FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Stângă nătângă face campanie pentru Brexit

Etichete:

Filmulețul nătâng umoristic cu britanicii care au primit prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului libertate de exprimare, drepul la un proces echitabil etc. pare făcut chiar de tabăra pro-Brexit. Falsificarea atât de grosolană a realității nu poate convinge pe cineva care are minime cunoștințe de istorie, atașat statului de drept, libertății și democrației să voteze …

Filmulețul nătâng umoristic cu britanicii care au primit prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului libertate de exprimare, drepul la un proces echitabil etc. pare făcut chiar de tabăra pro-Brexit. Falsificarea atât de grosolană a realității nu poate convinge pe cineva care are minime cunoștințe de istorie, atașat statului de drept, libertății și democrației să voteze pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, din contra, o mistificare atât de grosolană irită. Marea Britanie nu are nimic de datorat în aceste privințe continentului european, cu atât mai puțin germanilor, dimpotrivă.

După cum reacționa un cititor pe site-ul stângii de caviar the Guardian, care difuzase clipul:

The right to be tried by a a jury of peers dates back to Magna Carta, torture was outlawed in England in the 17th century, and slavery was abolished in the British Empire in 1833. The more Remainers try to make England and Britain look petty and backward, the easier it is the point out that Britain developed every right worth having generations before anybody else. And I’m Irish.

Mai rău, difuzarea masivă a clipului nătâng în perioada campaniei pentru Brexit amintește de o altă nerozie: felul în care UE s-a raportat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Convenția este este valabilă pentru toate țările din Consiliul Europei (la înființarea căruia Marea Britanie a jucat un rol determinant după ce de-al doilea război mondial).

Deși toate statele membre UE țineau de acestă Convenție – un instrument care, prin CEDO, și-a dovedit aplicatibilitatea pe un continent cu sisteme de drept răvășite de dictaturile comuniste și fasciste – Uniunea Europeană a ținut morțiș să dubleze Convenția cu o „Cartă”. Să mai facă un set de „drepturi”: CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE a UE, un soi de drepturile omului din UE.

Un cetățean al unui stat membru are și drepturile garantate de Constituția țării sale, și drepturile din Convenția Europeană a Drepurilor Omului, și pe cele din Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Curat balamuc. Tocmai asemenea situații absurde sunt argumente serioase pro-Brexit.

Dacă vrem ca Marea Britanie chiar să rămână în Uniunea Europeană și să echilibreze cumva influența germană, să ne rugăm să fie vreme frumoasă și să iasă lumea la vot. Și să nu mai difuzăm aiurea un clip care falsifică atât de grosolan istoria.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Comentarii

  1. LiviuSpune:

    Răspunde
    aprilie 27, 2016

    1. Iesirea UK din nebunia UE este dezirabila pentru britanici.
    2. Poate atunci se vor trezi birocratii si vor incepe sa lucreze si pentru cetatenii Europei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *