Mântuitorii ambulanți în epoca victimizării

Etichete:

Sunt vremuri în care victimizarea a devenit un stil de viață, un raison d’être în sânul unei generații care este, fără nicio îndoială, cea mai privilegiată din lunga istorie a civilizației umane. Cu toate acestea, într-o lume în care relativismul încearcă să abolească orice semnificație profundă, victimizarea devine pentru mulți un refugiu facil, sigur și perpetuu. …

Sunt vremuri în care victimizarea a devenit un stil de viață, un raison d’être în sânul unei generații care este, fără nicio îndoială, cea mai privilegiată din lunga istorie a civilizației umane. Cu toate acestea, într-o lume în care relativismul încearcă să abolească orice semnificație profundă, victimizarea devine pentru mulți un refugiu facil, sigur și perpetuu.

Pe acest fond au apărut mântuitorii ambulanți, cei care vând și eticheta de victimă, dar și biletul de intrarea în cultul celor năpăstuiți, alături de care victima își poate plânge de milă colectiv, în văzul tuturor, cu statusuri colorate, protestând creativ din mijlocul libertății unui Occident îndenstulat. Acești mântuitori depind de existența victimei, de aceea ei te vor chema să militezi nu atât spre eliberarea ta, cât spre dreptul de a le impune celorlalți să te recunoască drept victimă. Iar dacă, „accidental”, contextul social îți va dovedi într-un mod rațional că nu ești victimă, vor avea ei grijă să îți procure o nouă etichetă, o nouă șansă la victimizare. Pentru ca altfel existența lor mântuitoare nu își mai are rostul.

Tot ce voiam să spun, de fapt, e să aveți grijă la cine, de cine și de ce vor să te SALVEZE. Mai ales zilele acestea.

Matei Blaj

Matei Blaj

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *