Regimul comunist chinez trebuie tras la răspundere pentru acest dezastru

Etichete:

Din surse deschise, accesibile publicului larg, putem vedea că cel puțin între 30 decembrie 2019 și 20 ianuarie 2020 (asadar, timp de cel puțin trei săptămâni) autoritățile chineze au acționat CRIMINAL si IRESPONSABIL, minimalizând sau chiar încercând să mușamalizeze situația gravă din Wuhan. 30 decembrie 2019 este ziua în care Li Wenliang – medic oftalmolog, …

Din surse deschise, accesibile publicului larg, putem vedea că cel puțin între 30 decembrie 2019 și 20 ianuarie 2020 (asadar, timp de cel puțin trei săptămâni) autoritățile chineze au acționat CRIMINAL si IRESPONSABIL, minimalizând sau chiar încercând să mușamalizeze situația gravă din Wuhan.

30 decembrie 2019 este ziua în care Li Wenliang – medic oftalmolog, Ai Fen – șefa secției de urgență – și alți medici de la Spitalul Central din Wuhan au discutat pe un forum medical rezultatele analizelor a șapte pacienți cu forme grave de pneumonie care nu răspundeau tratamentelor obișnite, pacienți carantinați la secția de urgență a spitalului, secție condusă de Ai Fen. Credeau inițial că este o vorba de o reizbucnire a unei epidemii de SARS. Ai Fen a avertizat și conducerea spitalului că boala se poate transmite de la om la om.

Spitalul, miliția și securitatea au pus imediat batista pe țambal. Fie i-au reținut pe medici și pe cei care au distribuit informații pe rețelele sociale locale, ori i-au convocat la securitatea locală (au fost opt sau nouă rețineri – Li Wenliang, eliberat în 3 ianuarie, nefiind, se pare, pe lista celor opt reținuți și anchetați despre care miliția din Wuhan a făcut vorbire la 1 ianuarie), fie i-au mustrat chemându-i în fața comisiei de disciplină (cazul doctoriței Ai Fen, convocată în 2 ianuarie).

La 1 ianuarie, un oficial din autoritatea sanitară municipală din Wuhan a telefonat la una dintre cele două companii specializate care primiseră spre analiză probele pacienților cerând companiei respective să întrerupă procesul de secvenționare (descifrare) a genomului viral (ADN/ARN-ul virusului), să distrugă probele trimise și să țină secrete datele obținute deja.

Între 6-17 ianuarie în toate regiunile Chinei aveau loc conferințele regionale anuale ale comuniștilor chinezi, iar Partidul avea nevoie de liniște.

Abia în 20 ianuarie, după trei săptămâni de încercări de mușamalizare, șeful guvernului comunist de la Beijing a anunțat „lupta hotărâtă” cu noul virus care, până atunci, practic, nu existase oficial, dar își făcuse de cap în China și în toată lumea.

În a doua jumătate a lui ianuarie, autoritățile comuniste nu au mai putut ține ascunsă gravitatea situației din Wuhan deoarece apăruseră deja infecții în alte țări – Thailanda (în 13 și 17 ianuarie) și Japonia (în 15 ianuarie), țări care au raportat Organizației Mondiale a Sănătății primele cazuri. Erau pacienți care veneau din Wuhan și care, mai grav, nu avuseseră contact cu piața de seafood și animale vii, ceea ce indica evident că virusul se transmitea de la om la om și că simpla închidere a sursei de infecție la 1 ianuarie 2020 nu avusese cum rezolva problema.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Comentarii

 1. crsSpune:

  Răspunde
  martie 20, 2020

  Problema se va solutiona odata si-odata.
  Depinde de ei ce metoda vor sa li se-aplice.

 2. LazarSpune:

  Răspunde
  martie 20, 2020

  Mă mira Cum comunitatea internațională nu ia atitudine; nu am auzit o critica ci mai degrabă laude pt reacția regimului comunist la epidemie; OMS Cum de s-a bazat doar pe informațiile oferite de China? Trebuia o ancheta internațională…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *