Endekul țopăitor de pe lista lui Dughin din Polonia

  Print Friendly, PDF & Email

  foto: Roman Giertych, avocatul fostului premier polonez, Donald Tusk.

  Din seria 

  Endek înseamnă aparținător al mișcării Narodowa Demokracja, ND – Democrația Națională din Polonia interbelică. Fondatorul și conducătorul acestei mișcări a fost Roman Dmowski.

  Cel mai reprezentativ și mai caracteristic endek din Polonia de astăzi este Roman Giertych.

  găsește cel puțin 4 detalii care îi deosebesc pe cei doi frankensteini...

  Roman Giertych este fondatorul unui partid rusofil numit Liga Familiilor Poloneze LPR, ceva gen Stanciu-Capsali-Marian Munteanu. În 2005-2007 LPR-ul lui Giertych a fost aliat cu PiS (Partidul Lege și Dreptate, conservator, al fraților Kaczynscy) la guvernare și i-a pus toate bețele posibile în roate.

  De ce a ajuns PiS să guverneze alături de personaje ca Giertych și ca Andrzej Lepper (cu partidul său Samoobrona, cu conexiuni securiste și estice care a dus de râpă guvernarea) asta e altă poveste. Pe scurt, e povestea alianței DA din România – în alegerile din 2005 PiS și PO (liberalii lui Tusk) erau aliați. Dar PO au părăsit alianța iar Kaczyński n-a mai avut ce face, doar să formeze guvernul cu alde Giertych și Lepper.

  În ciuda tradiției ND a familiei, tradiție la care Giertych nu se sfiește să facă apel, individul este în prezent răsfățatul Gazetei Wyborcza, organul lui Adam Michnik, gurul de la o vreme cam fumat al stângii liberale poloneze.
  În lungi destăinuiri, Giertych povestește Gazetei despre prietenia înduioșătoare care îl leagă de Radek Sikorski și se laudă cum că el l-ar fi „terminat” pe Jarosław Kaczyński.

  Dar pentru că Jarosław Kaczyński nu a fost chiar terminat (când i-a picat guvernul în 2007), ba chiar în 2015 partidul lui a câștigat alegerile, Giertych acum face opoziție, țopăind în semn de protest pe la ciudate mitinguri anti PiS.

  „Cine nu sare, ăla e cu PiS, hop, hop, hop”

  Roman Giertych este și un avocat de succes în sistemul de justiție din Polonia, până acum neatins de vreo reformă. Este avocatul personal al lui Donald Tusk. Foarte eficient, se pare.

  Tot Roman Giertych este și pe lista lui Dughin, da, acolo unde sunt și prietenii/dascălii lui Marian Munteanu, și Puric, și Coja, și Bădescu și băieții de la activenews.ro și Dogaru. Doar că Giertych e alături, la secția Polonia.

  Giertych cu Komorowski, fostul președinte rusofil-PO al Poloniei post-Smolensk

  Roman Giertych (lista lui Dughin din Polonia) si Bronisław Komorowski, fostul presedinte al Poloniei din partea liberalilor

  PS.
  Precum se știe, tradiția politică a lui Roman Dmowski nu numai că este diferită de cea a Mareșalului Józef Piłsudski, între ele există o profundă incompatibilitate. Piłsudski și Dmowski erau rivali politici și dușmani personali. Și tot precum se știe, PiS face referire la tradiția lui Piłsudski. Iar dacă cineva are înclinații către ND, adică e neo-endek, atunci nu e PiS-compatibil.

  The following two tabs change content below.
  Anca Cernea

  Anca Cernea

  De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

  3 gânduri despre “Endekul țopăitor de pe lista lui Dughin din Polonia

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.