Dacă socialismul ar fi fost corect aplicat…

Etichete:

Dacă SOCIALISMUL ar fi fost corect aplicat, Kim Ir-sen n-ar fi înfometat până la exterminare jumătatea de nord a Peninsulei coreene. Dacă Ceaușescu își făcea lecțiile și punea SOCIALISMUL cu adevărat în slujba egalității, țara aceasta n-ar fi experimentat aproape jumătate de secol de nivelare într-o profundă, dar egală mizerie. Dacă Pol Pot înțelegea adevăratul …

Dacă SOCIALISMUL ar fi fost corect aplicat, Kim Ir-sen n-ar fi înfometat până la exterminare jumătatea de nord a Peninsulei coreene.

Dacă Ceaușescu își făcea lecțiile și punea SOCIALISMUL cu adevărat în slujba egalității, țara aceasta n-ar fi experimentat aproape jumătate de secol de nivelare într-o profundă, dar egală mizerie.

Dacă Pol Pot înțelegea adevăratul SOCIALISM, n-ar fi reușit macabra performanță de a extermina un sfert din populația Cambodgiei în doar câțiva ani.

Dacă Chavez era un SOCIALIST adevărat, nu ar fi falimentat țara cu cea mai bogată rezervă petrolieră din lume.

Dacă STALIN nu ar fi întinat tiranic idealul SOCIALISMULUI, toți am fi fost astăzi parte dintr-o glorioasă Uniune a Republicilor desăvârșit Comuniste.

De la genocidalul Mao, la Tito, Eternul Castro sau la mai puțin cunoscutul Siad Barre, istoria postbelică a lumii e presărată cu numele dictatorilor izvorâți din doctrina marxist-leninistă. Fiecare dintre ei a decimat un popor, a terorizat o națiune și a ruinat o țară. Cu toate acestea, în dreptul fiecăruia se vor găsi suficienți binevoitori care vă vor explica erorile comise, caracterul lor îndoielnic și circumstanțele suspecte în care s-au săvârșit aceste atrocități istorice și vor insera un „dacă” ce necesită o contorsionare a logicii și o sfidare a dovezilor istorice. Ce nu vor recunoaște aceștia este că, în orice fel ai întoarce lucrurile, numitorul comun al acestor personaje sinistre ale modernității a fost ideal lor – instaurarea SOCIALISMULUI.

Imaginați-vă pentru un moment că profesori, actori, intelectuali sau chiar politicieni ar îndrăzni să sugereze că fascismul a eșuat pentru că a fost prost implementat. Cine ar putea opri valul de indignare care s-ar revărsa pe bună dreptate în conversația publică? Atunci de ce SOCIALISMULUI suntem îndemnați să îi mai acordăm o a nu știu câta șansă?

Nu lăsați uitarea să facă loc naivității deșarte.

Matei Blaj

Matei Blaj

Comentarii

 1. Andrei CRISTEASpune:

  Răspunde
  august 29, 2019

  Articolul mi-a adus aminte de 2 bancuri din epoca de aur:

  1. Socialismul nu poate fi considerat stiintific – daca ar fi fost stiintific il testau intai pe animale, nu direct pe oameni.

  2. Lenin hotaraste sa trimita un comitet de cadre de nadeje ale partidului intr-o calatorie spre viitor cu un tren cu aburi conceput ca o masina a timpului pentru a vedea cum arata comunismul. Tovarasii se imbarca si pornesc spre viitor raportand telegrafic lui Lenin despre calatorie. Pe masura ce inainteaza apar si problemele – apa, alimentele, combustibilul se imputineaza; Lenin ii indeamna sa rationalizeze apa si alimentele si sa puna pe foc tot ce este combustibil pentru a mentine locomotiva si trenul in miscare – lemne de pe marginea caii ferate, traversele de lemn pe masura ce inainteaza, propriile haine – totul pentru a mentine marsul triumfal. Dupa un timp delegatia telegrafiaza lui Lenin: Suntem in desert. Fara apa. Fara alimente. Suntem goi. Calea ferata s-a sfarsit. Nu ne putem intoarce. Asteptam indicatii !
  Si Lenin raspunde: Felicitari tovarasi ! A-ti invins ! Acolo este comunismul – visul de aur al omenirii !

 2. RTISpune:

  Răspunde
  august 29, 2019

  Este utopic sa crezi ca dupa atatea esecuri aceasta plaga veche, cu radacini de peste un secol, poate sa functioneze. Dar nu e bai, mereu se gasec „salvatori” ce vor sa ne scape cu voie sau fara voie, cough*cough…plusr.

 3. DorinSpune:

  Răspunde
  august 29, 2019

  Unii dintre noi, care deocamdată am trăit mai mulți ani în comunism decât în cryptocomunism, știm prea bine despre ce e vorba !
  Chestia e că alții nu știu, sau se fac că nu știu. Pe bune că ar trebui duși (ziariști, politicieni, comentatori și consultanți stângiști) în tabere de 3 luni în țări cu asemenea regimuri – nu știu în ce formulă, poate tabere de odihnă, sau de muncă, sau de contacte cu populația…. Deși nu cred că tovărășeii ar respecta contractele, că prea s-ar da de gol… Da* tot merită încercat, poate pe cont propriu, măcar unii dintre acești andre-gizi, panaiți-istratiști, george-orwelliști și alții asemenea !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *