Două minute de ură pe zi. Generația obținută

Etichete:

Orwell l-a înțeles perfect pe Buharin. Zombificarea trebuie să se petreacă la nivel visceral, nu intelectual.

Dl. Aligică:

aligica-thatcher

Înapoi la Orwell, romanul „1984”. Într-o scenă din carte autorul descrie ritualul zilnic al celor „două minute de ură”. Membrii de Partid se adună într-o încăpere și urlă la un ecran pe care este proiectată imaginea dușmanului desemnat de Partid.

Mai mult înapoi, la Nikolai Buharin și realitatea bolșevică (circa 1928): „sarcina principală a revoluției este să schimbe psihologia efectivă a oamenilor„.

Orwell l-a înțeles perfect pe Buharin. Zombificarea trebuie să se petreacă la nivel visceral, nu intelectual. Condiționarea trebuie să fie psiho-somatică și să funcționeze ca un circuit de suprareglare mai puternic decât circuitul rațiunii. Să fie suficientă stimularea cu o imagine sau un nume pentru declanșarea automată a „două minute de ură”.

În romanul lui Orwell stimulul se numea Emmanuel Goldstein. În anul 2013 stimulul se numește Margaret Thatcher. Ca de obicei, realitatea întrece ficțiunea: două zile de ură non-stop. Secretul acestui succes? Mentalitatea totalitarismului democratic, bine și îndelung diseminată pe toate canalele.

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

 1. ioana hSpune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  Ura participativa. Ura care uneste….prostia. In ura numai prostii se pot uni. Eu n-am cunoscut si nici aflat pana acum oameni inteligenti uniti in ura. Sau cine stie, poate ca gresesc eu ( n-ar fi prima data) si ma insel. Totusi, mentin ????
  http://ihincu.wordpress.com/2011/10/28/alt-fel-de-puscarie/

  PS: ce bine ca ieri si azi am avut prea mult de lucru si prea putin timp de internet ( de tv deloc, as usually). M-ar fi scos din minti . Grrrrr

 2. dextroSpune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  Pe BBC NEWS apare din oră în oră o bătrânică magnetizată care spune că Thatcher i-a distrus tinerețea în timp ce pe BBC Parliament, Milliband, her royal highness most loyal leader of the opposition, fiul celebrului comunist care a jurat la mormântul lui Marx să prăpădească capitalismul, o acuză că a oprimat sodomiții, minerii finanțați de URSS și pe Mandela deși camera comunelor e plină astăzi atât de pederaști, cât și de foști mineri și de mandelieni; străzile, la fel. Se pare că, totuși, nu i-a oprimat destul.

 3. clSpune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  Romany Blythe, tipa care pornind de la un grup Fb a stîrnit dansul pe mormîntul lui Thatcher, are în ţîţe implanturi făcute pe banii contribuabilului britanic.

 4. OrwellSpune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  Here’s a fun fact.. voi stiati ca Orwell, pe care-l tot citati voi atata, era socialist? :))

 5. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  :mrgreen: Da, Orwell era stangist, si Oriana Fallaci, si Ayaan Hirsi Ali, si Jean Francois Revel, si atatia altii. Pare-mi-se ca si Aldous Huxley era de stanga. Neplacut, asa-i? Acum intoarce-te de unde ai venit. Spam.

 6. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  Completare la ce a scris cl. ???? De unde? De pe The Sun. ????

  Romany Blythe, 45, sparked anger after she set up the Facebook site, The Witch Is Dead Party!, urging people in cities around the world to celebrate the ex-Conservative leader’s death.

  Today she remained unrepentant claiming „they danced in the streets when Hitler died too” – as it was revealed she had been boosted by an NHS boob job.

  […]

  Blythe hit the news last year under the name Romany Smith when she revealed she had a boob job on NHS.

  In March 2012, she revealed fears her PIP breast implants had led to a miscarriage.

  The Argus reported Blythe was given the – now banned – PIP breast implants on the NHS, but feared toxic chemicals could have contributed to a miscarriage.

  She said at the time: “I had a miscarriage and a still birth.

  “I don’t know for certain if that had anything to do with my implants or not, but without proper research I can’t know for certain.”

  She was given the implants in 2000 after “years of suffering low self-esteem” because of a breast deformity.

 7. ioana hSpune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  In viarianta sctric personala, despre thatcherism versus…stangism. Inceputul anilor 90, Londra versus Bucuresti. Eu, la fata locului, deci, in direct. Si acum.
  https://www.facebook.com/ioana.hincu/posts/357903567649431?comment_id=1888699&notif_t=like

 8. CatherineSpune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  Uitati ce parere au si ortodocsii nostri. Thatcher – bad, Chavez – good.
  http://www.chiazna.ro/4977/cum-sarbatoresc-britanicii-moartea-reginei-austeritatii

 9. emil borceanSpune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  Catherine. Prostia nu discriminează.

 10. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  aprilie 10, 2013

  I-as face pe toti pachet si i-as trimite in Venezuela.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *