FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Reagan la Berlin, ascuns în curtea ambasadei SUA

Etichete:

De ani de zile, americanii încearcă să amplaseze o statuie a lui Ronald Reagan la Berlin. Este preşedintele american care pe 12 iunie 1987, într-un discurs susţinut la Berlin, i s-a adresat preşedintele Uniunii Sovietice, gardianul Germaniei comuniste: “Dle Gorbaciov, deschideţi această poartă, dărâmaţi acest zid”. Şi tot Reagan este considerat ca fiind omul politic …

De ani de zile, americanii încearcă să amplaseze o statuie a lui Ronald Reagan la Berlin. Este preşedintele american care pe 12 iunie 1987, într-un discurs susţinut la Berlin, i s-a adresat preşedintele Uniunii Sovietice, gardianul Germaniei comuniste: “Dle Gorbaciov, deschideţi această poartă, dărâmaţi acest zid”. Şi tot Reagan este considerat ca fiind omul politic cu o contribuţie majoră la căderea comunismului.

Autorităţile şi demnitarii germani nu-l resping direct pe Reagan, dar invocă şmechereşte aprecierea pentru alţi lideri politici care au contribuit la căderea comunismului şi care astfel ar fi nedreptăţiţi: “Sunt mulţi alţi preşedinţi americani care ar putea fi onoraţi astfel”, spune un parlamentar local al Verzilor. În plus, Reagan este deja cetăţean de onoare al Berlinului, iar asta ar fi suficient.

Pentru că astăzi se împlinesc 30 de ani de la căderea zidului, administraţia Trump n-a mai aşteptat autorizarea amplasării statuii în Berlin şi a ridicat-o în curtea ambasadei americane, putând fi văzută parţial din afara reprezentanţei diplomatice. Fundaţia Reagan, care a susţinut financiar proiectul, spune că regretă că nu s-a găsit în Berlin un loc pentru statuia fostului preşedinte. Wall Street Journal scrie că reacţia politicienilor locali este parţial o reminiscenţă a antipatiei pe care nemţii din Germania federală i-o purtau lui Reagan încă din anii când era preşedinte. Acesta decisese transferul pe teritoriul german a unor rachete cu capacităţi nucleare, iar vizita sa din 1987 a fost însoţită de ample mişcări de proteste.

Statuia a fost inaugurată vineri seara în prezenţa lui Pompeo şi a lui Merkel. Care Merkel a găsit de cuviinţă să-i mulţumească doar lui Bush Sr. (preşedinte la momentul căderii comunismului) pentru susţinerea pe care America a arătat-o în procesul de reunificare a Germaniei.

P.S. Matei Blaj: În schimb, Steinmeier, președintele în exercițiu al Germaniei, i-a mulțumit săptămâna aceasta lui Gorbaciov pentru că a permis unificarea celor două Germanii. Așa arată recunoștința în epoca relativismului…

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Comentarii

 1. StelianSpune:

  Răspunde
  noiembrie 9, 2019

  Intre lectura Judecata la Moscova a lui Bukovski si lectura audio a Orizonturi Rosii a lui Pacepa,
  te cutremuri si-ti dai singur raspunsuri de ce e asa. Raspunsul meu vine din Biblie: evreii au fost purtati prin pustie 40 de ani inainte de a intra pe pamantul lor. Nici macar lui Moise, eliberatorul, Dumnezeu nu i-a permis sa calce in noua tara.
  30 de ani ni s-a spus sa nu pornim vinatoarea de vrajitoare, dar vrejitoarele au fost mereu si au facut rau. Iar ele sunt multe si dese in vest. Mai multe decit ne putem noi inchipui si in pozitii cheie.

 2. mihaiSpune:

  Răspunde
  noiembrie 9, 2019

  Stelian, Poporului Israel i-au trebuit 40 de ani mergand totusi in directia corecta (ceea ce includea si “vanatoarea de vrajitoare”). Daca directia nu e cea buna nu ajungem nici in 400 de ani.

 3. Mihai0Spune:

  Răspunde
  noiembrie 9, 2019

  sa stiti ca si in bundestag e la fel. multumiri multe armatei sovietice eliberatoare. au pastrat si incriptiile pe pereti scrise de soldatii rusi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *