FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Emanuel Macron despre “bravii soldați ai Armatei Roșii”

Etichete:

În discursul său de la forumul de comemorare a Holocaustului, Macron a vorbit “bravii soldați ai Armatei Roșii”. Sigur că sovieticii au contribuit decisiv la înfrângerea Germaniei naziste, dar un atribut pozitiv pentru armata lor e o insultă pentru zeci și sute de milioane de oameni care au suferit de pe urma acestei instituții barbare. …

În discursul său de la forumul de comemorare a Holocaustului, Macron a vorbit “bravii soldați ai Armatei Roșii”.
Sigur că sovieticii au contribuit decisiv la înfrângerea Germaniei naziste, dar un atribut pozitiv pentru armata lor e o insultă pentru zeci și sute de milioane de oameni care au suferit de pe urma acestei instituții barbare. E ca și cum s-ar fi vorbit despre gloriosul Wehrmacht dacă Stalin ar fi cucerit Europa și ar fi fost înfrânt cu ajutorul Germaniei hitleriste. Asta pentru că Armata Roșie a fost instrumentul unui regim la fel de criminal pe cât a fost cel al lui Hitler.

Armata sovietică a început să fie curajoasă înainte de al doilea război mondial când a pus cizma pe țările baltice și în Polonia, la înțelegere cu Hitler. Erau soldați lui Stalin bravi, dar asta nu i-a ajutat chiar peste tot căci o țară ca Finlanda, cu o populație mai mică decât cea a Moscovei și la ora aceea, a provocat peste 25.000 de morți și alte zeci de mii de răniți cca. 200.000 de morți și alte sute de mii de răniți [corecție 28 ianuarie 2019] în rândurile celovecilor.
Iar odată ce s-au transformat în eliberatori, sovieticii au arătat planetei ce înseamnă curajul unei armate. Numai în Germania, în special în Est, se estimează la 2 milioane numărul femeilor violate de soldații sovietici. Doar în Berlin ar fi fost vreo sută de mii de violuri. Unele femei spuneau că au fost supuse violurilor de 60-70 de ori. Iar un istoric englez susține într-o carte de-a sa: Au violat practic toate femeile germane întâlnite, de la 8 la 80 de ani. Moartea a peste 200.000 de femei este asociată unor astfel de violuri. Și asta doar în Germania, unde ar fi cele mai temeinice studii despre atrocitățile Armatei Roșii.

Dar practic în tot spațiul estic în care au ajuns, iar românii au mult de povestit aici, militarii sovietici sunt asociați cu cele grave fărădelegi: umilirea populației locale, tâlhării, violuri, crime.

Într-o fază ulterioară, curajoasa Armată Roșie a contribuit la instaurarea unor regimuri totalitare în țările „eliberate”, regimuri care aveau să nenorocească toate popoarele Estului european pentru următorii 45 de ani.
Și nu trebuie uitată nici etapa prăduirii acestor țări, spoliate de resurse naturale, dar și de întreprinderi, desfăcute bucată cu bucată și transportate în URSS. Totul sub oblăduirea soldatului sovietic.

Așa-i că Macron știe ce vorbește și nu este vreun iresponsabil când asociază Armata Roșie cu curajul?

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Comentarii

 1. Andrei CRISTEASpune:

  Răspunde
  ianuarie 25, 2020

  Ce elibereaza Macron pe gura intra la categoria snoave cu Pacala sau bancuri cu Bula (cel mult).
  Dar “Sigur că sovieticii au contribuit decisiv la înfrângerea Germaniei naziste” ?? Decisiv ? Este cam mult spus. Poate articolul https://www.rbth.com/defence/2016/03/14/lend-lease-how-american-supplies-aided-the-ussr-in-its-darkest-hour_575559 ne mai schimba perspectiva. Iar armata Sovietica a luptat contra unei parti a fortelor militare ale Axei (inclusiv contra doar a unei parti din armata Germaniei naziste). Cum ar fi decurs luptele pe frontul de Est daca Germania ar fi avut disponibile toate diviziile (zeci de divizii germane erau folosite pentru a tine sub control tarile europene ocupate sau pentru operatiunile din Africa de Nord) ? Razboiul din Pacific contra Japoniei, operatiunile din Atlantic, Africa de Nord si Europa, ajutoarele pentru fortele chineze nationaliste care luptau contra Japoniei, sprijinul pentru Marea Britanie si URSS ? Cine a realizat acest efort ? Statele Unite. Economia si armata americana – ele au fost decisive.

 2. crsSpune:

  Răspunde
  ianuarie 25, 2020

  Aveam ceva stima pentru individ. Oare spune ce vrea interlocutorul sa auda ? Sau chiar asa gandeste ?
  Ii dau serviciile franceze de informatii ceva date despre lagarele sovietice ? Sau crede ca acolo erau zone de dezvoltare ?
  Si e scolit, omul.

 3. DanSSpune:

  Răspunde
  ianuarie 25, 2020

  Cu sentimente amestecate am urmarit filmul… cateva cuvinte:
  – un comentator a observat ca ocupatia Poloniei a fost facuta de catre nemti la 1942!! Radio Sant #1; a se vedea animatia de la 1:08:20
  – incepand cu 1:09:25 ni se spune ca mancurtii ne-au eliberat!!! Radio Sant #2… in realitate, precum maestrul Tanase zicea “Davai ceas, davai palton, davai casă şi moşie, haraşo, tovărăşie!”
  – am observat ca Tarile Baltice si Polonia nu au avut reprezentare
  – a aparut statul, monarhia sau ce-o-fi-el, pe nume “Uniunea Europeana” – sa intelegem ca au tinut locul celor care nu au fost prezenti…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *