Două conversaţii găzduite de NRO

Etichete:

Scuze pentru pauza de o săptămînă, cred. De vină nu e doar fotbalul de la campionatul european. Ba nu, fotbalul a fost binevenit, atît cît m-a ţinut departe de blog m-a ajutat să revin din burnout. Dintr-un soi de epuizare mentală, firească după o perioadă mai lungă de menţinut constanţa postărilor. National Review Online este …

Scuze pentru pauza de o săptămînă, cred. De vină nu e doar fotbalul de la campionatul european. Ba nu, fotbalul a fost binevenit, atît cît m-a ţinut departe de blog m-a ajutat să revin din burnout. Dintr-un soi de epuizare mentală, firească după o perioadă mai lungă de menţinut constanţa postărilor.

National Review Online este versiunea digitală a revistei fondată de William F. Buckley în anii ’50, intelectualul creditat cu revitalizarea conservatorismului american modern. Sau, ţinînd cont de pionieratul său şi al altor cîţiva intelectuali, cu întemeierea acestei mişcări ideologice. Cuprinsul NRO s-a extins nu demult cu o serie de interviuri cu personalităţi din diverse domenii, filmate şi grupate sub genericul Uncommon Knowledge. Două astfel de conversaţii mi-au atras atenţia.

Daniel Pipes, istoric şi specialist în Orientul Mijlociu, răspunde la o serie de întrebări legate de islam şi interacţiunea acestuia cu lumea. Este islamul o religie a păcii, în ce măsură, există acea latură moderată şi modernă capabilă să reformeze religia? Este Israel un stat disfuncţional şi în ce măsură ar trebui SUA să-l sprijine politic şi financiar? Care este cea mai bună modalitate de a contracara un Iran cu arme nucleare? Se îndreaptă Europa spre o islamizare inevitabilă şi are acest lucru vreo importanţă atîta timp cît convieţuirea dintre indigeni şi imigranţii musulmani rămîne relativ paşnică?

Partea 1 Partea 2 Partea 3 Partea 4 Partea 5

James Piereson este autorul cărţii Camelot and the Cultural Revolution: How the Assassination of John F. Kennedy shattered American Liberalism şi în acest segment prezintă istoria liberalismului american (şi implicit a partidului Democrat) văzută prin prisma preşedinţiei şi morţii lui J. F. Kennedy. Teza lui Piereson este că asasinatul lui Kennedy, falsificarea postumă a preşedinţiei sale şi implozia liberalismului american de la sfîrşitul anilor şaizeci au fost factorii la originea derivei existenţiale a acestui curent politic în deceniile care au urmat. O lecţie de istorie captivantă, ce surprinde un moment pivotal din istoria recentă a Americii. Moment care încă rezonează în prezent şi condiţionează scena politică americană.

Partea 1 Partea 2 Partea 3 Partea 4 Partea 5

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *