Franţa alegerilor din 2022, imaginată de Houellebecq

Etichete:

Franţa alegerilor din 2022 imaginată de Houellebecq în „Supunere”, roman politic lansat în ziua atacului de la Charlie Hebdo.

Franţa alegerilor din 2022 imaginată de Houellebecq în „Supunere”, roman politic lansat în ziua atacului de la Charlie Hebdo.

În turul al doilea al prezidenţialelor ajung Marine Le Pen şi liderul Frăţiei Musulmane, Mohammed Ben Abbes, probabil singurul personaj public fictiv din carte.

Frăţia musulmană din Franţa luase naştere la o lună după alegerile prezidenţiale din 2017. Avea în sondaje 20%, dar Ben Abbes reuşeşte să intre în finală depăşindu-l cu puţin pe candidatul socialist Valls (premierul din realitate, de până anul trecut).

Între cele două tururi de scrutin, Franţa arată sumbru. Oamenii sunt speriaţi pentru că nu ştiu la ce să se aştepte, se vorbeşte în şoaptă. Se aud împuşcături pe străzi, despre care presa nu relatează de teama că violenţă ar aduce voturi Frontului Naţional. Iar multe dintre aceste violenţe ar fi create de aşa-numiţii identitari (vezi tipul de discurs identitar, care şi-a făcut loc şi la noi), mai radicali decât Frontul lui Marine Le Pen, cu care acesta „are nişte punţi”.

„Identitarii” au ca principal duşman islamul. Ei susţin că un război civil cu musulmanii, în Europa, este inevitabil. Dar pentru că numărul acestora din urmă creşte mult mai repede, planul „identitarilor” este să declanşeze războiul cât mai repede, de preferinţă până în 2050, moment după care islamul ar deveni dominant.

În mediul academic, de care aparţine şi personajul principal, conferenţiar la Sorbona, sunt promovaţi susţinătorii cauzei palestiniene, cursurile se suspendă din senin, universităţile încheie acorduri pentru propria protecţie cu salafiştii, în timp ce reprezentanţii asociaţiilor evreieşti dispar din poziţiile de decizie.

Tot între cele două tururi este descrisă o scenă care dă imaginea distopică a Franţei anului 2022: Într-o benzinărie, vitrina e ţăndări, casieriţa este moartă într-o baltă de sânge, la fel şi doi magrebieni. Profesorul îşi ia de mâncare din rafturi şi-şi vede de drum. Acelaşi personaj este sfătuit să părăsească Parisul, dar el refuză pentru că locuieşte în cartierul chinezesc, singurul scutit de confruntările dintre identitari şi musulmani.

Pentru turul al doilea, „Frăţia musulmană” primeşte sprijinul Partidului Socialist, care în cadrul negocierilor, acceptă ca învăţământul islamic să devină accesibil fiecărui copil francez, practic un plan de subminare a învăţământului public laic. La aceleaşi discuţii, socialiştii recunosc şi poligamia. Ulterior partidul de dreapta, UMP, anunţă şi el susţinerea pentru candidatul musulman, care se angajează să-l numească premier pe Francois Bayrou (fost ministru al Economiei în anii ’90, declarat de centru, pentru care autorul nu-şi ascunde dispreţul). Toţi sunt mulţumiţi că susţin un „musulman moderat, nu un terorist”.

Personajul Ben Abbes este descris drept un personaj alunecos, moderat în comparaţie cu salafiştii, priceput să evite subiectele spinoase şi cu mari ambiţii personale. Având Imperiul Roman ca model teritorial, ar vrea să extindă Uniunea Europeană către sud, înglobând Turcia, Egiptul şi Magrebul. Aici Houellebecq invocă practic proiectul Eurabia, imaginat în anii 2000 de scriitoarea britanică Bat Ye’or.

Ben Abbes este ales preşedintele Franţei, moment de la care lucrurile par să se liniştească în ţară, portul islamic îşi face loc tot mai mult în spaţiul public, femeile dispar de la recepţii, Sorbona devine una dintre cele mai bogate universităţi din lume, beneficiind de petrodolarii Golfului. Profesorilor care nu acceptă să se convertească la islam li se cere să plece, în schimbul unei pensii consistente. Singurele proteste cu care se confruntă noul regim vin din partea unor grupuri relativ mici, mobilizate de personalităţi numite „îndoielnice”, precum Jean-Luc Melenchon şi filosoful Michel Onfray.

În fine, prima „previziune” din roman, cronologic vorbind, nu i-a ieşit lui Houellebecq: Hollande n-a avut două mandate dezastruoase. Doar unul.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Comentarii

  1. silvaproSpune:

    Răspunde
    aprilie 23, 2017

    Greseala! Hollande are al doilea mandat prin Macron!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *