Pagină neagră din istoria Europei: Masacrul refugiaților de către trupele lui Jan Sobieski – Viena 1683

Etichete:

sursa: wpolityce.pl, Pilnuj Polski | Traducere: Anca Cernea În martie 1683, din Asia Mică și din Balcani au început să curgă în direcția Europei de Vest și de Nord valuri de refugiați, cea mai mare parte de origine turcă. Nesiguri de viitor, amenințați de războaie, suferind de sărăcie, călătoreau în căutarea unei vieți lipsite de …

sursa: wpolityce.pl, Pilnuj Polski | Traducere: Anca Cernea

În martie 1683, din Asia Mică și din Balcani au început să curgă în direcția Europei de Vest și de Nord valuri de refugiați, cea mai mare parte de origine turcă. Nesiguri de viitor, amenințați de războaie, suferind de sărăcie, călătoreau în căutarea unei vieți lipsite de frică și de umilințe. Această mulțime de imigranți politici era condusă de un anume Kara Mustafa Pașa. Mai întâi au rătăcit pe la Belgrad, apoi au reușit să ajungă în Ungaria, unde s-au oprit la punctul de trecere Szekesfehervar, dar granița cu Austria s-a dovedit a fi închisă pentru ei.

Monarhia Habsburgică, xenofobă și catolică nu a vrut să-i lase pe nefericiți să intre pe teritoriul său. Astfel, ea și-a arătat flagranta lipsă de toleranță și islamofobia. Din păcate, austriecii au fost susținuți de polonezi care, folosind un limbaj de ură, au îndemnat autoritățile de la Viena să închidă granițele în fața maselor de refugiați. Regele Ioan al III-lea Sobieski nu a fost capabil să înțeleagă că aceștia puteau îmbogăți cultural și spiritual continentul european.

Din păcate, în acest scenariu nefericit s-a înscris și Papa Inocențiu al XI-lea care, în loc să încurajeze parohiile catolice din Europa să-i primească pe imigranți, a cerut ca aceștia să fie trimiși înapoi la casele lor. Astfel, el a negat principiul de bază al creștinismului, care spune să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.

Cu toate acestea, refugiații au pătruns pe teritoriul Austriei și au început să se îndrepte masiv spre Viena. Locuitorii capitalei au închis în mod egoist porțile cetății înaintea lor. Obosiți și înfometați, nou-veniții și-au instalat corturile în jurul zidurilor orașului și au așteptat evoluția situației.

Apoi a intervenit acel eveniment, care poate fi cu siguranță socotit drept unul dintre cele mai rușinoase din istoria Poloniei. La 12 septembrie 1683, regele Jan Sobieski al III-lea a atacat pe neașteptate tabăra de refugiați campați lângă Viena. În fruntea escadrilelor sale numite husari, a comis masacrul nefericiților imigranți, și chiar le-a jefuit bunurile. O parte dintre noii-veniti au fost uciși cu sânge rece, iar ceilalți au trebuit să fugă.

Astăzi, ca oameni mai conștienți, și aflați la un nivel superior de dezvoltare și progres, trebuie nu numai să condamnăm acest act bestial al regelui, ci și să cerem scuze fraților noștri musulmani.

(Fragment din manualul de istorie pentru clasa a II-liceu din anul 2039, aprobat de Ministerul Educației și Ministerul Corectitudinii Politice.)

Anca Cernea

Anca Cernea

Comentarii

 1. RaduSpune:

  Răspunde
  septembrie 12, 2015

  Oare ce poziție au luat plăieșii noștri de la Cetatea Neamțului? Erau la fel de retrograzi, cum ne spune Alina Mungiu că suntem?

 2. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  septembrie 12, 2015

  Da, erau retrograzi, și nu înțelegeau multiculturalismul, nu permiteau moschei și minarete, nu interpretau Scriptura în sens alegoric, nu dialogau cu islamul, nu primeau cote de islamiști de la Bxl-Berlin, nu separau Biserica de Stat, nu credeau în evoluționism, nu făceau educație sexuală în școli. Și totuși, cumva, se pare, au funcționat, de bine de rău, până a venit pe lume Mungiu să le spună ce ar fi trebuit să facă.

 3. BogdanSpune:

  Răspunde
  septembrie 12, 2015

  Escadrile = unitati de aviatie. Escadroane = unitati de cavalerie. In cazul cavaleriei polone, „husarii inaripati”. In rest, faina ideea. Toate cele bune.

 4. Misan ThropicusSpune:

  Răspunde
  septembrie 12, 2015

  Un ecoul la articol….

  Stimata Linie Dreapta,

  Numele meu este Alinia Mungiu-Pippidi, sint un scriitor si comentator progresist de TV cunoscut, si salariata grad III a fundatiei Andrew Soros, si sint imputernicita de catre alti angajati ai Fundatiei Soros sa va scriu urmatoarele –

  Sintem intru totul de acord cu aceasta luminos text de istorie pe care i-l prezentati in Linia Dreapta, si credem acesta ar trebui sa fie predata in toate scolile de pe planeta.
  Din pacate, piesa are citeva lacune, pe care le voi semnala aici:

  * ” Monarhia Habsburgică, xenofobă și catolică nu a vrut să-i lase pe nefericiți să intre pe teritoriul său. Astfel, ea și-a arătat flagranta lipsă de toleranță și islamofobia. […] folosind un limbaj de ură,”
  Aici, din pacate pe linga „xenophobic” si „catolic” lipsesc termenii „homophobic”, „holocaust denier”, „”global heating denier”, „red meat eater” –

  De asemenea copii trebuie informati despre Jan Sobiesky ca acesta era un „white supremacist” care se opunea casatoriilor homosexuale, si ii forta pe toti din jur sa citeasca „Robinson Crusoe” –

  Si o ultima observatie: autorii textului au omis sa mentioneze/foloseasca termenii de „multicultural”, „non-judgmental”, „open-minded”, „inclusiveness” si „diversity –

  Sper sa mentionati aceste atitudini si fapte condamnabile in editia revazuta a acestui articol –

  A dumneavoastra –

  Alina Mungiu-Pippidi

  =======================================

  Pe de alta parte, cine este interesat ar putea sa citeasca piesa lui
  Walter Russell Mead (excelent ca intotdeauna) despre cauzele si
  perspectivele crizei migrantilor din Eu:

  http://www.wsj.com/articles/the-roots-of-the-migration-crisis-1441995372

 5. CorneliuSpune:

  Răspunde
  septembrie 12, 2015

  Doamna Anca, o satira atat de savuroasa nu am mai citit de mult. Numai ca in 2039 nu va mai trebui niciun manual de corectitudine: elevii se vor naste cu creierul spalat si impermeabilizata selectiv.
  Cat despre adausurile doamnei Alina, pana la un punct zic si eu ca adausurile ar fi contribuit la intregirea corrrecta a tabloului, ca toate aspectele sa fi fost super exhaustiv tratate.
  I-as exclude de acolo totusi pe „holocaust deniers”. Pentru motive de „common sense”. Caci negarea faptelor din Holocaust ramane condamnabila din orice unghi am privi-o.

 6. Mihnea BadeaSpune:

  Răspunde
  septembrie 12, 2015

  „Astăzi, ca oameni mai conștienți, și aflați la un nivel superior de dezvoltare și progres, trebuie nu numai să condamnăm acest act bestial al regelui, ci și să cerem scuze fraților noștri musulmani.”

  „Trebuie” asta e semn de dementa.
  Poate ar trebuim sa avem si un minister al scuzelor …..

  Un articol foarte prost.

 7. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  septembrie 12, 2015

  Articolul este ironic, Mihnea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *