Din seria „NU ERA O VOLGĂ – ERA O BICICLETĂ – ȘI NU I S-A DAT – CI I S-A LUAT”

Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, a trimis o scrisoare Comisarului pentru Societatea și Economia Digitală din CE, Günther Oettinger, în care i-a reproșat excesul de zel privind presupuse încălcări ale libertății presei de către puterea actuală din Polonia. Zbigniew Ziobro i-a amintit Comisarului lipsa de reacție față de abuzuri împotriva libertății presei comise sub guvernarea poloneză anterioară, a Platformei Civice, dar și lipsa de interes față de cenzura și autocenzura manifestate la unison de mass media germane, în legătură cu violențele de anul nou. Legea introdusă recent de PiS are ca scop restabilirea pluralismului în televiziune și radioul de stat, dominate până în prezent de un singur punct de vedere (cel al stângii liberale), iar una dintre măsuri “prespune că alegerea Consiliul Național al Mass-media va fi făcută de către președinte și de ambele camere ale parlamentului”, scrie Zbigniew Ziobro.

Textul scrisorii:

“Stimate Domnule Comisar,

Nu am obiceiul să răspund la remarci stupide despre Polonia, rostite de politicieni străini, pentru că ele se califică singure. Dar această scrisoare mi-a fost provocată de ceea ce Dvs. nu ați spus, deși așteptam să spuneți. – în calitatea Dvs. de comisar al Uniunii Europene, responsabil pentru mass-media.

Opinia publică din Germania, dar și din Polonia, a fost zguduită de masivele atacuri sexuale asupra femeilor care au avut loc în noaptea de Revelion în orașe germane. Evenimente care trezesc îngrijorare, inclusiv pentru siguranța polonezilor care trăiesc în Germania, au fost tăinuite timp de câteva zile de către mass-media germane. Fostul ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, a numit aceasta de-a dreptul un cartel al tăcerii. Cenzurarea acestor informații de către mass-media germane a înmărmurit opinia publică din lume. Am așteptat în zadar o reacție hotărâtă din partea Dvs. față de o astfel de încălcare flagrantă a dreptului cetățenilor la informare. Am ajuns la concluzia neplăcută că vă este mai ușor să vorbiți despre amenințări imaginare la aderesa libertății presei din alte țări decât să condamnați cenzura în patria Dvs.

Domnule Oettinger,

Acum o săptămână, într-un interviu pentru “Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung” ați criticat acțiunile parlamentului și guvernulului polonez, alese în mod democratic, acțiuni având ca scop restaurarea obiectivității și independenței mass-media publice din Polonia. Ați cerut ca Polonia să fie pusă sub supraveghere.
Cuvinte de acest fel, rostite de un politician german, le trezesc polonezilor cele mai grave conotații. Și mie, de asemenea. Eu sunt nepotul unui ofițer polonez care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a luptat în Armata Națională subterană cu „supravegherea germană”.

Stimate Domnule Comisar,

Unde erați atunci când, în iunie 2014, agenți ai serviciilor speciale au luat cu asalt redacția unuia dintre cele mai mari săptămânalele din Polonia „Wprost” și s-au bătut cu redactorul său șef pentru a-i smulge computerul portabil cu înregistrări compromițătoare pentru guvernul de atunci, în fruntea căruia era actualul șef Consiliul European, Donald Tusk?! În țara Dvs. natală, o intruziune similară la redacția săptămânalului “Der Spiegel”, în 1962, a constituit un scandal imens și a dus la prăbușirea guvernului.
De ce a scăpat atenției Dvs. faptul, despre care au informat în mod repetat toate mass-media poloneze, că peste 80 de jurnaliști și juriști polonezi care s-au ocupat de problema înregistrărilor compromițătoare pentru guvernul anterior, au fost puși sub ascultare?! Serviciile speciale au folosit agenți sub acoperire pentru a ține sub supraveghere redacțiile independente.

Găsiți vreo scuză pentru concedierea a cinci sute de angajați ai Televiziunii Poloneze care au fost apoi forțați să lucreze într-o companie externă în condițiile umilitoare, așa cum s-a făcut pe vremea guvernării PO-PSL?! Aceste partide sunt partenerii Dvs. în grupul PPE din Parlamentul European. Preludiul acestor epurări în masă de la televiziunea publică a fost destituirea câtorva zeci de jurnaliști independenți, la scurt timp după preluarea puterii de către echipa guvernamentală de atunci.
Cum apreciați faptul că guvernul anterior a determinat concedierea redactorului-șef și jurnaliștilor de la influentul cotidian independent, “Rzeczpospolita”, precum și foarte cititul săptămânal „Uważam Rze”? Cele mai multe acțiuni ale ambelor publicații au fost trecute de guvernul de atunci în mâinile unui om de afaceri prieten. Demisiile au fost urmarea unui singur articol, care punea sub semnul întrebării cele stabilite de ancheta guvernamentală în privința dezastrului avionului de la Smolensk, în care a murit președintele Poloniei, provenit din tabăra politică opusă.

De ce tăceți când editorul germano-elvețian Ringier Axel Springer, proprietar al mai multor mass-media în Polonia, inclusiv al săptămânalului “Newsweek”, încalcă grav imparțialitatea presei și sprijină deschis protestele împotriva parlamentului democratic și guvernului polonez?! Conducerea acestui concern strain a încuviințat comportamentul redactorului-șef al “Newsweek” Tomasz Lis, care și-a ieșit din rolul de jurnalist și în timpul unei demonstrații de stradă a incitat discursuri anti-guvernamentale. Ați fi tăcut dacă șeful celui mai mare săptămânal german, “Der Spiegel”, Klaus Brinkbäumer ar fi demonstrat în centrul Berlinului cerând înlăturarea, prin proteste de masă, a guvernului Angelei Merkel?!

Stimate Domnule Comisar,

În țara Dvs. natală, Germania, funcționază expresia: “cuius regio – eius Radio”, adică “cine are puterea – are și radioul”. Se reduce la regula simplă că șefii radio-ului și televiziunii publice sunt numiți de politicienii care exercită puterea în acel moment. Legea cu privire la mass-media, asupra căreia lucrează guvernul polonez, oferă o soluție mult mai democratică. Presupune că alegerea Consiliul Național al Mass-media va fi făcută de către președinte și de ambele camere ale parlamentului.
Nu am tupeul Dvs. să le dau germanilor lecții, ca să adopte principii similare. Nici nu voi cere ca, având în vedere informațiile cenzurate despre atacurile din noaptea de Revelion, steagul german să fie arborat în bernă – așa cum ați propus Dvs. să se procedeze cu steagurile țărilor din Uniunea Europeană care sunt îndatorate Germaniei. Vă rog – măcar pentru seriozitatea funției Dvs. – să păstrați în declarațiile Dvs. mai multă reținere și, mai presus de toate, obiectivitatea.

Cu stimă,

Zbigniew Ziobro”

sursa


Polonia între zvonistică și realitate

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

8 COMENTARII

 1. asistăm la o întrecere de slugărnicie față de Mecca-Berlin
  care se îngrijorează mai cu zel de „soarta democrației în Polonia”
  toți habarniștii iau atitudine

  aud că și Cristian Preda

  de ce nu mă mir?

 2. Ce naiba se intampla in Europa ? cum se “numeste” cartelul care conduce acum destinele UE ? oricat de indoctrinat ai fi, bunul simt nu dispare niciodata din minte si inima si atunci care este “jocul”? Romania trebuie sa fie de partea adevaratei democratii iar Mutulica trebuie teleghidat in acest sens !

 3. Polonezii ăştia nu ştiu să aprecieze ce mândreţe de şefi şi experţi au UE şi ONU. Grav de tot!
  With anti-Semitism on the rise in Europe, a pro-Israel rally made its way through the streets of Warsaw on Sunday in solidarity with the Jewish state, reported Jewish.pl.
  Waving the blue-and-white Star of David flag along with the Polish flag, Jews and Christians danced and sang side-by-side as they marched to Grzybowski Square and the Israeli Embassy.
  Israel’s ambassador to Poland, Anna Azari, addressed the crowd, stating, “I’ve never seen such a large demonstration of support for Israel.”
  The stated purpose of the march was to protest growing anti-Semitism in Europe as a result of the rise of Islam, and the numerous and “unjust UN resolutions” against Israel.
  Read more at http://www.breakingisraelnews.com/58811/hundreds-polish-christians-rally-jews-support-israel-pronouncing-the-covenant-abraham-still-in-effect-biblical-zionism/#4xSXPZW15wroxtTM.99

 4. Una dintre reacţiile cele mai critice a venit de la fostul preşedinte Lech Walesa, care a cerut, de altfel, alegeri anticipate. Şeful statului nu l-a ascultat …

  Sa inteleg ca presedintele ales e nedemocratic pentru ca, dupa ce a castigat alegerile, nu a facut alegeri anticipate imediat? 🙂

  S-a invitat în discuţie şi Eurovision, care a ameninţat că, în noile condiţii, Polonia va fi exclusă din concursul anual…

  Dar ce va face Chonchita Wurst (Pasarica-Putulica) fara concurenta din Polonia?

  mesajul trimis de Jean-Claude Juncker a fost foarte clar: guvernul de la Varşovia va trebui să explice deciziile luate recent

  Sa le explice cui? Intra cumva acestea in contradictie cu mana intinsa lui Putin, recent, de catre Juncker? Just asking.

  Doua dintre reprosuri vin dinspre Carnatica si un adept al apropierii de Putin.

  Mai sunt si altele, dar timpul e limitat.

  Dar cine e Cristian Preda?

 5. Buna ziua,

  ,,Nesupusii,, sunt torpilati prin propaganda mediatica si sesiuni speciale la Bruxelles, dar cand e vorba de a convoca un summit extraordinar referitor la ceea ce s-a intamplat in KOLN , ,,liderii europeni,, se fac ca ploua.
  Unde e incalcare mai grava a principilor democratice?
  Am o intrebare .. oare colegii de la DIGI 24 sunt rauvoitori sau prost informati ? Vedeti titlul din articolul de mai jos ?
  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/POLONIA+STAT+DE+DREPT+PROCEDURA+EVALUARE

 6. Multumesc Ancai Cernea pentru difuzarea scrisorii Ministrului polonez al Justitiei catre comisarul UE G. Oettinger si felicitari pentru articole privind realitatea poloneza. Prezentarile si analizele facute in: « Ce nu stiu expertii romani cand vorbesc despre Polonia » (aprilie 2015) sau « Intre zvonistica si realitate » (decembrie 2015), sau in altele mai vechi, sunt remarcabile.
  Subliniez de asemenea ca interesul pe care « ILD » il arata situatiei din Polonia este extrem de bine venit luand in considerare atat situatia la nivel european si mondial cat si cea existenta in Romania. Imperialismul ruso-kgb-ist, putinian, din ce in ce mai agresiv are, din neferiire, in fata o UE unde domina acelasi spirit conciliant, las, care a caracterizat tarile democrate vest europene inaintea celui de al Doilea Razboi Mondial, semnatare in septembrie 1938 a acordurilor de la München. Am apreciat, in mod deosebit, cateva articolele : cel al lui George Rapa « Polonia, Romania si subversiunea ruseasca » (iunie 2014), al Mihaelei Barbus « Minerii internetului » (august 2014), al lui C. Andries « Standford : este presedintele polonez la mana vechilor structuri comuniste ?» (aprilie 2015), a lui Gelu Trandafir « Lovitura din Polonia » (decembrie 2015).
  Chiar daca cu anumite consideratii din unele articole (putine) ale « ILD » nu sunt intru totul de acord (de exemplu referitor la Traian Basescu), felicit publicatia pentru pertinenta si curajul pozitiilor afirmate.
  Alexandru Herlea
  site :www.lamaisonroumaine.org
  facebook: lamaisonroumaine
  blog: alexandruherlea.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here