FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Cum arată o lume tot mai infantilizată

Etichete:

Greta Thunberg, o copilă de 15 ani din Suedia, protestează zile la rând în fața parlamentului, cerând guvernului măsuri urgente pentru reducerea emisiilor de carbon. Câştigă rapid o popularitate nemaiîntâlnită pentru un copil activist civic. Fata anunță că intră în grevă şcolară, după care inițiază protestul Grevei de vineri. În următoarele luni, milioane de elevi …

Greta Thunberg, o copilă de 15 ani din Suedia, protestează zile la rând în fața parlamentului, cerând guvernului măsuri urgente pentru reducerea emisiilor de carbon. Câştigă rapid o popularitate nemaiîntâlnită pentru un copil activist civic. Fata anunță că intră în grevă şcolară, după care inițiază protestul Grevei de vineri. În următoarele luni, milioane de elevi și de adulți merg la astfel de proteste. Greta este invitată să vorbească la conferințe TEDx, să scrie în publicații prestigioase, să țină discursuri la Davos (unde ajunge după o călătorie de 32 de ore cu trenul, ca să nu polueze cu avionul), în cadrul Adunării ONU, unde primește sprijinul personal al secretarului general Antonio Guterres. Cu alte cuvinte, o lumea întreagă – din spațiul occidental – pleacă urechea și o urmează pe fata care mărturisește că nu este vreun om de știință – ce surpriză!.

Deci unde şi până unde devine autoritate în domeniu (în sensul de autoritate epistemică) o adolescentă de 15 ani, care este clar că nu a avut vreme să acumuleze suficientă cunoaştere?

Iar afirmaţia sa cum că ar fi “simplă purtătoare a mesajelor oamenilor de știință” este falsă. Pentru că doar o parte a comunității științifice consideră că omenirea este principală purtătoare de vină pentru schimbările climatice. Alții susțin că planeta se află într-un ciclu firesc, reversibil, de evoluție climatică. Ceea ce înseamnă că lumea se încălzește fără a fi afectată de intervenția umană, dovadă fiind creșterea temperaturii globale din perioada medievală. Însăşi etimologia Groenlandei este parte a acestei dispute.

În fine, sunt alții care pun la îndoială existența încălzirii sau a schimbărilor climatice majore. Și aici una dintre întrebările lor ar putea fi: Cum ne-am raporta astăzi și cum am judeca în termenii climatismului un ciclon ca Bohla, care în 1970 a devastat Bangladeshul de azi și estul Indiei, omorând peste jumătate de milion de oameni? Aşa-i că i-am găsit rapid drept vinovaţi pe cei care nu semnează acordurile climatice?

Chestiunea este aşadar discutabilă şi aşa cum nu trebuie ignorată, nici nu permite angajarea de certitudini.

Şi pentru că Greta a fost luată în seamă la nivel planetar, tot mai mulţi tineri puberi se simt încurajaţi să se manifeste ca ecoactivişti. Au afilat şi ei că pământul va fi lovit de o catastrofă climatică în vreo 12 ani, cum susţinea în toamnă un raport al Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei – IPCC. Motiv pentru care sunt zile în care ei renunţă la şcoală şi merg la proteste.

Estella, în vârstă de 14 ani, a fost la un astfel de protest zilele trecute, în Australia. În faţa camerelor, abia îşi poate stăpâni plânsul încercând să vorbească despre cataclismul care pândeşte pământul (vezi video): „Ce se va întâmpla cu lumea noastră?” Estella protestează împreună cu prietenele ei, Keisha (15 ani) şi Coco (13). Keisha este atât de înspăimântată de evoluţia climatică încât spune că nu ştie dacă îşi va mai dori copii, pentru că nu vrea să-i îngroape într-o planetă incendiată.

Miranda Devine, ziaristă australiană, le comentează afirmațile pentru Daily Telegraph: „Avem în față niște copii buni. Idealiști și altruiști. Pasiunea lor este admirabilă. Dar idealismul lor juvenil a fost exploatat de adulți care le-au trezit fără temei spaime, prin predicțiile exagerate despre climă. În toată viața lor de până acum, au fost hrăniți cu propaganda înfricoșătoare a climatismului, alimentată de IPCC – un corp politic pretins științific.”

Devine mai adaugă: „Că sunt părinți sau profesori cei care le-au trezit acestor fete asemenea frici, ei trebuie să-și asume responsabilitatea pentru trauma inutilă pe care le-au provocat-o. Trebuie să le spună copiilor că pământul nu se va sfârșit în 12 ani (așa cum susține și starul în devenire și regina inepțiilor progresiste Alexandria Ocasio-Cortez n.m.) și că în niciun caz nu va fi salvat dacă Australia va închide mâine toate luminile.”

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Comentarii

 1. DorinSpune:

  Răspunde
  mai 7, 2019

  Orice astfel de articol este binevenit, pentru că mareea mediatică catastrofistă inundă toate spațiile de comunicare și toate mințile nepregătite !
  Această infantilizare nu este neapărat parte a unei conspirații programatice, dar ajută enorm organizațiile (politice, comerciale, financiare, etc.) care trăiesc pe seama manipulării masselor, bune doar să consume și să îndeplinească „măsurile imediate și inconturnabile” !!

  Unde mai pui că acest tip de infantilizare-manipulare convine de minune și mafiilor politice moștenitoare a le regimurilor totalitare de sorginte comunistă, inclusiv anexele lor islamiste…

 2. ZevSpune:

  Răspunde
  mai 7, 2019

  Domnule Bellu, nu stiu ce impact a avut pustoaica din Suedia, dar in Australia chestia cu fetita aia n-a generat decat un ‘aawww’ la modul uite, copiii sunt preocupati si de altceva decat de ultimul hit al [ceva cantacioasa]. Dar cam atat. Cand vedem chinezii ca misca ceva, si indienii, si rusii,msi cati altii atunci da, vorbim.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *