Din România în Venezuela și retur

Etichete:

Am fost hirotonit preot în prima jumătate a anilor ’90, în seama unui sat vechi din județul din Buzau, sat rămas în mare parte numai cu bătrâni, oameni credincioși ce avuseseră mult de suferit de pe urma regimului comunist, care aveau o mulțime de povești de spus. Una din ele era cea a preotului plecat …

Am fost hirotonit preot în prima jumătate a anilor ’90, în seama unui sat vechi din județul din Buzau, sat rămas în mare parte numai cu bătrâni, oameni credincioși ce avuseseră mult de suferit de pe urma regimului comunist, care aveau o mulțime de povești de spus.

Una din ele era cea a preotului plecat din acel sat la București, de unde, după oarece cariera politică în anii ’40, a fugit în Venezuela ca să scape de comunism.

Venezuela, Rai pe pămînt. Țară extraordinar de bogată, cu oameni de calitate, feriți cîâ de cât de nebuniile politice ale Europei, dar cu o mulțime de europeni ajunsi acolo după Al Doilea Război Mondial, atrași de cel mai ridicat nivel de trai din toată America Latină, încă de la mijlocul anilor ’30.

Lucrurile au cam rămas așa multă vreme în Venezuela, în ciuda tulburărilor politice, iar criza petrolului din anii ’70 a adus un nou val de bunăstare țării care nu o ducea deloc rău…

Cum e acum țara asta, am cam aflat toți. Bolivarianul (a se citi comunistul) Hugo Chavez a initțat o serie de reforme politice socialiste, cu naționalizări și consolidarea sectorului de stat în economie, apoi linia politică a fost păstrată de actualul președinte Nicolas Maduro, până când s-a ajuns la o situatie familiară noua din perioada comunistă.

Nicolas Maduro si Partidul Comunist din Venezuela sărbătoresc
Caracas, 14 aprilie 2014 | „La un an de la câștigarea alegerilor, Nicolas Maduro si Partidul Comunist din Venezuela sărbătoresc democrația participativă” sursa foto

Astfel, în luna aprilie a anului ăsta, oficialități ale Adunării Natțonale din Venezuela au admis că lipsurile din cosul de bază de alimente se ridică la 83%!!!

Bun, lipsesc alimentele, bunurile de larg consum, medicamentele (90% din medicamentele folosite în Venezuela sunt din import, deci buna parte din ele lipsesc), așa că nu ar fi mare minune daca ar dispărea și combustibilii pentru autoturisme, cît de curand, chiar în tara cu cele mai mari rezerve de petrol de pe continentul american. Să nu uităm că în Romania anilor ’80 era o aventură să cumperi o pâine…

Ce putea să mai meargă rău acolo? Pai ce mai era important, anume, siguranța populației. În prezent, în Venezuela, rata criminalității a ajuns la cel mai mare nivel măsurat pe planetă și încă urcă în grafice.

Cartierele din Rio par acum pașnice pe lângă cele din Caracas, iar dacă vrei să scapi întreg după o seară în oraț, mai degrabă ieși prin Juarez (Mexic) decât prin frumoasele orașe ale Venezuelei. Cât despre Bagdad, Kabul, Cape Town, toate au rămas în urmă la criminalitate.

Bun, așa cum pentru lipsurile alimentare și ale bunurilor de larg consum guvernul a găsit că vinovați sunt, logic, producătorii, importatorii și comercianții privati, la fel, pentru criminalitatea fantastic de ridicată a fost găsit vinovat capitalismul!!! Poftim lămurire: „The majority of Venezuelans are aware… of the despicable role played by private companies… in creating this situation of hoarding, racketeering, black market, speculation, etc” și “The government thinks that violence and crime have their origin in … capitalism.”

Așadar, în Venezuela e viața anilor comuniști de la noi. Răposatul preot fugit acolo poate fi adus înapoi, acum România e țară liberă de comunism, socialism sau oricare alt totalitarism al Stângii. Acum Părintele își poate găsi odihna acasă.

P.S. Proiectele de legi aproape ceaușiste, ca cel cu vânzarea obligatorie a cel puțin 51% produse din lanțul apropiat în supermarketuri, nu au cum să fie admise într-o țară liberă, membra UE și populată cu oameni cât de cât lucizi. Așa că fără grijă, români din Venezuela, de vreți, vă puteți întoarce linistiti, comunismul e, totuși, terminat în România.

Text publicat într-o primă formă și pe ziare.com

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Comentarii

  1. Anca CerneaSpune:

    Răspunde
    iunie 23, 2016

    Cel mai rău e că și opoziția, chiar eroică și demnă de admirație cum e, în multe cazuri și situații, și chiar obținând victorii incredibile în fața comuniștilor în confruntări cu totul inegale, opoziția din Venezuela e toată stângistă. Numai o minune, mai bine zis un șirde minuni, poate re-aduce prosperitatea în această țară, una dintre cele mai bogate din lume, până relativ recent.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *