FUNDATIA IOAN BARBUS

Internauţii chinezi atacă Franţa

În ziua de sâmbătă 6 decembrie, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy l-a întâlnit la Gdansk în Polonia pe Dalai Lama, conducătorul spiritual al tibetanilor, eveniment ce a declanşat nemulţumirea autorităţilor chineze care au încurajat iniţiative de boicotare a produselor şi afacerilor franţuzeşti.

Ediţia electronică a ziarului guvernamental China Daily a relatat despre acest al doilea val de acţiuni anti-franceze din acest an. Mai mult de 100000 de internauţi chinezi s-au raliat propunerii făcute pe situl China.com de a se începe un boicot masiv al produseor franţuzeşti. Articolul a dispărut, dar atitudinea oficială a coincis cu starea de spirit preponderent anti-franceză. Au fost listate circa 50 din cele mai cunoscute produse, iar în condţiile crizei economice care se adânceşte pe zi ce trece, Franţa este pedepsită economic pentru libertatea pe care şi-o permite. S-au organizat trei zile de protest în faţa supermarketurilor Carrefour. Nemulţumiţi de atacurile militanţilor pro-Tibet din Paris asupra cortegiului care acompania flacăra olimpică în luna aprilie, internauţii chinezi au interpretat această întâlnire dintre Sarkozy şi Dalai Lama că fiind o altă sfidare la adresa ţării lor.

Tibetul reprezintă mărul discordiei cu occidentalii, iar Liu Jianchao, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei comuniste, a declarat că preşedintele Sarkozy a făcut o greşeală. El a adăugat că:

“China attaches great importance to its strategic partnership and economic cooperation with France, which are interdependent facets.”

Direct spus, pentru chinezi, nivelul relaţiilor economice depinde de modul în care se comportă Franţa în chestiunea tibetană. O întâlnire economică EU-China a fost amânată de către autorităţile comuniste deoarece Parisul deţine preşedinţia organizaţiei europene.

afp

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

5 comentarii

  1. Imperialistu'
    6 decembrie 2008

    Sensibilitatile comunistilor chinezi sunt de-a dreptul induiosatoare. Bietii de ei nu suporta sa vada o tara libera comportandu-se ca atare. Daca stai si te gandesti, nici nu e vina lor, Occidentul fiind cel care i-a invatat prost.

    Companiile occidentale s-au mutat in China, dependenta economica a Vestului a crescut halucinant, iar elita politica din Occident a facut tot ce i-a stat in putere pentru a ignora crimele şi abuzurile regimului comunist de la Beijing: au refuzat sa recunoasca independenta Taiwanului, n-au criticat China pentru Darfur, s-au facut ca nu stiu cine inarmeaza Iranul, au evitat pe cat posibil intalnirile cu liderul spiritual al tibeatanilor.

    Rezultatul? Foarte chamberlain-istic. Noua burghezie comunista din China, creata de reformistul tovaras Deng Xiaoping, boicoteaza produsele occidentale.

    Minunata lume noua! ????

  2. Tiberiu Florea
    6 decembrie 2008

    Chiar dacă nu sunt de acord cu obiectul protestului, e important de remarcat că boicotul economic la nivel individual e cel mai curat şi normal mod de a-ţi exprima nemulţumirea faţă de ceva. E dreptul oricărui om de a alege ce cumpără sau nu, şi în condiţiile în care ia decizia asta singur şi nu i-o impune cineva cu forţa, totul e OK.

    Până şi robinetul cu gaz de la Moscova e ceva normal (oricât de puţin ne-ar plăcea), deşi acolo statul ia deciziile. Boicotul chinez cu atât mai mult.

    Acestea fiind spuse, sper ca Vestul să găsească totuşi cumva soluţii pentru Tibet şi Darfur…

  3. Imperialistu'
    6 decembrie 2008

    Fara indoiala, boicotul chinez e civilizat, asta nu poate fi negat; ridicol, dar civilizat. In schimb, metoda inchiderii robinetului de gaz, practicata de rusnaci, nu intra in categoria civilizat, fiind aplicata nu unor rai platnici, ci unor parteneri a caror unica vina este independenta fata de Moscova. Practic, contractele sunt incalcate de partenerul rus, in dorinta de a face o declaratie politica. Nici urma de fairplay.

  4. Tiberiu Florea
    6 decembrie 2008

    Stai asa.

    Practic, contractele sunt incalcate de partenerul rus, in dorinta de a face o declaratie politica.

    Încălcarea contractelor e într-adevăr o problemă. N-are rost să vorbim prea mult de civilizaţie, căci ea se poate rezolva pe căi legale dacă totul e scris negru pe alb.

    Nici urma de fairplay.

    Când se discută la modul “viitoarele contracte vor avea un preţ special, adică mult mai mare, pentru ţările neascultătoare” spune-i lipsă de fair-play dacă vrei, dar e iar foarte normal.

    O tranzacţie comercială presupune consimţământul ambilor parteneri, indiferent ce motive ar avea aceştia s-o accepte.

  5. Imperialistu'
    6 decembrie 2008

    Da, si cine crezi ca ii poate verifica pe rusnaci atunci cand declara ca au intampinat “probleme tehnice”? Unde crezi ca exista contract care sa stipuleze “problemele tehnice sunt excluse”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian