile stăteau acasă, aveau grijă de copii și făceau curat și de mâncare, familia mergea la biserica duminica.

Acum sunt cele mai civilizate și dezvoltate țări din lume. Profund progresiste. Nu disperați. Se schimba generațiile. Mintea oamenilor evoluează. O sa ne facem bine. Deși urlă toți disperații și retrograzii – urlă de frică pentru că își dau seama că au pierdut deja.

Eu respect 100% religia și biserica. Vorbim aici de modernitate. Nu mai suntem in evul mediu oameni buni. Lăsați poveștile astea ca nu mai merg.

„Sunt foarte mișcat”, a mărturisit regizorul. „Nici monologul lui Hamlet nu este atât de mișcător. Piesa are două acte dar am decis să adaug actul trei, care să cuprindă această performanță. Nu mai avem costume de clovn, dar juniorul este de acord să apară în costumația sa normală de antreprenor și consultant. Cred că este o decizie bună, astfel va fi păstrat elementul autentic al omului de rând care jinduiește să salveze România.”

Nefiindu-i cerută părerea, domnul Ban Darna a ținut totuși să declare ceva pentru presă: „Dacă eram eu președinte în Suedia, sau Irlanda, bărbații ar fi avut dreptul la avort, iar femeile ar fi lucrat și băut împreună după muncă”. O jurnalistă de la Digi24 a leșinat consemnând această declarație, însă Ban Darna a intervenit alert și i-a oferit o pastilă albastră. „Le port mereu cu mine. Mi-au fost recomandate de medicul meu de familie Stamate Neo. Dacă eram eu președinte i-aș fi dat una și femeii în uniformă militară care a leșinat lângă Klaus Iohannis, la Constanța.”

Organizația Feminism România a transmis ulterior un comunicat de presă în care se afirmă dreptul inviolabil al femeilor la avort înaintea bărbaților. Ban Darna este acuzat de sexism și discriminare sistematică.

Respectiva organizație, cunoscută pentru meticulozitate și grija față de limba română,

a criticat și termenul „albastru” folosit anterior de Ban Darna în conversația sa sponană cu reporterii. „Albastru este un cuvânt foarte problematic. Începe cu alb care, după cum știm, este un termen rasist și suprematist. De aceea noi recomandăm folosirea expresiei cealaltă-culoare-din-sigla-clubului-sportiv-steaua. Țin totuși să menționez că noi nu-i discriminăm pe rapidiști sau dinamoviști. Noi considerăm că întreg fotbalul este un sport sclavagist al patriarhatului, în care femeia este ținută legată în lanțuri de aragaz în timp ce bărbații pur și simplu calcă în picioare gazonul care protejează planeta noastră fragilă și siluită de masculinitate toxică. Știați că planetă este un substantiv feminin?”, a transmis pentru Agerpres purtătoarea de cuvânt Cicerona Graur, strănepoată a reputatului lingvist Alexandru Graur.

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

 1. DorinSpune:

  Răspunde
  august 18, 2019

  Sau cum zic italienii: „Si non e vero, e ben trovato !!!”

  Fraze din textul atribuit cara-clovnului le-am auzit aproape identic la rude apropiate din generațiile tinere… Nu știu cum fac să le învețe așa bine și să-și anuleze gândirea creatoare !!

  Poate așa se înaintează pe șoseaua perfect lustruită a creierelor progresiste… allahu akbar !!

 2. StefanSpune:

  Răspunde
  august 18, 2019

  „Organizația Feminism România a transmis ulterior un comunicat de presă în care se afirmă dreptul inviolabil al femeilor la avort înaintea bărbaților. Ban Darna este acuzat de sexism și discriminare sistematică.”

  Or fi avand femeile drept la avort inaintea barbatilor, dar intaietatea la avort, inainte de toate, o au transgenderii.

  Nu va e rusine, transfobilor?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *