“Jurnalismul de elită” Cotidianul intră în era Nistorescu

Etichete:

Cornel Nistorescu revine în atenţia presei. Ultima oară o făcuse în postura de şmecher de România, jurnalistul fiind implicat într-un grav accident auto. Nistorescu a întors maşina de pe un sens pe altul, pe scuarul de pe mijlocul drumului, exact pe o trecere de pietoni, acroşând cu X5-ul pe care îl conducea o motocicletă care …

Cornel NistorescuCornel Nistorescu revine în atenţia presei. Ultima oară o făcuse în postura de şmecher de România, jurnalistul fiind implicat într-un grav accident auto. Nistorescu a întors maşina de pe un sens pe altul, pe scuarul de pe mijlocul drumului, exact pe o trecere de pietoni, acroşând cu X5-ul pe care îl conducea o motocicletă care se deplasa regulamentar şi accidentând grav doi tineri.

De astă dată, nu a mai fost nevoie de vărsare de sânge pentru a-l mai scoate pe Cornel Nistorescu din anonimat. În schimb, Nistorescu a fost numit de Sorin Ovidiu Vântu în funcţia de redactor-şef al ziarului Cotidianul, în locul lui Adrian Ursu, promovat director-editorial la Realitatea TV.

Era Nistorescu a debutat previzibil, printr-un elogiu ipocrit al lui Ion Raţiu şi prin cenzură. Nici nu a ajuns bine în post, şi tov. Nistorescu deja a început să taie în stânga şi în dreapta, cu un elan demn de o cauză mai bună. Articolul Mirelei Corlăţan despre Petru Romoşan (prieten al lui Nistorescu) şi colaborarea lui cu Securitatea a fost scos de pe site la nici o oră după ce a fost publicat. Cristian Pătrăşconiu, aflat încă în vacanţă, a fost anunţat că este concediat, nemaifiind necesare serviciile sale. Teodor Baconschi, Daniel Vighi şi Alin Fumurescu îl vor urma în scurt timp. Nici Emil Hurezeanu şi Liviu Antonesei nu vor mai scrie pentru Cotidianul.

Nici unul dintre aceşti domni nu a luat public poziţie împotriva practicilor întâlnite în redacţie, iar acum vor plăti pentru lipsa lor de principialitate. Revolta colegilor Rogozanu, Istodor, Morar, Teodorescu etc. este ipocrită şi nu fără o doză importantă de ridicol.

Rogozanu: Numai in Cotidianul de azi s-a scris ce si cum trebuia scris – asta a fost pînă acum spiritul Cotidianul intr-o tara in care cei mai populari jurnalisti sint tot felul de mascarici care sint pusi de unii “sa i-o traga unuia sau altuia”. Din pacate Romania o sa primeasca inca o data ce merita – stingerea unei redute a jurnalismului destept.

Propun să nu ne mai minţim unii pe alţii, Cotidianul nu mai practica de mulţi ani „jurnalismul deştept”, iar numirea lui Nistorescu nu face altceva decât să încununeze această decădere morală şi calitativă a publicaţiei.

Doar câteva luni ne mai despart de campania pentru preşedinţie, iar Sorin Ovidiu Vântu face tot ce poate pentru a fi sigur că Traian Băsescu nu mai câştigă un al doilea mandat. Cornel Nistorescu, un adversar înverşunat la preşedintelui, este omul cel mai potrivit pentru a transforma Cotidianul dintr-un ziar dubios în unul cu adevărat abject, dar util în lupta politică.

Faliment plăcut, domnilor!

Vlad M.

Vlad M.

Comentarii

 1. costinSpune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  Hotnews: „Teodor Baconsky: Nu mai colaborez cu ziarul Cotidianul”

  Ambasadorul Romaniei la Paris, Teodor Baconsky, renunta la colaborarea cu ziarul Cotidianul, unde publica saptamanal un editorial. „Am inregistrat cu tristete involutia din interiorul redactiei Cotidianul, plecarea in tromba a tuturor semnaturilor prestigioase si am decis sa ma retrag la randul meu pentru ca nu mai recunosc astazi ziarul la care am hotarat sa colaborez acum trei ani”, a declarat, marti, pentru HotNews.ro Teodor Baconsky.

  Teodor Baconsky este ambasadorul Romaniei la Paris, din august 2007, si de trei ani publica un editorial saptamanal la Cotidianul.

  Declaratia ambasadorului pentru HotNews.ro:

 2. Era o publicatie de elita pro-europeana, pro-occidentala, care garanta pluralitatea opiniilor si un nivel de analiza si informatie de buna calitate.
 3. Au fost concediati cu brutatalitate jurnalisti de un profesionalism indiscutabil si am constatat ca nucleul Cotidianul era dat de pagina politica si pagina de comentarii. Pagina nu mai este sustina de aceeasi echipa: au plecat Liviu Antonesei, Daniel Vighi, toata lumea din afara.
 4. Inteleg ca directia in care se merge este una monocolora, unanim anti-prezidentiala, n-am inca un argument pentru a vedea care e noua linie. Inclusiv angajatii permanenti, Robert Turcescu si altii vad ca au plecat.
 5. Toate aceste plecari au fost provocate de aceasta noua politica si e evident ca are legatura cu pozitia anti-Basescu a lui Cornel Nistorescu.
 6. Cornel Nistorescu i-a anuntat, luni, pe jurnalistii de la Cotidianul ca publicistul Cristian Patrasconiu, senior editor, nu va mai scrie la ziar nici un text. Robert Turcescu a anuntat, tot luni, ca renunta sa mai publice editorialul saptamanal din Cotidianul.

  Comentatorii Liviu Antonesei, Daniel Vighi si Alin Fumurescu se numara si ei printre numele care nu vor mai semna editoriale in paginile ziarului.

 7. FrancescoSpune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  Trist, era un ziar pe care inainte il citeam cu placere. In special pentru diversitatea de opinii.

 8. FrancescoSpune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  „Nistorescu a concediat-o pe Mirela Corlatan”, asa suna titlul din Evenimentul Zilei.

  „Deşi motivul căderii în dizgraţia lui Cornel Nistorescu, noul director al ziarului, este cunoscut a fi tocmai articolul publicat de jurnalistă vineri, în care scriitorul şi criticul de artă Petru Romoşan era acuzat, în baza unei note de constatare trimise de CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti, că a colaborat cu Securitatea, se pare că, oficial, aceasta a fost înlăturată ca urmare a participării la emisiunea „6! Vine presa”, de la b1 TV.

  Potrivit jurnalistei, decizia nu are temei juridic, întrucât apariţia la o emisiune televizată nu reprezintă un motiv pentru demitere”.

 9. Imperialistu'Spune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  Cotidianul se duce, dupa cum era de asteptat.

 10. BiffSpune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  Si-a anuntat plecarea si Costi Rogozanu. Cunosc antipatia celor care contribuie la acest blog fata de Costi Rogozanu, si n-o comentez dincolo de faptul ca n-o impartasesc. Reactionez doar la faptul ca revolta catorva nume din redactie a fost calificata drept ‘ipocrita’. De fapt, cred ca Rogozanu s-a dovedit un tip principial: Nistorescu e cel care l-a adus in presa pe Rogozanu, pe vremea cand amandoi erau la EvZ, care EvZ era, pe vremea aia, cam singura prezenta in piata media din Romania care se opunea guvernarii Nastase. In fine, Rogozanu a incercat sa fie loial, s-a lamurit ca n-are nici un motiv, si si-a anuntat plecarea incepand cu 1 septembrie. Cred ca e corect sa bagati oamenii in seama nu doar cand se poarta asa cum va asteptati, ci si cand va contrazic asteptarile.

 11. emilSpune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  Biff, am luat nota. Nu stiu in ce masura demisia lui Rogozanu demonstreaza masura lui de caracter… dar fiind departe si superficial informat despre prabusirea din prezent a acestui ziar, voi zice alaturi de tine: demisia lui Rogozanu are toate sansele sa fie o mostra de principialitate.

  Pe de alta parte, principialitatea nu este o masura completa de caracter (stii, depinde de principii). Personal, antipatia mea fata de Rogozanu nu este motivata de orientarea sa stingist-progresist-relativista. Exista si stingisti cu caracter, dar doua mostre din opera sa de blog m-au convins ca Rogozanu si caracterul curg in paralel. Prima, in urma cu doi-trei ani, cind un coleg a fost concediat, iar Rogozanu a profitat de ocazie ca sa-si exprime plenar satisfactia. Apoi, anul trecut, cind a trintit o chestie plina de venin la adresa Sarei Palin, asa cum sta bine oricariu progresist roman la curent cu toate birfele de pe DailyKos si Huffington Post. Cam asta e si mie unul mi-a ajuns.

  Altfel, sfatul meu ar fi urmatorul: domnule Rogozanu, puneti mina de la mina si claditi un DailyKos romanesc. Aveti audienta si fani, doar munca si ceva capital trebuie. Caracterul e o lipsa constructiva.

 12. Imperialistu'Spune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  Revolta a fost ipocrita. Acesti oameni s-au comportat de parca pana la venirea lui Nistorescu, Cotidianul ar fi fost o voce cinstita si rationala intr-o presa vanduta. Pe cine pacalesc? Cotidienistii erau la fel de cinstiti precum omologii lor de la Jurnalul National, cu observatia ca ultimii aveau macar decenta de a face mai putina parada de „obiectivitatea” lor. De fapt, asta ma deranjeaza cel mai tare, nu ca s-au vandut pe cativa arginti: n-au avut curajul sa o recunoasca, tinand coada sus si continuand sa faca pe moralistii de la umbra SOV-ului.

 13. dr jonesSpune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  Sarah Palin. Viaţa şi opera. Filozofia redneck
  e de recitit pentru a nu se pierde in rogozenu’ respectul de dragul printzipiilor nobile.
  poate salvat pe undeva sa nu se piarda.

 14. Imperialistu'Spune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  “Plec definitiv din presa. De sila” – un interesant interviu cu Tiberiu Lovin, demisionar de la Cotidianul.

 15. Imperialistu'Spune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  Cateva articole interesante:
  Horia-Roman Patapievici – Salt in abjectie
  Mircea Badea: Domnule Patapievici, esti prost!
  Interviu – Ce spune Ion Cristoiu despre…politicieni!

 16. dr pepperSpune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  nu am mai citit demult cotidianul.
  vad ca a intrat in vrie.
  Scrisoare deschisă către preşedintele CE: România în pericol!

  […]dirijată de o mare parte din fiii şi nepoţii conducerii comuniste, inclusiv de acoperiţii fostei Securităţi comuniste, sufocă economia, instituţiile şi libertăţile. Deruta este totală! Preşedintele Traian Băsescu dă semnele unei ambiţii de administrator vetust al României. Un putinism grosier se instalează cu fiecare zi, timp în care oamenii mor cu miile pe drumurile proaste, devenite doar pretexte pentru devalizarea bugetului, în spitalele cu o dotare modestă, murdare şi subfinanţate. Calitatea vieţii este în picaj, mediul înconjurător e viciat şi te întâmpină cu poluare la fiecare kilometru, minoritatea romă este abandonată într-o sărăcie din care rezultă şi portretul unui eventual ţap ispăşitor. Domnule preşedinte José Manuel Durão Barroso, nu vă cerem nimic! Ne facem doar o datorie de conştiinţă din a vă spune că din interior România lui Traian Băsescu arată mai rău decât din datele Comisiei şi traversează zile de mare derută, premergătoare unei perioade mai cumplite decât cea de acum.

  e greu de crezut ca exista asa ceva.

 17. vladSpune:

  Răspunde
  august 4, 2009

  Un reporter de la Cotidianul s-a dus sa discute cu Cornel Nistorescu pe niste subiecte si sa-i zica despre penibilul articolelor politice (n.r. atacuri in serie la adresa lui Basescu). “Du-te-n …mea…tu ai obiectii?”, i-a replicat Nistorescu, directorul ziarului. Gazetarul care si-a inceput munca la ziar cenzurand un articol i-a spus reporterului ca este liber si sa se duca la sindicat daca are pretentii. Mai mult, i-a precizat ca l-a tinut patru luni in proba si ca nu are contract de munca, asa cum a crezut cand au batut palma. Va recomand sa ascultati de la min 6.50:
  Nistorescu: “Du-te-n …mea!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *