Propaganda rusă în Europa: control și exacerbare a extremelor, mistificare a istoriei

Etichete:

Planul rușilor, în orice țară, e să polarizeze societatea. Controlează extrema stângă – în stradă și în presă – de pe vremea URSS. Tot pe atunci aveau agenți și în extrema dreaptă, mai ales din Germania Federală (în Hoffman Wehrsportgruppe), Italia (Roberto Fiore și Nucleul Revoluționar Armat) ori Franța (Jean-Marie Le Pen via Ilya Glazounov). …

Planul rușilor, în orice țară, e să polarizeze societatea. Controlează extrema stângă – în stradă și în presă – de pe vremea URSS. Tot pe atunci aveau agenți și în extrema dreaptă, mai ales din Germania Federală (în Hoffman Wehrsportgruppe), Italia (Roberto Fiore și Nucleul Revoluționar Armat) ori Franța (Jean-Marie Le Pen via Ilya Glazounov). De-acum, prin Internaționala Neagră a lui Dughin, controlează fățiș în aceeași măsură extrema dreaptă din Europa. Își au oameni, așadar, în ambele tabere. Iar agenții lor din tabere diferite au nevoie unii de alții ca să-și justifice existența.

Putin are tot interesul să înfățișeze Vestului o Românie „intolerantă”, „nerecunoscătoare”; să prezinte opoziția firească acum, la extravaganțele agendei progresiste drept „extremism”; și, de asemenea, să pescuiască în apele unor societăți tulburate de provocările sale, căci tot oamenii lui vor trage de năvoade pentru a capitaliza revolta.

Iar Rusia lui Putin nu e preocupată doar de prezent, ci duce o agresivă politică istorică în relație cu România, încercând să prezinte opoziția la instaurarea comunismului sovietic drept „fascism”, ori „legionarism”, ca și cum în anii ’40 s-ar fi înfruntat legionarii cu comuniștii.

Iuliu Maniu a reprezentat opoziția românească față de totalitarismul comunist și regimul lui Antonescu, nu legionarii.

Dar e o fraudă istorică, o mistificare de proporții. Românii s-au identificat cu Maniu, cu Mihalache, cu Brătienii și Ilie Lazăr, cu PNȚ și PNL, nicidecum cu legionarii. Cel mai mare succes electoral înregistrat de legionari a fost de 15.8%, în 1937, la celelalte alegeri înregistrând scoruri nesemnificative. S-au remarcat prin sălbăticie, nu prin aderența electoratului.

Românii s-au ferit așadar de exaltați, de secte ortodoxiste. Opoziția la instaurarea comunismului sovietic în România și la Antonescu a fost una democratică, cu o opțiune clară pentru tabăra anglo-saxonă, o opoziție condusă de Iuliu Maniu, un politician atașat profund democrației și civilizației occidentale, și, nu în ultimul rând, un credincios mărturisit greco-catolic. Relatările corespondenților străini, ale diplomaților, de după instaurarea dictaturii lui Carol II și până la arestarea sa de către comuniști, îl indică limpede pe Iuliu Maniu drept politicianul care se bucura de susținerea românilor. De altfel, partidul lui Maniu, PNȚ, este cel care a câștigat masiv alegerile din 1946, furate de comuniști.

Ori de câte ori veți vedea că discuțiile se poartă „legionari vs comuniști”, ori „fii comuniștilor vs neo-legionarii” să știți că le servește rușilor. Ei controlează dezbaterea, ei setează agenda și regulile jocului. Amintiți-vă de Ucraina, când orice opoziție la oligarhia coruptă pro-rusă era catalogată drept fascistă. Fără experiența cunoașterii nemijlocite a Răului comunist și, mai ales, a mistificărilor sale, dar și cu ajutorul vechilor agenți din mișcările antinucleare, pacifiste, propalestiniene, în Vest este înghițită pe nemestecate propaganda putinistă despre țările „problemă”: Ucraina, Georgia, Polonia, România.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Comentarii

 1. Liviu ZSpune:

  Răspunde
  aprilie 20, 2016

  1. Putin profita inteligent de pe urma politicilor inepte ale ocidentalilor:
  a. economie sufocata
  b. politici sociale care incurajeaza lenea
  c. frica vesticilor de manifestarile isterice ale propagandistilor corectitudinii politice
  d. atittudinea criminala privind valurile de invadatori, in numele unui umanism de biblioteca.
  2. Populatia s-a saturat de aiurelile astea si vrea normalitate.
  3. Putin profita.
  4. Vesticii au creat situatia asta, nu banii lui Putin, care ajuta, dar nu creeaza fenomenul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *