FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

S-a activat armata de nevolnici a Vestului

Etichete:

Oameni care stau cu apocalipsa sub pernă și la bună dimineață îți răspund cu Vine războiul mondial! După aceea, iau de bune toate schelălăielile care se vor amenințări și își alimentează spaimele: Ai văzut ce-a zis ayatolahul? Că se va răzbuna crunt. Asta ne trebuia nouă? Hai la protest cu toții, să transmitem mesajul nostru …

Oameni care stau cu apocalipsa sub pernă și la bună dimineață îți răspund cu Vine războiul mondial! După aceea, iau de bune toate schelălăielile care se vor amenințări și își alimentează spaimele: Ai văzut ce-a zis ayatolahul? Că se va răzbuna crunt. Asta ne trebuia nouă? Hai la protest cu toții, să transmitem mesajul nostru de pace, să arătăm că suntem oameni pașnici.

Numai în ultima jumătate de an islamiștii de la Teheran și-au arogat titlul de jandarm al Golfului și au capturat mai multe nave printre care și petroliere, au atacat instalațiile petroliere ale Arabiei Saudite, un aliat al Americii, incident în urma căruia a fost blocată jumătate din capacitatea de producție din regat și 5% din producția mondială. Între timp, au mai doborât sfidător și câte o dronă americană. Niciun răspuns la aceste provocări.

În ultimele zile din 2019, miliții irakiene susținute de Iran, ale căror acțiuni erau practic dirijate de generalul Soleimani, au omorât într-un atac cu rachete un civil american și au rănit mai mulți. SUA au răspuns de data aceasta și, printr-un atac aerian asupra a cinci tabere din Siria și Irak ale miliției Kataib Hezbollah, au omorât peste 25 de combatanți și au rănit peste 50. A fost un avertisment serios al SUA că provocările trebuie să se oprească. Milițiile islamice nu s-au lăsat și au ripostat. Au atacat ambasada SUA din Bagdad.

Imaginile cu soldații americani sub asalt în spatele unui perete de sticlă le-au amintit oamenilor de Teheran-1979 și Benghazi-2012, situații în care misiuni diplomatice au fost atacate, în cea din urmă pierzându-și viața chiar ambasadorul american.

Ambasada americană din Teheran, luată cu asalt, 4 noiembrie, 1979

Sau poate unora le-a adus aminte de imaginile cu soldații americani de pe corveta capturată de Iran în ianuarie 2016, puși în genunchi și batjocoriți de de un general iranian: ”plângeau ca niște fetițe”, jubila el în fața întregii lumi.

Probabil că Trump putea să răspundă altfel la agresiunea de acum asupra ambasdaei SUA din Bagdad. A ales însă să-i transmită Iranului un mesaj clar: Opriți-vă sau vă omorâm cei mai importanți oameni, opriți-vă sau vă decapităm regimul.
Și sigur că Iranul va amenința și va profita de funeraliile naționale ca să transmită lumii că va veni urgia peste americani. Și mulți o cred deja, după cum se vede.

Dar dincolo de retorica belicoasă, pentru speriații planetei, regimul islamic de la Teheran s-ar putea să fi înțeles că este în joc supraviețuirea sa. Deja contestat tot mai vehement intern, prin proteste de stradă, pe care le-a ținut sub control omorând circa 1.500 de oameni, nu i-ar fi probabil deloc ușor să facă față și unei confruntări cu trupe americane.
Chiar dacă investește masiv în înarmare, Iranul este un stat slăbit, sărăcia extinsă din țară și o monedă devalorizată în ultimii trei ani cu peste 400% afectându-i serios capacitatea de a face față unui conflict militar deschis.
Rămâne însă cu o armă exrem de importantă a regimului de la Teheran tocmai această opinie publică occidentală, în fapt o sumă de lașități care strigă decerebrat că vrea pace, oricât de umilitoare ar fi aceasta.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Comentarii

  1. ArpadSpune:

    Răspunde
    ianuarie 5, 2020

    Cei mai in varsta isi amintesc de valurile pacifiste din Occident atunci cand NATO se pregatea de instalarea rachetelor Pershing. Manifestatiile aveau loc la cateva zeci de kilometri de rachetele sovietice SAM, bine instalate deja de ani, indreptate chiar asupra oraselor in care aveau loc “demonstratiile”.
    Si atunci ca si acum evidenta era negata de la obraz.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *