Putin e mulțumit: Conservatorismul, ortodoxia și unionismul sunt „opinii favorabile Rusiei”, ne spun experții în fake news

Etichete:

Circulă pe internet un interviu cu un doctor în sociologie de la un institut al Academiei Romane, Nicolae Țîbrigan, difuzat de toate platformele de la jurnaliștii.ro, Newsweek, până la adevărul.ro, evz.ro, și B1, despre propaganda rusă și cum se insinuează ea. Crâmpei: „Kremlinul acționează cu resurse interne în baza unei cartografieri a resurselor și opiniilor decidenților și formatorilor …

Circulă pe internet un interviu cu un doctor în sociologie de la un institut al Academiei Romane, Nicolae Țîbrigan, difuzat de toate platformele de la jurnaliștii.roNewsweek, până la adevărul.ro, evz.ro, și B1, despre propaganda rusă și cum se insinuează ea.

Crâmpei:

„Kremlinul acționează cu resurse interne în baza unei cartografieri a resurselor și opiniilor decidenților și formatorilor de opinie. Sunt utilizate deopotrivă grupuri de discuții (Eco Chamber) de formare a postacilor și trollilor locali pro-Kremlin, pagini virale, site-uri cu „știri alternative” – toate acestea alimentate din segmente de opinie favorabile Rusiei: pacifiști înclinați să evite un conflict, naționaliști, conservatori, unioniști, ortodocși, anti-imigraționiști, islamofobi, xenofobi, legionari, daciști, conspiraționiști etc. care susțin mișcarea anti-Justiție lansată de alianța de guvernare și se opun oferirii unor atribuții mai mari structurilor supranaționale – UE și NATO.”

Insul bagă la grămadă, fără nuanta si rest, nationaliști cu conservatori, daciști cu unioniști, legionari, anti-imigrationiști, în fine tot terciul, din care să rezulte că dacă toate ipostazele astea sunt identice sau similare, sunt în egala măsură ilegitime ca idei exprimate public și politic.

Conservator e totuna cu legionar, unionistul care vrea să dispară granița de la Prut e totuna cu xenofob, cel care se opune imigrației în masă e un conspirationist etc etc. Totul pentru a delegitima poziții cât se poate de rezonabile prin amalgam cu pozitii nerezonabile și în final a le condamna la pachet drept „segmente de opinie favorabile Rusiei”.

Dar cireașa de pe tort mi s-a părut chestia cu a te opune „oferirii unor atribuții mai mari structurilor supranaționale – UE si NATO”.

Lăsăm de o parte faptul că tot „esperți” ca Țîbrigan ne avertizau cu privire la fascistul de Trump care vrea să distrugă alianța transatlantică prin a mări bugetele contribuțiilor statelor membre la NATO. Acuma ei au încălecat prăjina „oferirii unor atribuții mai mari structurilor supranationale”, printre care NATO.

Dar abordarea asta tradează o prostie fundamentala, pur și simplu o prostie structurală. Adică dacă eu nu vreau sa cedez „atribuții mai mari” bețivanului de Junker care dezvelește busturi de-ale lui Marx la Trier, înseamna că exprim „opinii favorabile” lui Putin.

Cu alte cuvinte, domnul doctor, ori doctorand, descrie – inconștient – un principiu fondator al viziunii liberale, în particular conservatoare, cel al subsidiarității, și spune că acesta reprezintă o viziune – etică, politică, economică, institutionala – „favorabilă Rusiei”.

Principiul subsidiarității, care, prin refuzul de a „oferi atribuții mai mari structurilor supranaționale”, nu e altceva decât un argument al libertății și autonomiei individului, al libertății si autonomiei comunității mici, ireductibile, face parte, după părerea „espertului”, dintr-un „segment de opinie favorabil Rusiei”.

A luat si a pus la index o întreagă etică și filosofie a libertatii, o meditație istorică întreagă asupra libertății, și spune că aceasta etică si filosofie și meditație asupra libertății prin subsidiaritate e „segment de opinie favorabil Rusiei”!

Și ăștia îs oamenii – barbati! – care se bat cu propaganda rusă!

Eu amu stau și mă gândesc. Când o să vină rușii in Moldova, că o sa vină, ce-o să facem noi acolo? Pe cine și ce ne bazam? Vorbesc de noi, femeile. Ce să facem?

Sa ne bulucim la Nistru și să aruncăm în ei cu cuțite, furculițe, linguri, strachini, polonice, farfurii?

Forme de cauciuc pentru prăjituri? Bilute de coca de aluat?

P.S. Tibrigan a raspuns (n.ed.).

Marcela Țușcă

Marcela Țușcă

Comentarii

  1. .Spune:

    Răspunde
    aprilie 10, 2019

    Mănâncă și gura lui, o pâine.Și-i e ciudă pe alții care mănâncă două, apropos de unul dintre ultimele discursuri despre logica și mobilul mișcării neomarxiste, ținut de J. Peterson la Ontario University, dacă nu mă înșel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *