FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Progresul se strecoară de sub o gură de canal

Etichete:

Semnul incompetenței politice stă (și) în abilitatea de a inventa false probleme ca mai apoi să le rezolvi en fanfare, în speranța că lumea se va lăsa îmbătată de succesul extraordinar repurtat în tot soiul de bătălii politice imaginare. Cum administrațiile californiene nu mai au nimic autentic de rezolvat, viața individuală și colectivă a cetățenilor …

Semnul incompetenței politice stă (și) în abilitatea de a inventa false probleme ca mai apoi să le rezolvi en fanfare, în speranța că lumea se va lăsa îmbătată de succesul extraordinar repurtat în tot soiul de bătălii politice imaginare.

Cum administrațiile californiene nu mai au nimic autentic de rezolvat, viața individuală și colectivă a cetățenilor fiind de un roz strident, tot mai multe municipalități au trecut la rezolvarea chestiunilor profunde. Legislație cu prea mulți termeni (potențiali) masculini? Oroare! Dovada clară că patriarhatul e încă viu. Așa cum se poate vedea din exaltarea celor de la NYT, în Berkley a venit vremea revoluției vocabularului. Pentru că de criza locuințelor, criminalitatea cu 42% mai mare decât media națională sau violențele din campusurile universitate s-au ocupa sau au devenit normalitate, a venit vremea schimbării normelor lingvistice la nivel administrativ. Genul e o construcție prea periculoasă pentru a fi lăsat să existe în acte. Iar cum o bună parte dintre californieni au încetat de ceva vreme să mai voteze, folosind bunul simț din dotare, e foarte probabil ca administrația din Berkley să înregistreze un răsunător succes cu asemenea măsuri.

Lăsând gluma, e tragic să vezi un stat, odinioară înfloritor, s-a urât atât de tare cu binele încât începe să își inventeze aberante probleme. Însă mai trist este faptul că, deși acești corifei ai noului val progresist urmează punct cu punct pașii revoluțiilor culturale care au devastat lumea secolului XX, călărind cu brio etapa redefinirii termenilor, se găsesc suficienți indivizi care te acuză pe tine că ești panicard, intolerant și extremist pentru că semnalezi aceste nebunii și încerci să nu te lași măturat de „adevăratul progres”.

Cât despre noi, în țărișoara noastră retrogradă, să stăm liniștiți. Spre deosebire de englezi, limba noastră nu s-a debarasat, precum engleza veche, de genul neutru. Noi suntem atât de înapoiați încât suntem deja progresiști, evitând astfel riscul de a preajigni ființele aflate într-o profundă criză identitară care, între Ioan și Ioana au mai plăsmuit măcar vreo 70 de genuri. Ce dovadă mai clară despre progresismul nostru ancestral mai aveți nevoie dincolo de zicala „S-a dus bou și-a venit vacă.”? Sau asta nu era despre un transgender arhaic?

Matei Blaj

Matei Blaj

Comentarii

 1. StefanSpune:

  Răspunde
  iulie 23, 2019

  California este tara polarizarii. Oameni bogati si tara saraca. Administratia statului este falimentara. Impozitele si taxele sunt printre cele mai ridicate din SUA.
  Companiile hitech de pe coasta, concentrate in jurul San Franciscoului si Los Angeles sunt motorul economiei si day salarii ridicate la milioane de cadre calificate.
  Intre si intre, jale si mizerie. Interiorul statului este orientat spre agricultura, under lucreaza sezonieri din Mexico si ilegali din toata America Centrala.
  Localnicii sunt someri si sufera in mizerie.
  Orasele principale sunt invadate de homeless si infectate de fecalele risipite pe trotuarele centrale.
  Insusi prezenta in centrul Los Angelesului este un pericol iminent pentru sanatatea plimbaretului. Sobolanii misuna peste tot, pe trotuare si in toata institutiile publice, spitale si statii de politie.
  Tifosul a aparut din nou, iar o epidemie de ciuma este iminenta.
  California este o societate putreda, blestemata.

 2. crsSpune:

  Răspunde
  iulie 23, 2019

  Saracia din statul California nu este mai mare decat cea din fosta urss, china comunista, cuba-lagar, Vietnam, Bulgaria, romania, Albania sau orice fosta tara comunista. Saracie care este infinit mai mare si mai atent intretinuta, voit, de catre guvernanti si alesi nereprezentativi. In plus, saracie a fost si va fi cat timp va exista o societate umana. Nici la animale nu ai egalitate, in sine este o nebunie, o crima. Un lup nu este egal cu altul, si nici macar o rama cu alta.
  Si nici un prost nu este egal cu altul. Insa toti repeta cu voiosie slovele marxiste care se chinuie s-arate o America saraca, mizera, distrusa. Se lucreaza din greu pentru ca acest vis sa devina realitate.
  Dar putine sunt sansele.

 3. CristiSpune:

  Răspunde
  iulie 23, 2019

  @crs
  Nu ai inteles.
  Cei care atrag atentia asupra mizeriei din CA, nu sunt marxisti. Sunt conservatori de dreapta, suporteri ai capitalismului, rule-of-law si sistemului parlamentar, si apara exact ceea ce denunta URSS-ul si Internationala Socialista.
  Inamicul este acum in cetate si noi, cei ce iubim Civilizatia Vestica luptam sa nu fim dati afara, sau mai rau, omorati in piata publica (nu se stie niciodata).

 4. DorinSpune:

  Răspunde
  iulie 23, 2019

  Este clar și simplu că ne aflăm într-un război propagandistic. Ideea ar fi ca la echilibrul social, incluzând piața muncii, să fie atenți toți conducătorii și ad-torii din SUA ; că, de ex. California a cam decăzut fix sub ad-ția d-lui Schwartzenegger, altfel simpatic actor…

  După cum a spus de nenumărate ori Președintele Trump – în agricultură n-ar trebui să lucreze imigranți ilegali, după cum în centrele vechi ale orașelor americane ar trebui instaurată ordinea și curățenia. Este în tradiția americană să se expandeze orașul după cea mai proastă rețetă – fuga în periferii, unde se cheltuie multe resurse financiare, lăsând centrele descoperite…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *