FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

CURAJ și RESPONSABILITATE: doctorița Ai Fen din Wuhan

Etichete:

La 1 ianuarie, intuind că boala este contagioasă, cu de la sine putere și în răspăr cu poziția conducerii spitalului, Ai Fen a impus personalului medical din subordine – 200 de medici, asistente, brancardieri – obligația purtării măștii de protecție. Ai Fen a fost acuzată de lipsa oricări etici profesionale.

Ai Fen este șefa secției de urgență de la Spitalul Central din Wuhan. Este primul doctor care, în 30 decembrie 2019, a văzut rezultatele probelor trimise unui laborator specializat. Avea șapte pacienți izolați, cu complicații pulmonare severe care nu dădeau înapoi la tratamentele clasice. Ai Fen a deschis plicul, a văzut că scria „coronavirus SARS”. Spune că au trecut-o sudori reci. A citit și recitit aceste cuvinte și rezultatul testului. A încercuit SARS cu roșu, a făcut o fotografie și a distribuit-o unor prieteni medici care se confruntaseră cu această problemă, între care oftalmologul Li Wenliang. La rândul lui, Li a scris în aceeași seară pe un forum medical găzduit de WeChat despre posibila reizbucnire a SARS îndemnându-și colegii la precauție și măsuri de autoprotecție. De aici informațiile s-au scurs pe rețelele sociale locale.

Ai Fen
Ai Fen a fost convocată în fața Comisiei de disciplină și acuzată de „lipsă de etică profesională, de răspândire de zvonuri, de comportament iresponsabil care a provocat panică socială și a afectat dezvoltarea și stabilitatea Wuhan”.

În seara respectivă, Ai Fen a primit telefon de la conducerea spitalului să nu vorbească despre aceasta în exterior ca să nu producă panică.

Pe atunci erau 27 de cazuri documentate în Wuhan, 11 în stare critică. Dintre cei bolnavi, doar două treimi fuseseră în contact cu piața de pește, fructe de mare și animale sălbatice din Wuhan, fiind bineînțele o indicație puternică privind transmiterea bolii de la om la om.

la 1 ianuarie 2020, intuind, așadar, că boala este contagioasă, cu de la sine putere și în răspăr cu poziția conducerii spitalului, Ai Fen a impus personalului medical din subordine – 200 de medici, asistente, brancardieri – obligația purtării măștii de protecție, adoptând imediat după aceea și alte măsuri sporite de autoprotecție. Celelalte secții ale spitalului (oftalmologia, de ex., unde era dr. Li Wenliang, infectat la 8 ianuarie și mort în 6-7 februarie) au luat astfel de măsuri doar după două săptămâni, începând cu 15 ianuarie. În 14 ianuarie, bazându-se pe informațiile oferite de regimul comunist din China, Organizația Mondială a Sănătății continua să susțină că virusul nu se transmite de la om la om.

În 2 ianuarie, Ai Fen a trebuit să se prezinte la Comisia de disciplină care i-a reproșat lipsa oricărei etici profesionale și tulburarea stabilității Wuhan.

După câteva săptămâni, Ai Fen a dat un interviu unei publicații chineze, Renwu, în care a povestit ce se petrecuse. Interviul a fost cenzurat. The Guardian a rezumat acest interviu în articolul Wuhan doctor speaks out against authorities, articol care merită citit integral.

“If I had known what was to happen, I would not have cared about the reprimand. I would have fucking talked about it to whoever, where ever I could.”

“I am not a whistleblower,” Ai told Renwu. “I am the one who provided the whistle.”

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Comentarii

  1. Cum a fost pedepsit primul medic chinez care a văzut testele pe pacienți cu Covid-19 și a avertizat ⋆ Universul.netSpune:

    Răspunde
    martie 21, 2020

    […] Un articol publicat de jurnalistul Gelu Trandafir pe Inliniedreapta.net […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *