FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

În paradisul fondat de Chavez și desăvârșit de Maduro, când mergeai la piață, îți trebuiau sacoșe mai mari decât la întoarcere

Etichete:

Astăzi se taie cinci zerouri din bolivarul venezuelean. În paradisul fondat de Chavez și desăvârșit de Maduro, situația devenise destul de complicată, în sensul că atunci când mergeai la piață, îți trebuiau sacoșe mai mari decât la întoarcere: un pui era 15 milioane de bolivari, un kilogram de morcovi, 3 milioane, o hârtie igienică, 2,6 …

Astăzi se taie cinci zerouri din bolivarul venezuelean.

În paradisul fondat de Chavez și desăvârșit de Maduro, situația devenise destul de complicată, în sensul că atunci când mergeai la piață, îți trebuiau sacoșe mai mari decât la întoarcere: un pui era 15 milioane de bolivari, un kilogram de morcovi, 3 milioane, o hârtie igienică, 2,6 milioane etc.

Un fotograf al agenției Reuters a surprins aceste imagini pentru manualele de economie care vor prezenta binefacerile socialismului – și de această dată, nu-i așa?, o idee bună fost aplicată greșit (imaginea de mai sus n.e.).

Momentul tinde să devină o frumoasă tradiție pentru că ultima denominare a fost în urmă cu doar zece ani, când au căzut trei zerouri. În timp ce Maduro emite discursuri care se vor memorabile – ‘ei ne-au dolarizat prețurile, noi petrolizăm salariile’ (adică străinul, yankeul e de vină) -, oamenii se întreabă cât va mai rămâne grea noua monedă, ‘el bolivar soberano’, pe care noul el comandante cu anvergură de frizer a legat-o de criptomoneda petro, având în vedere că tocmai a anunțat o creștere de 35 de ori a salariului minim, de 6 dolari. Nu toată lumea s-a bucurat. Multe firme au anunțat că vor fi nevoite să pună lacătul pentru că nu-și permit să plătească angajații cu așa sumă.

Până la începutul lui august, inflația în Venezuela a fost de peste 82.000%.

De atâta bine, oamenii pleacă din țară pe capete, ca dintr-o zonă de conflict. Columbia nu mai face față valului de refugiați, Peru și Ecuador au introdus accesul pe bază de pașaport, ultimul impunând o limită de 4.000 de persoane pe zi. În Brazilia, într-o localitate dinspre granița cu Guyana, a fost trimisă ieri armata federală pentru a-i proteja pe refugiații din Venezuela de atacurile localnicilor, în care ar fi fost asasinați doi venezueleni. În statul respectiv, Roraima, trăiesc deja peste 150.000 de persoane venite de la vecinul din nord. În total, se estimează că 2 milioane de oameni au părăsit în ultimii ani corabia a lui Maduro, experimentul socialist devenind astfel o pacoste pentru întregul continent.

La începutul anilor 80, Venezuela era cea mai bogată țară din America Latină, cu cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Comentarii

 1. Dorin BoilăSpune:

  Răspunde
  august 21, 2018

  Timpul trecut folosit în titlu nu e potrivit – situația este aceeași în prezent !

 2. danSpune:

  Răspunde
  august 21, 2018

  Trebuie vazut:

  https://www.infowars.com/shocking-display-in-bookstore-promotes-violent-revolution/

 3. danSpune:

  Răspunde
  august 21, 2018

  In aceeasi linie, un interviu recent cu Denis Prager despre Facebook, Youtube, socialism, etc.

  https://www.breitbart.com/tech/2018/08/22/dennis-prager-we-can-prevail-over-silicon-valley-with-regulation/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *