Kozak după Kozak

Etichete:

AMINTIRI. În 2000, după o vizită la Moscova, Meleșcanu primea de la Primakov (fost agent KGB, șef al spionajului rus, ministru externe și premier) propunerea să fie „mediator” în „problema transnistreană”. După alegerile din toamna lui 2000, prin primavara lui 2001 cred, l-am intervievat pe Meleșcanu despre propunerea lui Primakov. Mi-a răspuns acum 18 ani …

AMINTIRI. În 2000, după o vizită la Moscova, Meleșcanu primea de la Primakov (fost agent KGB, șef al spionajului rus, ministru externe și premier) propunerea să fie „mediator” în „problema transnistreană”. După alegerile din toamna lui 2000, prin primavara lui 2001 cred, l-am intervievat pe Meleșcanu despre propunerea lui Primakov. Mi-a răspuns acum 18 ani cam tot așa: că este pe „persoană fizică”, nu are mandat de la externe, poate juca un rol pozitiv cunoscând părțile. Era și cu MAE și fără MAE.

Pentru cei care cred că lumea a început cu „Uniți salvăm” să amintim că Meleșcanu, alături de Boda și Enache, fondase ApR, partid de securiști cu ascensiune fulminantă în sondaje și cu scoruri bune chiar la locale, dacă țin bine minte. Dar ambițiile prezidentiale ale lui Meleșcanu fuseseră compromise prin dezvăluirea despre „firul roșu” pe care voise să-l instaleze între București și Moscova ca ministru de externe sub Iliescu. Dezvăluirea a venit atunci, parcă în primăvara lui 2000, via spațiul ex-sovietic.

Cumva, planul Primakov a pierit acum 18 ani. Sau, mai degrabă, a revenit în 2003 sub forma Planului KOZAK de federalizare a Republicii Moldova cu trupe ruse în Transnistria până în 2020. Voronin l-a respins în ultima clipă, Putin trebuind să își anuleze vizita la Chișinău. Voronin a regretat îndrăzneala de a respinge Planul KOZAK.

Acum, pentru minți proaspete și odihnite, KOZAK revine. Același Kozak. Andrei Năstase iese fericit de la întâlnirea lui și a Maiei, din spatele ușilor închise, cu Dmitrii Kozak: „Mi-a spus că Rusia îl va da în urmărire internaţională pe Plahotniuc”… Ce au discutat altceva Maia & Năstase cu Kozak, nu stim, dar… WOW, Rusia ne scapă de oligarhi, iar noi acceptăm cu bucurie ca Putin să joace oficial rol de jandarm internațional chiar la granița României. Plus că Moldova va avea stabilitate și iaurt, vorba lui Armand Gosu. Iar cu Maia calea europeana este deschisă. Vom avea o „națiune civică” a bunei guvernări în care vor exista doar două etnii, rușa și găgăuză (fiind minoritare au dreptul la existenta, în rest, majoritarii vor fi numiti „bine-guvernați”), un imn ce se va numi „Guvernarea cea Bună” și un drapel… când curcubeu, când roșu.

Cum va diferi Planul Kozak 2019 de Kozak 2003? Esențial, cu siguranță. Căci Rusia s-a schimbat fantastic în acești ultimi 16 ani. Și Kozak acum e oleacă încărunțit.

Asta cu revenirea lui Kozak la Chișinau si entuziasmul provocat de izgonirea oligarhului imi amiteste de o relatare din „Bush at War” care descria războiului lui Bush din Afganistan. Fusese reactivat un grangur CIA aflat în ajunul pensionării care cunoștea zona, activase în stația CIA din Pakistan. Omul s-a dus cu geamantane de bani înainte de ofensiva americană pentru cumpărarea de warlords talibani. Avea mai multi bani decât erau talbani de ucis. Sumele erau în general de 50.000 dolari pentru un warlord, greii primeau 200.000. Unul a făcut nazuri la aceasta oferta de 50.000. Peste noapte o racheta americană a poposit chiar lângă fortăreața individului. A doua zi omul CIA i-a făcut din nou oferta – 40.000 dolari, dacă țin bine minte, oricum mai mică era suma. Banul public, chiar dacă e al CIA, bine se chivernisește, racheta o fi costat și ea ceva.
Warlordul, cât era el de warlord și de taliban, a acceptat. Era o oferta de nerefuzat.

Să mâncăm iaurt nemțesc împreună cu Goșu și să așteptăm cu entuziasm nedomolit să vedem cum sună planul Kozak 2019, cum diferă fața de Kozak 2003.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Comentarii

 1. John GaltSpune:

  Răspunde
  iunie 11, 2019

  Să mâncăm iaurt nemțesc împreună cu Goșu

  Gosu e genul care mananca seminte, i se potrivesc mai bine. Macar de ar manca niste pistachio.

 2. PoliloguSpune:

  Răspunde
  iunie 11, 2019

  Excelent articolul ! Mai vrem de felul ăsta !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *