Rusia în cifre: colaps şi degenerare

Etichete:

(…) FOTO: Gueorgui Pinkhassov/Magnum Photos | Aprelevka train station, Russia, 1997, NYBOOKS.COM În fiecare an mor 900.000 de ruşi. Ca urmare a depopularii, în ultimii 20 de ani au dispărut de pe suprafata ţarii 23.000 de localitati. In medie, o femeie din Rusia are 1.17 copii, în timp ce rata de fertilitate, pentru a permite înlocuirea generaţiilor …

(…)

FOTO: Gueorgui Pinkhassov/Magnum Photos | Aprelevka train station, Russia, 1997, NYBOOKS.COM

În fiecare an mor 900.000 de ruşi. Ca urmare a depopularii, în ultimii 20 de ani au dispărut de pe suprafata ţarii 23.000 de localitati. In medie, o femeie din Rusia are 1.17 copii, în timp ce rata de fertilitate, pentru a permite înlocuirea generaţiilor este de 2,1. În fiecare zi se fac 10 de mii de avorturi, deşi 7 milioane de cupluri nu au copii. Durata medie de vârstă a bărbaţilor este de doar 58 de ani, ceea ce face ca rusul mediu, de sex masculin, sa nu apuce varsta pensiei. Anual mor din cauza supradozarii cu droguri 100.000 de persoane, 80.000 sunt ucişi, iar in accidente de maşină mor 30.000.

Societatea rusă este afectata de patologii diverse, de exemplu 6 milioane de oameni sufera de boli mintale, tot atatia sunt infectati cu HIV, şi 5,000,000 rămân dependenţi de droguri. Genotipul rus este si el distrus sistematic de alcool – dupa diferite date statistice, un locuitor al acestei ţări consumă anual 14-18 litri de alcool pur.

În închisorile din Federaţia Rusă se afla în prezent peste 1.000.000 de persoane. Numărul de orfani este de 750.000 şi este mai mare decât cel de după al doilea război mondial, când erau 687 000. Din cei 31 de milioane de copii sub 18 ani de ani, aproape 2 milioane sunt analfabeţi, iar 1.000.000 de dependenţi de droguri. Doar 30 la suta dintre ei sunt pe deplin sănătosi.

În schimb, in Rusia, este în continuă creştere birocraţia. Administraţia de stat dă de lucru deja la 1,5 milioane de angajaţi. Conform datelor de la organizaţii internaţionale, suma şpăgilor date în fiecare an în această ţară este de 33,5 miliarde de dolari. In ranking-ul de transparenţă, anunţat în ultimii ani, Rusia este în mod constant de aproximativ pe locul 100 din 175 de ţări ale lumii. Pe o scală de 10 puncte, eficienţa administratiei a fost evaluata la 3,8 puncte, iar respectarea legii la 1,9 puncte.

(…)

Fronda.pl

Anca Cernea

Anca Cernea

Comentarii

 1. Liv St OmerSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Foarte tare. Traiasca Putin, care se lasa filmat facand parasutism, navigand pe iaht+alte diverse sporturi extreme. Pai vorba aia, macar tataia Stalin se ocupa serios de treburile Imparatiei…..(precizare: glumesc, n-am nici o unda de regret sau de apreciere fata de raposatul tataie)

 2. calehariSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  O rasa de cuceritori ce viseaza la Imperiul Euroasiatic .

 3. Alin VaraSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Unde sunt citate sursele in acest articol?

 4. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  @3
  Textul postat este traducerea unui fragment dintr-un articol aparut pe portalul internet Fronda.pl.
  http://www.fronda.pl/a/rosja-w-cyfrach-rozpad-i-degeneracja,11294.html

 5. Florina B.Spune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Mi se pare foarte logic si veridic. La ce ne puteam astepta?
  Iata si o idee despre ce e in China
  http://www.jewishworldreview.com/0311/pjohnson.php3?printer_friendly

 6. calehariSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Am citit si recitit ” Scrisori din Rusia ” a Marchizului De Custine , o carte exceptionala care ne arata cum era /este Rusia si cum erau /sunt rusii , carte scrisa in urma cu 170 de ani . Cartea este si acum actuala pentru ca , rusii nu s-au schimbat deloc in intervalul asta de timp. Actualii conducatori preconizeaza sa investeasca 650 miliarde $ in modernizarea armatei si a armamentului din dotare. Custine scria : ” Ce le pasa oamenilor care conduc Rusia de saracia si de paloarea soldatilor imparatului? Stafiile acestea vii au cele mai frumoase uniforme din Europa, de ce sa-i mai pese cuiva de camasile de dimie sub care se ascund , inauntrul cazarmilor, aceste fantome poleite? Sa fie saraci si murdari doar in taina , dar sa straluceasca cand se fac vazuti , si atunci nu li se mai cere si nu li se mai da nimic. O mizerie drapata – iata bogatia rusilor : pentru ei aparenta este totul , iar aparenta la ei este mai mincinoasa decat la altii ”
  – Invatamantul si analfabetii si semianalfabetii din Rusia de azi . Custine scria : ” Ecaterina cea Mare a intemeiat scoli pentru a-i satisface pe filozofii francezi , de la care in vanitatea ei voia sa smulga laude . Guvernatorul Moscovei , unul din fostii sai favoriti , rasplatit cu un falnic surghiun in fosta capitala a imperiului , ii scria intr-o zi ca nimeni nu-si trimitea copiii la scoala ; imparateasa i-a raspuns : Draga printe , nu va plangeti ca rusii nu resimt dorinta de a se instrui; daca infiintez scoli , n-o fac pentru noi , ci pentru Europa , UNDE TREBUIE SA NE PASTRAM RANGUL IN OCHII LUMII , caci in ziua in care taranii vor voi sa se lumineze la minte , nici dumneata si nici eu nu vom mai ramane pe locurile noastre ”
  -Alcoolismul acum . Custine : ” Placerea cea mai mare a acestui popor este betia , altfel spus , uitarea . Bietii oameni ! Ca sa fie fericiti trebuie sa viseze „

 7. bluntheadSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Se-ar merita indicarea sursei cu un link către articolul original (sub o altă formă decât „sursa: internet”) în postare, by default, pentru că articolul respectiv aparține cuiva, nu e un bun comun al întregului popor.

  Iar informația prezentată aici s-ar merita pusă într-un context și analizată comparativ. Acum doar îmi aduce aminte doar de comunicatele din presa comunistă despre criminalitatea și sărăcia din ‘lagărul’ capitalist.

 8. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Blunthead, inainte de a ironiza cu bunul „intregului popor”, ai putea sa dai un click pe FRONDA.PL din Monitorul Neoficial preluat din FRONDA.PL. Cat despre analiza comparata, you’re a funny guy. E ca si cum „Durata medie de vârstă a bărbaţilor este de doar 58 de ani” ar fi o problema relativa.

 9. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Sursă: youtube

  Cum se bate la ușă – varianta rusească

 10. bluntheadSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  @8 sorry, my bad, nu am văzut linkul de sus, doar comentariul #3. Multe scuze pentru obrăznicie.
  Şi, mersi, i know i’m a funny guy. Mă gândeam doar că ruşii nu sunt singurii cu problema asta. şi că alţii, din contra, stau foarte bine. Şi că un material pe tema asta ar putea să fie un material consistent, un heads up, chiar şi pentru cei din afara ILD. Ceva mai mult decât strâmbat din nas la ruşi.

 11. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  blunthead, ce vrei, de ce strâmbi din nas ?

  ai alte cifre în privința Rusiei?
  sau astea nu ți se par semnificative?
  sau vrei să le mai aranjăm, ca să nu dea atât de prost?
  sau vrei să spui că americanii stau și mai prost?
  sau nu ai nimic cu materialul, dar vrei un studiu mai amplu al societății ruse, un volum, ceva?
  sau vrei să subliniem și aspectele pozitive, cum ar fi talentul lui Putin la muzică, leadership-ul său când cu stolul de cocori dezorientați, în general, competența sa?

  e clar că ceva nu-ți convine, dar nu știm cum putem să te ajutăm

 12. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  bh, da, s-ar merita facuta o analiza comparativa etc. Hai, la treaba. Diferenta dintre asta si comunicatele din presa comunista despre saracia din lagarul capitalist e ca nu e un comunicat din presa comunista despre saracia din lagarul capitalist. Anca, bh nu la ce spui tu se gandea, doar ca sta prost cu PR-ul. tendinta omenirii in general e sa inteleaga doar intre 25 si 26 la suta din ce spune el.

 13. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Hai să-ți mai spun una, Blunthead.
  Despre practica religioasă a sfintei Rusii putiniste.
  nationmaster.com Religion statistics. Church attendance by country

  ți-am pus link-ul, ca să poți analiza comparativ
  RUSIA E ULTIMA PE LISTĂ (locul 53 din 53) 2% din populație merge la biserică
  (America cea decadentă e pe locul 10 din 53, cu 44 %)

 14. emil borceanSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Articol si video (din 2011):

  On the surface, Russia seems to be a nation on the march. Last week, Russia’s larger-than-life president, Vladimir Putin, strong-armed the United States into accepting his plan for dealing with Syria’s chemical weapons. There are signs Putin is preparing to expand Russia’s role in Iran and its nuclear program, which successive American administrations have failed to shut down.

  But today’s appearance of strength hides growing weakness that could do more damage to American interests than any mischief Russia can cause today. Russia is fast approaching a monumental transformation, one that promises to be as profound as the collapse of the U.S.S.R. 20 years ago. The result could spell the end of the nation as we know it.

  Muslim civil war?

  Russia’s Slavic population is dwindling, eaten away by declining life expectancy, rampant drug and alcohol abuse, and low fertility. By mid-century, the Russian Federation’s population could shrink 25% from its current 143 million. Preoccupied with global status, the Kremlin has done little to reverse the trend beyond boosting government benefits and making a few symbolic gestures.

  Russia’s demographic problem might be even worse than it appears, however. The country’s Muslims are faring relatively well. By 2020, the Muslim minority could make up a fifth of its population. And widespread discrimination, both official and unofficial, has alienated Muslims, leaving them susceptible to the lure of radical Islam. As a result, unrest is spreading from Russia’s North Caucasus to Russia’s heartland.

  Russia faces similar pressure in Siberia and its Far East regions, which cover more than 4 million square miles. The population of less than 26 million, some six inhabitants per square mile (less than Wyoming) is dropping. As Russians seek opportunities in warmer, wealthier climes, the region is increasingly a backwater. This decline is ruinous to Russia’s economic prosperity, because the Far East is an area with vast, largely untapped, hydrocarbon wealth.

  As the Russian state recedes in the Far East, it is being replaced there by a rising and energy-hungry China. Moscow and Beijing have tussled over the sovereignty of the Far East for centuries, and demarcated their common border only a few years ago. But that agreement is temporary (expiring in 2021) and, with population trends working in its favor, China is working to speed up Russia’s decline, and its own advance.

  It is doing so through legal and illegal migration into the region, as well as sustained investments on a scale that has eclipsed those of the Kremlin. As a result, the future of the Far East is in flux, with Russia’s position as a global energy player and a major international power at stake.

  Increasing belligerence

  These trends are already exerting an inexorable pull on Russia’s political direction. They are reinforcing its aggressive, neo-imperial approach toward the bordering countries of the „post-Soviet space,” whose political independence the Kremlin doesn’t respect and whose sovereignty it actively tries to subvert.

  The trends also set the stage for a widening civil war between the Russian state and a radicalizing Muslim underclass. And in Russia’s east, where Chinese dominance is fast becoming an inevitability, the stage is increasingly set for growing competition — if not outright conflict — between Moscow and Beijing.

  All of which, in turn, will threaten America and the West in new and grave ways in the years ahead. Because, if much of the last century was defined by the rise of Russia (in the form of the Soviet Union), a great deal of this one is destined to be shaped by its failure, with all of the global instability that portends.

  Russia, poised for failure

 15. Bogdan CalehariSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Pentru Blunthead: http://inliniedreapta.net/imperiul-din-abis/

  La sfarsitul articolului sunt surse destule, si de incredere daca un link nu este deajuns

 16. Ray InfernoSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Pastrand proportiile, aceleasi cifre le regasim si in parcul uman din judetul Vaslui acolo unde intre 5000 si 7000 de oameni se aduna din cand in cand pentru a protesta impotriva gazelor de sist. Este absolut uimitor cum in unul dintre cele mai sarace judete ale tarii, daca nu cumva cel mai sarac, cand guvernul taie salariile si pensiile cu 25% si mareste TVA-ul de la 19% la 24%, nu iese nimeni pe strada sa protesteze dar ies 7000 impotriva gazelor de sist. Nu e evident pentru orice om de bun simt ca ceva este putred la mijloc? Romania este vazuta si tratata azi in UE asa cum este vazut si tratat judetul Vaslui in Romania. Problema e ca exista multi azi in RO dornici sa extinda modelul de succes al Vasluiului la nivel national si sa-l eternizeze.
  Apropo, judetul Vaslui mai face parte din Romania sau a aderat deja la uniunea eurasiatica a lui Dughin & Co.?

 17. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  bh e un prieten cam incoerent, darcare cunoaste bine lucrurile de care se vorbeste aici. Bh, ILD e ca barurile alea in care platesti ca sa fii repezit si luat la suturi. Doar ca la noi nu platesti, esti repezit pe gratis. Multi nu reusesc sa treaca de socul initial si se duc pe meleaguri mai linistite, cum este contributors.ro – un fel de scena pe care se urca tot felul de oameni, si oameni inteligenti, si mediocri irecuperabili, si oameni admirabili, si cretini desavarsiti, si uslamisti, si trotkisti, si oameni care relativizeaza crimele naziste, comuniste si terorismul islamic, sau pun semnul egal intre coposu, ceausescu si hitler, retardati fara speranta sau texe infantile parca scrise de Adrian Paunescu la 16 (Razvan Lalu cu ceva despre hipsteri si cocalari).

  Poate manierele nu sunt cea mai mare calitate a noastra, dar aici nu veti vedea niciodata texte care
  indeamna, chiar daca doar teoretic, la genocid. Iar faptul ca atragem atentia, asa, fara maniere la aceste forme de prostie criminala, nu ne face nici populari, nici placuti, nici joviali, de cele mai multe ori,

  dar ne face necesari. O multime de aberatii, deformari si minciuni trec necontestate ca adevaruri in zilele noastre. Un scop e sa abordam pe unele dintre ele. Nu suntem o gazeta, cum sunt contributors sau alte situri in care se creeaza o invalmaseala de texte de calitate de multe ori indoielnica. Nu scriem pentru ca ne place sa ne auzim, scriem pentru a umple niste goluri lasate neacoperite de media romaneasca si analisti – eu personal, de asta pierd vremea scriind – acopar niste goluri pe care vad ca nimeni altcineva nu le acopera.

  Intr-o societate normala, cu o presa normala si multi jurnalisti si analisti de calitate, nu ar fi fost nevoie de ILD.

  Daca unii se impiedica atat de tare de stilul contondent, inseamna ca ILD nu e pentru ei, si cam atat. Cel putin pana cand n-o sa mai scriem in timpul nostru liber si vom fi jigniti de cretini care platesc. Atunci, numai lapte si miere. O sa vorbesc doar cu ‘Dumneavoastra’ si ‘pupa-v-as manusitele!’.

 18. PataphylSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Lăsați-l pe BH, vă rog frumos! E tipul din clipul pus de Anca la 9… ????

 19. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Ok, Costin, sorry, noi aici nu ne-am adresat prietenului tau real, ci unui personaj virtual, bh, pe care comentarille @7 si 10 ne-au facut sa ni-l inchipuim altfel decat stii tu ca este.
  Suna-l, te rog, si explica-i ca este o neintelegere, si n-avem nimic cu el.
  Dar, pe bune, citeste si tu 7 si 10, si zi daca e vina ILD ca amicul a fost gresit inteles. Noi i-am raspuns lui bh de la @7 si 10 (adica, i-am pus cateva intrebari si link-uri, n-am dat cu paru), nu aveam de unde sa stim cine e amicul tau si ce pareri are el, de fapt.

  PS. Spune-i si asta: noi suntem obisnuiti ca, atunci cand scriem ceva despre Rusia, sa intre mereu cate cineva in vorba, care sa ne faca partinitori, rusofobi (cel putin) daca nu platiti, mincinosi, etc. Nu e un secret, rusii au zis asta oficial, in conferinta de presa, ca serviciile lor secrete monitorizeaza fb si blogurile si isi baga coada in ele. Asta e o chestie care ne stimuleaza, incercam sa tot scriem articole despre Rusia, pt ca abia asteptam sa vedem cine mai intra de la ei si cu ce. De obicei, nu ne dezamagesc, iar dialogul iscat ne mai destinde si pe noi, mai ales cand e in weekend. Asa ca, spune-i amicului ca e binevenit sa se destinda si el alaturi de noi. Doar ca il rugam sa se exprime in asa fel incat sa nu se inteleaga altceva decat gandeste, ca sa nu confundam tinta si sa se supere pe noi.

 20. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  e baiat mare, ii trece

 21. doruSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Varianta rusească a bătăii în uşă mi-a amintit o replică din Cehov: Păi, pe o căldură ca asta, Ivan Demianici, nu e păcat să fi prost. În altă ordine de idei, nu sunt de acord cu ceea ce spunea domnul Traian Ungureanu în motto la ‘Imperiul din abis’ din linkul oferit de domnul Calehari: ‘E greu de crezut că o naţiune se mai poate întoarce din abis.’ Naţiunile au ele însele dimensiuni abisale, iar ale Rusiei mi s-au părut întotdeauna definitorii în acest sens. De unde şi dimensiunea ei vocaţională. Trebuie să mărturisesc că am fost şi am rămas fascinat de acest popor. Se înţelege că nu şi de comunism chiar dacă în primii ani de şcoală eram impresionat, fără să exagerez, până la lacrimi de faptele eroice ale lui Ulianov şi a altor personaje din aceeaşi categorie. Este adevărat că nu mult după aceea ‘convingerile’ mi-au fost, încet, încet, spulberate de duşmanii poporului. Cam aceeaşi cu cei din ziua de azi şi care, din păcate, sunt din ce în ce mai puţini. Comunismul nu a făcut altceva decât să-l frământe, e drept, până la sânge, un proces care nu se va încheia curând, cel puţin în consecinţe, dar asta nu înseamnă că aici ar fi vorba de vre-o întoarcere din abis, atâta vreme cât fiinţa sa mi se pare a fi abisală prin excelenţă.

 22. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Russia is the biggest consumer of heroin in the world. The Siberian town of Novokuznetsk lies on the Kazakhstan border, the area hit hardest by the country’s heroin problem. We visit the hub of the heroin trade, see religious cults disguised as rehab centers, and witness the effects of a bootleg drug called Krokodil, which eats its users from the inside out.

 23. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  STATISTICI REALE (XXI) Ce se întâmplă în Rusia?: 60% din populaţie NU ESTE APTĂ de muncă. Mortalitatea printre bărbaţi este similară celei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

 24. Daniel FrancescoSpune:

  Răspunde
  martie 17, 2011

  Anual 500000 de oameni mor in Rusia datorita abuzului de alcool, iar fenomenul alcoolismului este frecvent si la adolescenti si femei:

  „More teenagers and women of childbearing age have started consuming alcohol, which lowers life expectancy and contributes to the number of untimely deaths in the country, the statement said.”

  Citat din The Moscow Times, 1 decembrie 2014
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/alcohol-kills-500000-russians-annually/512213.html

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *