Noua stângă e de fapt cea veche. De la Sanders la Cernea și retur

Etichete:

Când lupta pentru Casa Albă s-a asprit, presa americană a încercat să arunce o bombă pe piaţă, care bombă a fâsâit puţin şi… Zero efecte! Nu a fost pentru nimeni o mare surpriză să afle că Bernie Sanders, candidat al Democraţilor din Statele Unite, nu a prea muncit deloc până pe la vârsta de 40 …

Când lupta pentru Casa Albă s-a asprit, presa americană a încercat să arunce o bombă pe piaţă, care bombă a fâsâit puţin şi… Zero efecte! Nu a fost pentru nimeni o mare surpriză să afle că Bernie Sanders, candidat al Democraţilor din Statele Unite, nu a prea muncit deloc până pe la vârsta de 40 de ani. Acum, ştim toţi ca progresisto-stangiştii nu sunt interesați să ridice afaceri sau să muncească cinstit, calificat, din greu, pentru că pe ei nu viața reală îi interesează ci visele pe care ei le cred proiecte sociale (şi nu visează nimeni mai bine decat vagabonzii), iar majoritatea celor care muncesc calificat şi mult cu adevărat nu au fost surprinşi pentru că noutatea ar fi fost pentru ei să afle ca Bernie Sanders a ridicat o afacere sau a muncit din greu…

Acum, că nu a muncit, să fie sănătos! E viața lui, trăieşte într-o ţară liberă. Problema lui (şi a altora ca el) nu e că nu i-a plăcut munca, problema e că el şi cei ca el ca el vor să ne spună nouă, celorlalţi, cât, cum şi pe ce bani să muncim.

Socialist de mic, Sanders a stat o vreme în kibutz de radicali ai Stângii, a făcut luna de miere în Uniunea Sovietică şi după aventurile astea numai de visul american nu i-a mai ars, iar de făcut ceva folositor chiar nu mai putea fi vorba de vreme ce omul avea acum virusul comunist. Astfel, a avut traiectoria unui radical stângist dedicat pe de-a întregul “luptei de clasă”.

La noi, iaraşi, surpriza a lipsit pentru cei care urmăresc cursa pentru Casa Albă. S-a ştiut în România ce succes are modelul Sanders la comunişti, având noi sumbra experiență cu Ceauşescu, om fără şcoala, fără calificare şi fără să fi muncit cinstit o zi din viaţa lui. Aşadar noi am mai văzut filmul asta! Şi dacă suntem atenţi, îl vedem şi acum, cu Cernea Remus în rol. Tânărul ăsta nu a lucrat pe nicăieri până pe la 35 de ani! A intrat direct în politică, după ce a ciugulit ceva burse prin ONG-uri şi PSD, aflându-l, a decretat: vrednic este! L-a pus din prima parlamentar de Constanța, loc cu extraordinară miză economică, militară şi mai cum vreţi. Plus că Cernea a şi ciugulit nişte sinecuri din postura de necalificat şi neimplicat, doar pentru că e în echipa de sunet a Stângii, acum “progresistă”, avându-l pe el în echipa.

Iacătă așadar Axa! De la Sanders la Cernea şi retur, Internaţionala socialistă a trecut în sfarşit şi Atlanticul de Nord! Şi tovarăşii au biografii la fel, proiecte la fel, vise la fel. Iar tânărul progresist roşu Cernea e trup şi (era să zic suflet, dar ăştia nu cred în existenţa lui) ce o mai fi, şi sigur că visează să se facă mare ca tovarăşul american. În sensul ăsta vorbeşte numai BS, cum ar spune americanii. BS, adica Bernie Sanders…

PALC

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Comentarii

 1. StefanSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  SUA in in pragul Democratiei Socialiste: sa rada curcile, nu alta!

 2. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  What’s a Democratic Socialist? Bernie Sanders Explains

  http://www.rollingstone.com/politics/news/whats-a-democratic-socialist-bernie-sanders-explains-20151119

 3. IonascuSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  “nu a prea muncit deloc […] a stat o vreme în kibutz de radicali ai Stângii”

  Știu că autorul doar își dă cu părerea fără să cunoască multe, dar în kibbutzurile alea se muncea, nu glumă. Până la urmă kibbutzurile sunt cele care au construit Israelul.

  Acum, când Israelul e puternic, kibbutzurile nu mai contează, dar atunci, când era un stat slab înconjurat de dușmani, era cu totul altceva.

 4. PALCSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  Sanders a stat cateva luni in tabara de munca, nu a petrecut prea mult timp acolo. E clar ca a fost doar in trecere, probabil pentru oarecari clarificari doctrinare sau experimentare a socialismului, ceva asa. http://edition.cnn.com/2016/02/09/politics/bernie-sanders-kibbutz-volunteer-israel/
  Chiar credeti ca omul asta chiar si-a rupt spinarea ridicand Israelul, ca cei care au muncit si trait cu anii in kibbutzuri? Va rog…
  Una peste alta, va multumesc pentru comentariu!

 5. StefanSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  @PALC,
  Kibboutzurile nu sunt “tabere de munca”, ci sate colective.
  Deosebirea esentiala intre kibboutzim si colhozuri/CAP era ca kibboutzurile sunt strict voluntare, pe adevarate, spre deosebire de formele comuniste de productie agricola, bazate pe jaf si impilare. Vrei, ramai, nu vrei, pleci. Membrii care parasesc comunitatea primesc o cota parte.

  Voluntarii prin definitie erau in trecere. Pot sa te asigur ca kibboutzurile nu erau loc de primit “clarificari doctrinare” pentru ca nu propagau nici “lupta de clasa”, nici nu erau cultivau invataturile lui V.I. Lenin, Mao sau mai stiu eu ce.

  Eu insumi am petrecut cateva zile intr-un astfel de kibboutz in 1975, cand venisem din Romania in vizita la un unchi, membru al kibboutzului.

  M-am dus la cules de fructe dimineata si la baie la piscina dupa amiaza. Intre si intre se manca decent la cantina sau pe camp. Era vara si munca incepea devreme, inainte de se facea prea cald.

  La sfarsit de saptamana aveau activitati culturale, excursii, etc.

  Nu o duceau rau. Unchiul meu chiar venise in vizita la noi in Romania de doua ori, cu toate cheltuielile asigurate de kibboutz.

  In ansamblu, kibboutz a fost o forma de organizare sociala adecvata vremurilor si imprejurarilor.

  Cand era saracie lucie si toata societatea era atacata de dusmanul din exterior, oamenii isi puneau la un loc saracia. Multe kibboutzuri erau plasate la granite, aparand Israelul de dusmanul Arab.

  In perioada de care vorbim, anii 50-80, Israelul era ferm in tabara Occidentului, iar dusmanul Arab era finantat si inarmat de URSS. Intr-o batalie celebra, la sfarsitul anilor ’60, fortele aeriene israeliene au doborat avioane sovietice fara semne, pilotate de sovietici care decolasera de la baze din Egipt.

  Da, URSS era dusman declarat al Israelului, numai Romania din tot “lagarul socialist” avea relatii diplomatice si primea turisti din Israel.
  Romania sub Ceausescu era si singura tzara estica care nu facea propaganda rasista-antisemita camuflata sub eticheta de anti-Sionism.

  In ultimii 20 de ani, kibboutzurile s-au privatizat, formele de viata colectiva au disparut prin buna intelegere pentru ca lumea nu mai e interesata sa traiasca asa.
  Numarul de membri a scazut foarte mult, pentru ca pe tineri nu-i intereseaza.
  Foarte putini tineri se mai intorc inapoi dupa stagiu militar si studii universitare.

  In unele cazuri, kibboutzurile au fost conduse prost, chiar fraudulent, si s-au dezmembrat sub presiune concurentei economice, ca orice business.

  Ce legatura are sederea in kibboutz cu Bernie Sanders de astazi?
  Nu prea mult.

  Bernie ar fi trebuit sa invete ca socialismul nu merge nicaieri pe termen lung.

  Nici macar in kibboutzuri, unde se stinge relativ dulce, prin imbatranire si saturatie.
  Apropo, studiind putina istorie am aflat ca Mormonii, la mijlocul secolului al 19-lea au adoptat in SUA acelasi model colectivist de viata sociala. Ei si? Cineva ii mai priveste acuma pe Mormoni ca “socialisti” sa progresisti. In Utah ca si in Israel, socialismul a disparut fara mare taraboi, cand societatea a iesit din stadiul de pioneriat.

  Israelul tocmai se leapada in ultimele decenii de rezidurile socialismului si etatismului.
  Nu suficient, este prea multa redistribuire dupa gustul meu, dar asta e rezultatul alegerilor si eu il accept.

  Rad curcile ca SUA se indreapta in sens invers, spre o combinatie fascista-socialista, cu rezultate catastrofale. Toate masurile economice socialiste initiate de Obama, de la programul de asistenta medicala Obamacare pana la “energia verde” au esuat dezastruos, in foc, fum si mega-frauda.

  Dintre toate tarile lumii, SUA e cea mai incapabila de socialism. Oriunde pune mana Obama totul se prabuseste in cateva luni, cand acolitii lui nu mai au ce fura.

  Si tocmai de asta socialismul declarat al lui Sanders e asa de atragator ca alternativa la capitalismul-de-stat fascist Obamist, adica socialism nedeclarat.

  Iar daca cineva crede ca cucoana Clinton, cea mai mare hoata de pe fata Pamantului e cu ceva mai buna, se inseala crunt.

 6. PALCSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  “Ce legatura are sederea in kibboutz cu Bernie Sanders de astazi?”

  Uitati legatura: “The kibbutz was founded in Romania in 1929 and established in pre-state Israel in 1935. It saw the Soviet Union as a model, and often flew the red flag at outdoor events.”
  http://www.nytimes.com/2016/02/06/us/politics/bernie-sanders-kibbutz.html

  Articolul din NYTimes mai spune ca in fiece dupa-amiaza acolo aveau loc activitati culturale, si stim cam toti ce sunt evenimentele culturale ale comunistilor – momente de propaganda, militantism…

 7. ToiuSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  Deosebirea dintre kibbutzuri si colhozuri tine doar de denumire.
  Imi vine sa rad cand aud pe cineva afirmand cat de profitabile au fost acele forme de convietuire.
  Kibbutzurile pot fi privite din doua directii: cultural (daca vreti) si economic. Nu am nicio indoiala ca omul nostru testa partea economica. Din pacate, pentru oamenii astia gen Sanders, realitatea pare sa fie o chestie abstracta cu care nu se intalnesc nici din greseala.
  Sederea in kibbutz a lui Sanders ca turist este extrem de relevanta. Arata cam ce perspectiva de viata are acest om.
  Daca vreti putem discuta cum erau sustinute de catre statul Israel aceste forme de viata colective.
  Inteleg ratiunea statului Israel de a bugeta kibbutzurile. Nu-i inteleg pe cei care afirma ca aceste colectivitati erau sustenabile dpdv economic

 8. StefanSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  @Toiu:
  “Deosebirea dintre kibbutzuri si colhozuri tine doar de denumire”.

  Serios?

  Colhozurile au fost strans legate de sistemul de jaf, infometare si genocid din URSS.
  Sistemul colhozurilor a fost creat prin de-kulacizare, prin infometarea in masa si premeditata a populatiei, prin ingineria sociala si etnica la scara continentala.

  Oare poti sa ignori legatura stransa organica intre colhohozuri, sovhozuri si Holodomor?

  Ce legatura au cele mai de sus cu Israelul si cu kibbutzurile?

  Kibbutzurile au precedat Statul Israel. E adevarat ca kibbutzurile au primit ajutoare de la evreii din strainatate, dar nu mai mult decat alte comunitati evreiesti din Tara Israel.

  Kibbutzurile au contribuit mai mult la intemeierea, progresul si apararea Statului Israel decat au primit.

  Oamenii kibbutzurilor au fost crema Statului Israel in armata, cultura, economie.

  Tu spui: “Nu-i inteleg pe cei care afirma ca aceste colectivitati erau sustenabile dpdv economic”.
  Erau sustenabile. Pe ce crezi ca se bazeaza agricultura infloritoare, foarte productiva si avansata tehnologic a Israelului? Pe kibbutzuri.

  Cum am scris mai sus, kibbutzurile si-au terminat viabilitatea la sfarsitul secolului 20.
  In Israelul de astazi, in care PNB/locuitor este de peste $24,000, oamenii nu mai sunt interesati de acest mod de viata.

  SUA de astazi nu este Israelul de acum 50 sau 80 de ani, cand au inflorit kibbutzurile.

  Daca SUA considera acum sa aleaga ca presedinte un tip care n-a invatat nimic timp de 50 de ani, atunci are o problema, ce sa zic.

 9. StefanSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  @PALC:

  Daca trecerea lui Bernie prin kibbutz in 1963 ar avea legatura cu Bernie din 2015, atunci Bernie, candidatul, ar fi fost favorabil Israelului.

  Dar nu e.

  Bernie Sanders este ostil, ca sa nu zic dusmanos fata de Israel.
  El sustine acordul nuclear cu Iranul, care reeprezinta un pericol de moarte pentru statul evreu.

  Bernie si-a luat ca sfetnici, dupa propriile declaratii, pe Jim Zogby, liderul Institutului Arabo-American si pe J-Street, organizatie de extremisti de stanga Judenrati, finantati de direct de Soros si indirect de ayatollele de la Teheran.

  J-Street are ca obiectiv izolarea izolarea si razboiul economic si politic contra Israelului si suportul pentru Iran si terorismul mondial islamist.

  Acum ca stim cine sunt prietenii lui Bernie, stim si cine e Bernie.
  Mai e nevoie de adaugat ceva?

 10. StefanSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  @PALC, inca ceva.

  Kibbutzurile erau pro-sovietice in anii ’30 si anti-sovietice in anii ’50-’80.

  Cu siguranta ca erau kibbutznici printre pilotii de vanatoare care au doborat avioane sovietice, pilotate de sovietici in batalia din 1970.

  Lucrurile se mai schimba, dragul meu.

  Citeste aici:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Rimon_20

 11. PALCSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  Bernie de acum e cam acelasi cu cel din kibbutz, numai ca la momentul ala comunistii occidentali poate nu erau, cel putin public, declarat, cu totii, asa anti-Israel. URSS era cu pacea, gasca lui BS canta in drum spre San Francisco with flowers in their hands etc. Acum baietii s-au facut mari si nu se mai mint – fac ce stiu comunistii sa faca mai bine.

 12. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  februarie 20, 2016

  sa citim despre Sanders:

  Sanders actually praised what is perhaps the single most vilified optic of economic life in a communist society, bread lines:

  “When asked about the food shortages provoked by the Sandinistas’ voodoo economic policy, Sanders claimed that bread lines were a sign of a healthy economy, suggesting an equitable distribution of wealth: “It’s funny, sometimes American journalists talk about how bad a country is, that people are lining up for food. That is a good thing! In other countries people don’t line up for food: the rich get the food and the poor starve to death.” “

  After returning from a trip to Cuba, Sanders declared the Green Mountain State had much to learn from the totalitarian basket case of the Caribbean, not the least of which was the island’s impoverished people’s devotion to a cult of personality:

  “Sanders had a hunch that Cubans actually appreciated living in a one-party state. “The people we met had an almost religious affection for [Fidel Castro]. The revolution there is far deep and more profound than I understood it to be. It really is a revolution in terms of values.””
  http://reason.com/blog/2016/02/29/bernie-sanders-support-dictatorship

  si cativa fani din Romania:
  (nu lipseste Claudiu Craciun, diversionist prin protestele din ultimii ani, alaturi de vechi, batrani si ceausisti securisti: https://inliniedreapta.net/jurnal/claudiu-craciun-un-diversionist-printre-protestatari/ )

  Fanii lui Bernie Ceausescu( Sanders actually praised what is perhaps the single most vilified optic of economic life…

  Posted by Falsa societate civila. Descoperind comunismul lui Antonio Gramsci on 2 Martie 2016

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *