FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Pablo Iglesias, un nostalgic de caviar

Etichete:

Pe 9 noiembrie, când spaţiul democratic din mai toată lumea sărbătorea căderea zidului Berlinului – nemţii o fac relativ sobru pentru că au în aceeaşi zi, din 1938, Noaptea de Cristal – spaniolii distribuiau un comentariu făcut în urmă cu patru ani de vicepremierul de acum, Pablo Iglesias. Spunea el: „în ciuda barbariilor comise în …

Pe 9 noiembrie, când spaţiul democratic din mai toată lumea sărbătorea căderea zidului Berlinului – nemţii o fac relativ sobru pentru că au în aceeaşi zi, din 1938, Noaptea de Cristal – spaniolii distribuiau un comentariu făcut în urmă cu patru ani de vicepremierul de acum, Pablo Iglesias.

Spunea el: „în ciuda barbariilor comise în numele comunismului, căderea Zidului a fost o veste proastă pentru întreaga umanitate”. În timp ce vorbește astfel, pe fundal apar scrise „drepturile omului”, „democrație” ș.a.

Cu altă ocazie, tot Iglesias zicea: „Sfârșitul blocului sovietic a fost un dezastru geopolitic… a dat naștere unei lumi în care cei care aspirăm la o societate emancipată, în afara logicii câștigului, avem doar de pierdut… în lume se puteau imagina posibilități de transformare mai interesante când exista dinamica blocurilor (comunist și capitalist n.m.)”

Un astfel de personaj sinistru decide cheltuirea banilor europeni într-una dintre țările UE. Și chiar are forță de decizie pentru că premierul Pedro Sanchez este susținut de o majoritate foarte subțire, fiind nevoit să negocieze practic pentru fiecare lege sau alocare mai importantă cu partidele independentiste – adică mai mult sau mai puțin ostile Spaniei – din Catalonia, Țara Bascilor sau Galicia.

Iar Iglesias va avea în continuare bani la dispoziție pentru că Spania are promisă a doua sumă ca mărime din fondul de redresare europeană, de 140 de miliarde de euro. Asta în condițiile în care în presa spaniolă apar relativ frecvent articole despre cheltuielile publice implicate de liderii Unidas Podemos, alianța de stânga radicală condusă de Iglesias și parte a actualului guvern de la Madrid.

De pildă, partenera lui Iglesias, Irene Montero, ministru al Egalității, are 14 consilieri ale căror salarii însumate ajung anual la 1 milion de euro. Montero declara anul trecut că modelul economic actual din Vest este incompatibil cu viața și că nu se poate trăi bine cu el. La rândul său, Pablo Iglesias are 15 consilieri, plătiţi cu peste un milion de euro anual, scrie astăzi ediţia spaniolă a Europapress.

Un alt articol recent arată că cei 5 miniștri ai Podemos au la dispoziție 19 mașini de serviciu. Asta deși chiar în statutul formațiunii scrie că înalții demnitari ai Podemos au obligația de a renunța la mașinile de serviciu, cu excepția cazurilor când acestea le sunt impuse din motive de securitate.

Iar luna trecută, s-a aflat că doar din slujbele de deputat și de ministru, Iglesias și Montero câștigă împreună lunar aproape 22.000 de euro. În 2015, Iglesias spunea într-o discuție cu fostul lider al Ciudadanos (aici) că i se par ticăloase salariile de 6.000 de euro ale parlamentarilor europeni, în condițiile în care în Spania sunt atâția oameni care câștigă o mie de euro lunar, iar „dacă cea mai mare parte a concetățenilor noștri câștigă o mie de euro, noi trebuie să fim un exemplu; dacă în țara mea marea parte a cetățenilor nu poate pleca în vacanță, eu nu pot câștiga 4.000 de euro.”

Traseul lui Pablo Iglesias, al partenerei lui și altor lideri ai Podemos ți-amintește de porcii din Ferma Animalelor: umili și indignați de inegalități în calitate de revoltaţi, chefuitori în lux și dormind în așternuturile prohibite ale oamenilor, odată ajunși la putere.

Mai multe despre sindrofiile socialiștilor spanioli pe bani europeni, am scris aici: Experimentul Spaniol


Citiți și:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Comentarii

  1. DPSpune:

    Răspunde
    noiembrie 17, 2020

    Curat model PSD-ist! Nu dejeaba sunt socialistii uniti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *