FUNDATIA IOAN BARBUS

Tot americanii ăştia…

Pamflet de Rainer Bonhorst, publicat pe blogul colectiv Die Achse des Guten (Axa binelui).

Şi eu sunt indignat că serviciile secrete au tras cu urechea pe la noi. Nu m-aş fi aşteptat la asta din partea lor. Şi sunt atât de mândru că serviciile noastre secrete nu fac aşa ceva. Ele sunt ocupate de atâţia ani să nu prindă o bandă de criminali de extremă dreaptă.

Dar şi mai mândru sunt de faptul că secreţii noştri refuză să primească informaţii de la americani, pentru că sunt obţinute pe căi ticăloase. Ştim chiar de la ei că nu ar face aşa ceva. „Nu, mulţumim”, spun secreţii noştri secreţilor americani, „noi luăm în considerare numai informaţii pe care noi oricum nu suntem în stare să le obţinem.” Şi sunt cât se poate de sigur, că nici secreţii noştri nu-şi bagă nasul în treburile altora. Sunt mult prea finuţi să facă aşa ceva. Nu ca englezii. Ăia îl au pe James Bond, care chiar a căpătat o licence to kill.

Mă bucur că guvernul nostru n-a avut habar de cotrobăielile americanilor. Se poate vedea asta, după reacţia indignată. Sigur că ar fi o ipocrizie, dacă ar fi ştiut ceva dinainte, sau ar fi bănuit, şi acum doar s-ar preface indignat. Nu, nici nu-mi pot închipui că guvernul nostru ar fi capabil de o asemenea ipocrizie.

Cel mai mult îmi place însă că americanii, în ticăloşia lor, ne dau încă o dată ocazia să le demonstrăm superioritatea noastră morală. N-am prea mai avut ocazia, de la războiul din Irak încoace. Dar acum, cu atât mai mult! În toate talk-show-urile, politicieni şi analişti politici germani pot din nou să ne explice ce stat de drept model avem şi ce adunătură de nenorociţi sunt americanii. Sigur, şi la noi se stochează o sumedenie de date. Dar ele sunt bine ferite de apetitul serviciilor noastre secrete. Asta chiar de la serviciile noastre secrete o ştim.

Însă cel mai mult şi mai mult îmi place cu câtă siguranţă de sine le frecăm pe la nas americanilor superioritatea noastră morală. De ce nu? Doar noi am inventat şi democraţia, şi statul de drept. Îmi mai aduc vag aminte cum au venit americanii, parcă prin 1945, ca să înveţe democraţia de la noi. Ce a fost atunci, nu-mi mai prea aduc aminte. Ştiu doar că nouă, copiilor, ne tot dădeau ciocolată, în semn de mulţumire, pentru că au avut ocazia să înveţe de la noi atât de multe lucruri despre statul de drept.

A trecut mult de atunci. E aşadar timpul să-i mai învăţăm pe americani nişte reguli de bună purtare. Doar pentru asta suntem noi cei cumsecade, nu?

Traducerea: Alex M.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Alex M.

Alex M.

7 comentarii

  1. Anca Cernea
    7 iulie 2013

    Și Russia Today s-a indignat! NSA a spionat în Germania! Da’ se poaaate???!!! Rusia n-ar face niciodată așa ceva!

  2. Alex M.
    7 iulie 2013

    Articolul de pe Russia Today ca articolul, dar comentariile fac toate paralele.

  3. Anca Cernea
    7 iulie 2013

    Now you know why us companies are ahead. They steal data from germany,japan,uk, even russia

  4. Costin Andrieş
    7 iulie 2013

    Sigur, şi la noi se stochează o sumedenie de date. Dar ele sunt bine ferite de apetitul serviciilor noastre secrete. Asta chiar de la serviciile noastre secrete o ştim.

    A German politician named Malte Spitz filed a suit against T-Mobile for the release of all the metadata from his phone that had been gathered and stored.

    He received 35,830 records — six months worth — and then gave it to ZEIT Online.

    Read more: http://www.businessinsider.com/what-you-can-learn-from-phone-metadata-2013-7#ixzz2YOttBH7l

  5. Hans
    7 iulie 2013

    Rusii n-au ce sa mai demonstreze. Au demonstrat de multe ori pana acum ca sunt niste nenorociti si nu poti avea pretentii din partea lor si stii ca trebuie sa te feresti de ei sau macar sa fii circumspect.
    Dar din partea SUA ai alte pretentii. Vrei sa te protejezi de teroristi dar cel mai mult spionezi Germania.E la mintea cocosului ca-i vorba in primul rand de spionaj economic. Germania e printre putinele economii care se mentin pe linia de plutire acum pe timp de criza iar in unele domenii Germania da clasa americanilor. Cel mai elocvent exemplu e industria auto. Mercedes, BMW si Audi sunt marci premium care vand fiecare sute de mii de masini anual pe piata americana.

    http://www.youtube.com/watch?v=qBb3PvArMnY

    Asta se intampla in 1998
    http://www.youtube.com/watch?v=d6bi1xLdims

    Iar Russia Today e rade ciob de oala sparta.

  6. olevatik
    7 iulie 2013

    Trebuie sa recunoastem ca tot vigilentii nostrii au fost printre primii care au protestat contra cipurilor biometrice cu care vor sa ne spioneze ca in America. Ei saracii au fost cei mai revoltati si au facut un miting la Patriarhie in martie anul asta , aducand cu ei poza capitanului si ridicand mana in sus in stil heil , implorand ajutorul ceresc .

  7. Liv St Omer
    7 iulie 2013

    @3,
    vorba lor. Acum stim de ce atatea firme din US au falimentat in timpul crizei si falimenteaza inca: au copiat date de unde nu trebuie (glumesc!). Vorba pustiului aluia de la liceul Bolintineanu “domnule, problema in liceul asta e ca nici nu ai de unde sa copiezi! Ma uit printre banci dupa cineva care sa-mi sufle: in stanga prost, in dreapta prost…..”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian