„Măi, rusule, nu spera, Moldova nu este-a ta!” Alegeri la Chișinău.

Etichete:

În turul 2 al alegerilor locale din Chișinău au intrat pro-rusul Ceban și pro-europeanul declarat Andrei Năstase. Acesta din urmă este însă un candidat foarte dubios, având legături cu Țopii și un trecut în care a fost apropiat de Iurie Roșca până prin 2010.

În turul 2 al alegerilor locale din Chișinău au intrat pro-rusul Ceban și pro-europeanul declarat Andrei Năstase. Acesta din urmă este însă un candidat foarte dubios, având legături cu Țopii și un trecut în care a fost apropiat de Iurie Roșca până prin 2010. Fratele său, Vasile Năstase, împreună cu Iurie Roșca a privatizat ilegal postul Euro TV în perioada în care comuniștii se aflau la guvernare, mai mulți jurnaliști au fost dați afară, iar postul a început să facă propagandă pro-PPCD și pro Partidul Comuniștilor. Singurul motiv pentru care ar fi bine ca Năstase să câștige alegerile de azi este acela că, așa cum sugerează Constantin Codreanu, ar fi urât ca în anul centenar Chișinăul să aibă un primar pro-rus.

De ce Băsescu a declarat că dacă Maia Sandu ar fi participat la alegeri, PUN-ul ar fi susținut-o pe dumneaei? Și de ce atunci PUN-ul nu l-a susținut pe Năstase din primul tur, dar pe Sandu ar fi susținut-o? Eu cred că din motivul că Năstase este un om foarte suspect. E drept că actualul primar, Silvia Radu, e omul PD-ului, partidul lui Plahotniuc, dar deși acesta din urmă este, de asemenea, un personaj foarte dubios, a devenit deja un mit conspiraționist exagerat, politicienii de toate culorile dând vina unul pe altul că cutare e omul lui Plahotniuc și se distrage astfel atenția de la alte probleme și se trece cu vederea faptul că Năstase este un personaj îndoielnic. Mitul Plahotniuc a devenit armă de luptă politică, de câștigat voturi în Republica Moldova. Sigur că Plahotniuc nu e un personaj de încredere, dar a devenit deja un mit folosit ca unealtă politică.


Timpul.md:

„Deci, nu-l auzisem în întregime, când mi-a zis un cunoscut că niște colegi de ai noștri au cules „pe teren” un cântec de o frumusețe rară, dar pe care s-ar putea să nu aibă permisiunea de a-l cânta, fiind unul dintre cele interzise în perioada sovietică. Ce avea în vedere am priceput abia când am auzit cum îl cântă Plăieșii, un ansamblu cunoscut și apreciat pentru hărnicia cu care valorifică folclorul basarabean.

Versurile pe care le cântă Sulac nu se regăsesc în varianta Ansamblului Plăieșii, condus de Nicolae Gribincea, dar ambele variante sunt interesante în calitate de elemente din arhiva memoriei colective în spațiul pruto-nistrean (sunt bucăți folclorice în care românismul nostru strălucește ca diamantul, grație geniului poetic anonim, iar faptul că aceste diamante nu s-au pierdut este probabil cea mai mare realizare spirituală a românilor basarabeni, în frunte cu cercetătorii entologi și folcloriștii noștri).”

Sus pe malul Nistrului paste calul rusului
Nistrule Nistrule drag!
Paste flori si iarba grasa îi satul si vrea acasa
Nistrule Nistrule drag!
Duce dor de stepa lui din tara moscalului
Nistrule Nistrule drag!
Ar pleca dar nu prea poate rusia-i tare departe
Nistrule Nistrule drag!

Tot calcand mosiile i s-au ros potcoavele
Nistrule Nistrule drag!
Hai mai frati sa ne unim calu sa i-l potcovim
Nistrule Nistrule drag!
Unde-i unul nu-i putere la necaz si la durere
Nistrule Nistrule drag!
Unde-s multi puterea creste si dusmanul nu sporeste
Nistrule Nistrule drag!

Frumos ii sade oricui acasa in tara lui
Nistrule Nistrule drag!
C-asa-i dat de Dumnezeu orice neam cu locul sau
Nistrule Nistrule drag!
Mai rusule nu spera Moldova nu e a ta
Nistrule Nistrule drag!
Nu a fost si nici nu a fi cat in lume-om mai trai
Nistrule Nistrule drag!

Nu a fost si nici nu a fi neamul meu cat va trai
Nistrule Nistrule drag!

Ansamblul etnofolcloric Plăieşii – Sus

Cristian Bogatu

Cristian Bogatu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *