FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

ÎNTÂLNIRILE ILD: Implicațiile geopolitice ale alegerilor prezidențiale

Etichete:

Anca Cernea și Emil Borcean discută pentru cititorii ILD despre importanța alegerilor prezidențiale de peste câteva zile, despre profilul candidaților, despre contextul geopolitic, atitutinea Occidentului în fața agresiunii Rusiei în Ucraina, rolul Germaniei și amenintările la adresa securității României și a Europei de Est. La final, o întrebare cu tâlc: Anca Cernea: Dacă ne pomenim …

Anca Cernea și Emil Borcean discută pentru cititorii ILD despre importanța alegerilor prezidențiale de peste câteva zile, despre profilul candidaților, despre contextul geopolitic, atitutinea Occidentului în fața agresiunii Rusiei în Ucraina, rolul Germaniei și amenintările la adresa securității României și a Europei de Est.

La final, o întrebare cu tâlc:

Anca Cernea: Dacă ne pomenim în situația în care președintele ales al României, peste câteva luni e luat la întrebări de DNA și se dovedește că e incompatibil de la ANI, sau trebuie suspendat? Și noi suntem într-o perioadă de război, rușii, să zicem că atacă Republica Moldova, Transnistria, asta nu e o chestie chiar lipsită de realism. Declanșează ceva prin Jobbik în Covasna și Harghita ca să fie gălăgie. Și pe acest fond, România e fără președinte… Lucrurile astea sunt foarte aproape, s-ar putea întâmpla.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Comentarii

 1. Barbu MateescuSpune:

  Răspunde
  noiembrie 2, 2014

  Întrebarea are tâlc dar, din fericire, România are întotdeauna un președinte … fie el și interimar. Chit că e vorba de suspendare, incompatibilitate sau chiar decesul președintelui ales, cineva rămâne la butoane conform articolului 98 din Constituție (incompatibilitatea nu este conform Constituției un motiv de vacantare a funcției, dar asta e altă discuție).

  Însă președintele interimar ar fi președintele Senatului, adică…

 2. StefanSpune:

  Răspunde
  noiembrie 2, 2014

  Anca Cernea vorbeste foarte interesant despre situatia geopolitica.
  Totusi greseste mult cand compara Donbass cu Nagorno-Karabakh.

  Donbassul poate fi comparat dar cu Transnistria (Prednistrovie pe limba separatistilor-unionisti cu Rusia) dar in nici un caz cu Nagorno-Karabakh.

  Conflictul din Ukraina este de orice fel, numai etnic nu este.

  In Nagorno-Karabakh avem de-a face prin excelenta cu un conflict etnic, pe fondul historic a sute de ani de ostilitate, un holocaust si curatire etnica pina in zilele noastre.

  Nagorno-Karabakh este parte integranta de a patriei Armene de mii de ani. In 1915 peste un milion de Armeni au fost macelariti in si in afara patriei lor istorice. Jumatate din patria lor s-a dus, anexata la Turcia si curatata etnic.

  In anii ’20, Stalin a trecut Nagorno-Karabakh sub autoritate Azera, in cadrul poiticii de ghiveci etnic practicata de URSS.

  La sfarsitul anilor ’80 razboiul s-a aprins din nou.

  Ca de obicei, KGB a jucat rolul de piroman si pompier la un loc. Sunt multe dovezi ca tulburarile anti-Armenesti su fost instigate de autoritatile Sovietice. A fost o „curatenie etnica totala”. Diaspora armeneasca din Azerbaidjan a disparut complet.

  Armeni nascuti in Baku mi-au povestit cum au fost ridicati in toiul noptii din casa, au apucat sa ia un rucsac cu haine in spate si au fost marsaluiti printr-un cordon de soldati sovietici pina in port, suiti in vapoare si dusi in Rusia.

  Un coleg de serviciu, tot din Baku, tocmai se pregateau sa emigreze in Israel. Si-au trimis lucrurie in Israel, si-au vandut/evacuat casa si s-au mutat in apartamentul unor prieteni azeri-musulmani cand a inceput pogromul. Niste vecini i-au anuntat pe pogromisti ca in apartament sunt ascunsi Armeni si au venit sa-i linseze.
  Mi-au povestit cum au iesit gazdele si parintii lui si si-au aratat actele de identitate.
  Cand au vazut banditii azeri ca e vorba de evrei si nu de armeni-crestini i-au lasat in pace.

  E de inteles de ce Nagorno-Karabakhului Armean nu-i suride stapanirea Azera. Nimic nu arata ca o victorie azera nu ar aduce un nou genocid sau in cazul mai putin violent, inca o curatire etnica si pierderea inca a unei parti din patrie. Pentru ce?

  Armenia este clienta Rusiei ca nu are incotro.
  La Est si la Vest are granitele de razboi, blocate. La Sud se invecineaza cu Iranul, nu tocmai o poarta spre lumea larga.
  La Nord cu Georgia, cu care nu e de-a dreptul in dragoste, si care are si ea enorme probleme, in mare parte din cauza Rusiei.

  Singura legatura terestra cu Rusia, principalul partener comercial si strategic, este un drum de groaza prin Georgia, pe care l-am parcurs. E vorba de 2 benzi pe o sosea neasfaltata pe la 3,000 metri, prapastie in stanga si in dreapta, jumate de an blocat de zapada.

  Pe scurt, comparatia Donbassului si a Transnistriei cu Nagorno-Karabakh este falsa.
  Or fi din punct de vedere al „dreptului international”, depinde cine-l decreteaza, dar sunt complet diferite in esenta.

  In cazul Armenilor principiul „dusmanul dusmanului meu este …”, „aliatul dusmanului este …”, nu se aplica.

 3. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  noiembrie 2, 2014

  @2 Stefan
  e ok, nu cred că ne contrazicem
  alăturarea pe care am făcut-o, când am pomenit Nagorno-Karabah lângă Donbass, nu se referea la natura etnică a conflictelor, ci la faptul că ambele situații sunt aprinse de ruși pentru a menține focare cronice în zonă și a-și exercita la nesfârșit prin ele șantajul asupra regiunilor respective și asupra comunității internaționale
  de altfel, rușii nu fac astfel de chestii doar în zona fostei URSS, le fac în toată lumea – exemplul cel mai frapant fiind felul cum asmut „poporul palestinian” împotriva Israelului

 4. adibSpune:

  Răspunde
  noiembrie 2, 2014

  De DNA nu ar putea fi luat la intrebari deoarece ar avea imunitate.

  Cu ANI ar putea pierde procesul (e chiar probabil ca-l va pierde, zic eu) dar cred ca asta nu i-ar afecta mandatul de presedinte in excercitiu, ci eventual doar dreptul de a candida in 2019.

  Citez din constitutie: „Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.” (Demiterea se poate face fie prin sentinta de condamnare pentru inalta tradare, fie prin referendum pentru incalcarea constitutiei)

  Daca Iohanis pierde turul doi, pierde si primaria Sibiului datorita ANI. Singura lui sansa de a ramane in viata politica in 2015 e sa castige in fata lui Ponta. Poate asta il va ajuta sa se mobilizeze !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *