„Stalin mi-a furat copilăria”

Etichete:

„Stalin mi-a furat copilăria”, mărturie scrisă de regretatul Boris Vasiliev, al cărui tată a fost arestat de sovietici pe motiv ca „era culac și agent român”, pentru că fusese primar. A murit peste doar 1 an și câteva luni de detenție într-un lagăr de muncă forțată, epuizat de chinuri, hrană puțina și frig. Mama cu …

„Stalin mi-a furat copilăria”, mărturie scrisă de regretatul Boris Vasiliev, al cărui tată a fost arestat de sovietici pe motiv ca „era culac și agent român”, pentru că fusese primar. A murit peste doar 1 an și câteva luni de detenție într-un lagăr de muncă forțată, epuizat de chinuri, hrană puțina și frig. Mama cu copiii – micul Boris și surorile lui – au fost trimiși în lagăr în Siberia, de unde au „îndrăznit” să evadeze și să se întoarcă acasă, în Moldova. Aici mama a fost prinsă din nou și aruncată în pușcărie pentru crima de a fi evadat de dragul copiilor ei. Sora mai mare a lui Boris, gravidă, a fost și ea întemnițată în pușcărie la Orhei, unde a născut. Apoi, cu bebelusul Ilieș, trimisă la Cercul Polar.

Acolo pruncul s-a prăpădit și mama-sa l-a ingropat într-un troian de zăpadă, fiind imposibil să sape mormânt în pământul înghețat bocnă.

Mama a scris o poezie, îndurerată de pierderea copilului.

Astă e comunismul.

Iar Boris Vasiliev nu a fost altul decât mândrul bunic al lui Dan Bălan.

Marcela Țușcă

Marcela Țușcă

Comentarii

 1. adiSpune:

  Răspunde
  noiembrie 2, 2018

  In Siberia, temperaturile iernii nu urca peste zero timp de 6 luni, si de multe ori se inregistreaza minus 50 de grade Celsius sau chiar mai frig. Verile sunt umede, caniculare si pline de mlastini si tantari. E un loc groaznic de trimis oamenii sa moara.

 2. lolaSpune:

  Răspunde
  noiembrie 2, 2018

  Dacă dai unui psihopat un cuțit și o victimă îl inviți la tortură și crimă, dacă-i dai un post în administrație, se va folosi de el ca să comită alte crime sau să ajute alți psihopați dar dacă îi dai și o ideologie și o haită de profitori, obții un genocid.Din punct de vedere al cruzimii, rusia lui stalin și china lui mao puteau organiza un campionat.Nici popoarele respective nu stau bine cu mansarda, majoritatea admirând mai pe față sau mai pe ascuns una ditre aceste”personalități” și astăzi denunțând în același timp dușmanii japonezi și nemți.Este ceva care l-ar pune serios pe gânduri pe Godină.”Să ne omoare al nostru, ce s-au băgat străinii ăștia?!!Ce treabă aveau ei?!”Seamănă puțin cu discursul”patriotic” al pesedeului, nu-i așa?

 3. George ScarlatSpune:

  Răspunde
  noiembrie 2, 2018

  L-am cunoscut pe bătrân, era foarte șmecher și mucalit. Mi-a dat cartea cu dedicatie și autograf. Mi-a părut tare rău când a murit. Îl întâlnisem nu cu mult înainte. Numele lor a fost rusificat. Mi-a spus ca pe tatăl sau pe bunic îl chema Vasile Leu, și de aici rusii au supt din deget numele Vasiliev.
  Dumnezeu sa-l ierte!

 4. George ScarlatSpune:

  Răspunde
  noiembrie 2, 2018

  Fiica lui Boris, “tanti Ludmila” cum ii spune presa mondena de la Chișinău, s-a măritat cu un fost diplomat, Mihai Balan, care a ajuns apoi directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate). L-am cunoscut și pe Balan pe vremea cand era consilier de politica externa al lui Mihai Ghimpu, pr atunci președinte interimar al Rep Moldova.
  Ludmila și Mihai sunt părinții cântărețului Dan Balan de la fosta trupa O-Zone, care a devenit cunoscuta pe plan mondial prin 2004 cu hitul “Dragostea din Tei”.

 5. danSpune:

  Răspunde
  noiembrie 2, 2018

  https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/national-day-victims-communism/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *