FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Eugen Tănăsescu și capitalismul care ucide

Etichete:

foto: Biserica Albă Postăvari- demolarea din 1984,  pentru a face loc Casei Poporului Când vorbim de oamenii rușilor în România și pe cale de consecință de inamicii noștri și ai libertății noastre, primul nume care apare peste tot este Ernu. Da, “scriitorul” ăla modest care produce enormități greu de uitat, cum a fost când a zis-o …

foto: Biserica Albă Postăvari- demolarea din 1984,  pentru a face loc Casei Poporului

Când vorbim de oamenii rușilor în România și pe cale de consecință de inamicii noștri și ai libertății noastre, primul nume care apare peste tot este Ernu. Da, “scriitorul” ăla modest care produce enormități greu de uitat, cum a fost când a zis-o maxim: „Gulagul? Pâârț! Acum e mai rău!”. Bun, că se arată ca om al rușilor e clar, dar să zică treaz enormitatea asta monstruoasă e nevoie de mai mult. Nu poți spune asta, așa, senin, indiferent în slujba cui ai fi, sau oricât de lichea ai fi, indiferent cât de sărac cu intelectul ai fi, când știi în ce chinuri au murit sau și-au trăit ultimii ani, zeci de milioane de nevinovați, în iadul comunismului. Și el știe! Trebuie să fie ceva în neregulă rău cu cel care spune asta. Defectul trebuie să fie tare profund și de durată ca să ajungă să ia în râs cea mai mare suferință din istoria omenirii, care nu s-a încheiat tocmai de mult. Ăsta a fost gulagul, cea mai mare suferință din istoria omenirii, ca dimensiuni, măcar. O tragedie cosmică. Nu contestă nimeni faptul ca, pe de-a întregul, comunismul a lichidat peste o sută de milioane de nevinovați, ucigând industrial peste tot pe unde a ajuns să stăpânească. URSS, Europa de Est, cu Albania și Romania în frunte la prigoană, China, Vietnam, Cambodgia, Cuba… Un fantastic război civil dus împotriva propriilor popoare, având ca țintă întâi elitele și apoi nevinovații. Nouă, comunismul ne-a mutilat viața, ne-a îndepărtat credința, ne-a distrus elitele adevărate, ne-a înfometat, ne-a ținut în intuneric, ne-a izolat, ne-a adus tot răul din lume aici. Ernu, bagatelizând răul cel mai mare, vrea să îi facă mai ușor de înghițit și pe criminalii care l-au produs, mai acceptabili. Știm toți asta, da? Nu există scuze sau explicații pentru Ernu, nici măcar din cele clinice. Bun! Numai că, citind azi, de curiozitate, la blogurile din ziarul care militează deschis împotriva Bisericii, am dat de articolul preotului Eugen Tănăsescu. Și ce spune el? Asta: „Dar conştiinţa mă obligă să o fac. Capitalismul ucide.“
https://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/sistemul-vreanumar-1_563c7f91f5eaafab2c5a9124/index.html

Execuție în Uniunea Sovietică
Execuție prin spânzurare în Uniunea Sovietică

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Comentarii

 1. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  noiembrie 11, 2015

  „..nu ma intereseaza opiniile lui HRP”

  altfel, pentru Pr.Eugent Tanasescu, Horia-Roman Patapievici, ca „foarte capitalist”, e un criminal?

  video: https://www.youtube.com/watch?v=fq68rO8iSws

  Pornind de la ideea fundamentală că sistemul capitalist este întemeiat pe ordinea socială a proprietății private, garantată de un sistem juridic ce respectă libertatea individuală, Patapievici a demonstrat cum capitalismul este singura formă veritabil democratică de a conduce o economie, contrapunându-l cu modelul socialist, în care economia este dirijată prin abuzul de putere. Libertatea individuală, pe lângă faptul că stă la baza economiei, se revendică teologic de la liberul arbitru, cu care Dumnezeu l-a înzestrat încă de la început pe om.

  A doua parte a expunerii a punctat ideea că prima globalizare europeană – termen atât de des folosit – este de fapt un produs al creștinismului, dat fiind că modernitatea a apărut tot ca o consecință a gândirii creștine, care se reflectă cel mai substanțial în patristica greacă și latină. Horia-Roman Patapievici a enumerat câteva personalități-cheie ale acestui proces și momentele istorice în care a avut loc un salt calitativ pe plan intelectual și spiritual: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Augustin, Papa Grigore VII, Sfântul Toma de Aquino, arătând cum progresul cultural și științific din Europa are ca sorginte creștinismul, contrar unor prejudecăți răspândite. Patapievici a atribuit creștinismului nașterea capitalismului, dar și dezvoltarea științelor naturii, provocată de interogările unor Părinți ai Bisericii cu privire la acordul dintre știință și Revelație. O altă consecință a creștinismului a fost apariția unui nou tip de relaționare între puterile statului și individ, bazată pe libertatea individuală. În mod paradoxal, chiar și secularizarea, separarea Bisericii de Stat, a putut avea loc numai în contextul creștinismului.

  toata conferinta: http://inliniedreapta.net/lavedere/horia-roman-patapievici-la-conferintele-catedralei-in-apararea-capitalismului-pozitia-crestinului-in-lumea-de-astazi/

  Nicolae Steinhardt despre a treia cale:

  pasaj din cartea lui George Ardeleanu, Nicolae Steinhardt si paradoxurile libertatii – pagina 101:

  El [Nicolae Steinhardt] este adeptul statului minimal, dar al guvernelor puternice.

  Cel care invoca azi statul puternic, este un om beat care cerer mai mult vin. Adevarata slabiciune a statelor moderne este puterea lor

  Astfel de idei ar trebui aparate cu o „moderatiune violenta”, cu un echilibru incandescent si entuziast, care se opune „caldicelului” de care vorbeste Apocalipsa. N. Steinhardt lanseaza in 1937 un concept care da astazi titlul unei rubrici din Dilema Veche – „extremist de centru”. Numai ca el ii da o alta semnificatie decit Radu Cosasu. Pentru el centrul nu este o solutie de mijloc, nu e treia solutie.

  Nu exista ‘a treia solutie’. Da sau nu, pro sau contra, negativ sau pozitiv, bine sau rau. Tertium non datur. Centrul nu e a treia posibilitate, nu e o tranzactie, e una dintre cele doua solutii, cea buna.

  http://inliniedreapta.net/conservatorism-anticapitalist/#comment-20206

 2. Theo HahnSpune:

  Răspunde
  noiembrie 11, 2015

  Preotul Tănăsescu reprezintă chintesența problemelor pe care le are Biserica Ortodoxă Română.

 3. Preot Coman AlexandruSpune:

  Răspunde
  noiembrie 11, 2015

  Domnule Hahn, problema e a întregii societăți românești. Sunt destui care gândesc ca el si ei la rândul lor ii formează pe altii. Bine, trebuie sa ai si o anumită structură intelectuală ca sa produci enormități atât de nefirești gândirii normale. E si o ispită. Una din cele mai mari, probabil. Revenind la Biserică, vă garantez că nu sunt deloc multi ca el intre slujitori. Din contră.

 4. StudentSpune:

  Răspunde
  noiembrie 11, 2015

  Ascult destul de des emisiunile realizate de pr Eugen Tanasescu la Radio Dobrogea . Trebuie sa recunosc ca l-am apreciat in cateva randuri dar am remarcat ca nu pierde niciodata ocazia de a anatemiza capitalismul, occidentul si SUA. Chiar si in interviurile pe care le realizeaza cu diferite personalitati invitate la radio, nu ezita sa ironizeze, anatemizeze capitalismul ca principalul vinovat de viciile oamenilor. Rareori sau niciodata nu spune ceva de sistemul communist sau macar sa aduca in discutie o alternativa viabila la capitalism.
  Intr-o emisiune de acum doua saptamani , chiar si in legatura cu tragedia de la Colectiv, dumnealui a adus ca principal vinovat tot capitalismul care ar fi echivalent cu iubirea de arginti. A mai zis ceva si de profit anatemizandu-l si pe acesta.
  Ceea ce as dori sa-i transmit pe aceasta cale, cu rugamintea de a ma ierta daca gresesc, sunt urmatoarele :
  – Parinte….oare capitalismul este adevaratul generator al raului si al iubirii de arginti sau vorbim de persoanele care folosesc capitalismul in favoarea iubirii lor de arginti ? sau poate ca unii cauta sa profite de capitalism sau nu au inteles nimic din capitalism. Eu cred ca in orice tip de oranduire avem lichele care incearca sa profite de onestitatea oamenilor. Iubitori de arginti care calca peste cadavre avem in toate tipurile de oranduiri, mai ales in cea comunista ????
  Profitul este ceva rau asa cum spuneati, deoarece atrage ca un magnet si strica mintile oamenilor facandu-i iubitori de arginti. Pai da dar eu cred ca depinde de fiecare individ, cum a inteles sa se raporteze la crestinism in actiunile proprii. Avem oameni care fac profit si calca peste cadavre pentru profit, comit ilegalitati etc. Dar avem si oameni care fac profit nu numai pentru ei ci si pentru comunitatea lor, oameni care reinvestesc profitul pentru educatie, modernizare, crearea unor noi locuri de munca etc. e greu de crezut dar astfel de oameni chiar exista.
  Faptul ca d-voastra aveti o emisiune ascultata la Radio Dobrogea si radioul acela merge, inseamna ca are si profit si va da posibilitatea si d-voastra sa va continuati activitatea. Altfel cred ca era inchis. Surprinzator, toata lumea, toate firmele si fabricile din aceasta lume au lucrat si lucreaza pentru a genera profit….profit din care societatea se dezvolta ( sau ar trebui sa se dezvolte).
  Un alt exemplu : de ce credeti ca un taran roman harnic care doreste sa-si faca propria ferma pentru a munci cu familia lui si a produce branza, cascaval si carnati, este un iubitor de arginti si un om pierdut duhovniceste ? oare in viziunea d-voastra, el nu ar trebui sa faca profit , sa simta satisfactia muncii lui ? ca dupa ce taranul nostru va face profit si va fi milostiv oferind si ajutand oameni sarmani sau va fi rece si nepasator devenind iubitor de arginti…….nu credeti ca aceasta cade in responsabilitatea dumneavoastra ca si slujitor al lui Dumnezeu si invatator al Cuvantului Hristos ?
  Si nu in ultimul rand, comunismul ce a produs ? v-am inteles, capitalismul ne poate indeparta de Dumnezeu si ne face iubitori de arginti. Dar comunismul draga parinte Eugen…comunismul ne-a facut sau ne face sfinti ? priviti ce s-a intamplat in strada , ma refer la hulele grave la adresa Bisericii Ortodoxe. Va place ? sunteti de accord ? parintii acestor tineri sunt rezultatul direct al comunismului iar copiii lor sunt rezultatul educatiei primite de la niste parinti distrusi sufleteste de communism.
  Nu inteleg de ce va tot luati de occident si SUA ? am inteles, Europa si SUA secularizate si nihiliste (vorbim de state). Dar acolo oare nu exista cinste, onoare, credinta si alte virtuti printre cetatenii lor ? oare acolo nu avem credinciosi ortodocsi ? nu sunt si ei fratii nostrii ? Oare noi ca tara crestin ortodoxa, nu avem o groaza de lichele , nu avem si aici probleme grave de necredinta ? de ce pe unii vreti sa-i treceti pe un nivel iar pe altii pe nivele superioare aducand criterii de genul est versus vest ? Hristos pe toti i-a chemat la El. Credeti ca numai rusii au meritul de a intra in Imparatia Cerurilor iar americanii si europenii nu ? am inteles foarte bine…secularismul si nihilismul care dau navala acum din directia vest-europeana mai ales si in fata caruia trebuie sa ne mentinem pe pozitii , sa ne protejam credinta crestin ortodoxa. Dar d-voastra uitati ca ateismul institutionalizat vine de fapt din Rusia comunista. Acolo a fost aplicat, experimentat si a fost copiat de eurocratii europeni.
  Daca am gresit, iertati-ma si corectati-ma.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *