Transnistria – pastilă de corectitudine politică moldovenească

  0

  O mulțime de ong-iști și bien-pensanți ne sugerează din ce în ce mai des planuri de „reîntregire a țării” (adică a R. Moldova) cu Transnistria, adică cu o populație sovietizată profund și cu acute simpatii pro-estice.

  Da, e o formă de corectitudine politică în Moldova a vorbi despre „unirea” cu Transnistria în termeni „economici” – „oamenii vor să trăiască bine, inclusiv cei din Transnistria, tot ce trebuie să facem e să le fluturăm avantajele și să îi convingem de binefacerile statului bunăstării european, și atunci ei își vor dori integrare europeană și implicit reintegrare cu Moldova”.

  Îi prindem în plasă, cum ar veni!

  Ce plan ingenios! Placa asta e frecată de ani buni de zile. Dar băieților frumos parfumați de prin OSCE și de prin fundații nu prea le iese pasa – oamenilor, fie de pe un mal, fie de pe celălalt al Nistrului, chiar nu le este indiferent de sistemul de „valori” la care aderă, pentru că, așa cum ne răcim și noi gura degeaba de ceva vreme, cultura chiar contează, precedentele culturale, istorice chiar crează mentalități, reflexe, scheme de gîndire, de acțiune, viziuni despre viață, etc. Și ăștia se fac a nu pricepe.

  Așa că dacă în cazul malului drept al Nistrului, cu o populație ușor mai strîns legată de rădăcinile românești și conectată un pic mai bine la România, lucrurile mai pot fi salvate prin mesaje pro-românești, inclusiv printr-un strop de entuziasm și optimism, în legătură cu Transnistria chiar nu are sens să ne facem iluzii pe perioada vieților noastre cel puțin. Pot să mă sustrag temporar emoției ce mă încearcă în legătură cu soarta Moldovei și să recunosc că aversiunea unor români față de ideea unirii cu R. Moldova este similară, pînă la identitate, cu aversiunea mea față de ideea „reîntregirii” cu Transnistria și cu populația sa rusificată și putinizată. Atîta doar că dacă Basarabia se poate legitima în acțiunea unionistă prin faptul că a aparținut ante-1940 României, Transnistriei îi lipsește această legitimare în planul justificării vreunei pretenții de unire. E mai dificil, de partea românească, să contești acțiunile unioniștilor basarabeni.

  Tot așa cum, în mintea unor „experți” de duzină, plătiți să întrețină subiectul „reîntregirii” R. Moldova cu Transnistria, e scandalos să-ți pui problema abandonării definitive a Transnistriei pe motiv de incompatibilitate istorică, culturală, lingvistică sau de lipsă de afinitate geo-politică între cele două maluri. Nu e politically correct, nu-i așa? Păi ce contează că ești rus pro-putinist, moldovean pro-rus sau român basarabean pro-atlantist? Observați vreo diferență? Nooo, de unde… Important e să ne ghiftuim bine. Pentru că în capul lor, sau în schema pe care trebuie s-o reproducă, chestiunea e strict „economică” – tot ce tre să facem e să-i convingem pe transnistreni că în formula statului-dădacă european le va fi mai bine, și – guess what – nu vor fi nici măcar obligați să-și abandoneze sută la sută credințele politice de veacuri, such as: pro-rusism devotat, socialism pe pîine, asistențialism, relativism moral în care Lenin poate trece drept băiat bun, etc, etc, totul în numele diversității de opinii și păreri, o valoare cît se poate de europeană. Păi de ce ar fi o problemă, atîta timp cît aceste lucruri se poartă și în acea Europă în care vrem să ne integrăm?

  Deci se impune 1) abandonarea Transnistriei, de dragul Basarabiei în primă instanță, pentru că – nu uitați – Basarabia + Transnistria = Republica Sovietică Socialistă Moldovenească 2) Salvarea românească a Basarabiei poate mai puțin prin generalizarea sentimentului că vine Bucureștiul și ne rezolvă, ci prin responsabilizarea românilor de aici. Înainte de a ne pune problema unirii, trebuie să demontăm pretențiile de „legitimitate” ale conceptului de „reintegrare” a celor două maluri de Nistru. Republica Sovietică Socialistă Moldovenească este o formulă statală, ideologică, și răspunzînd unei logici teritoriale și geografice sovietice. Qui prodest Transnistria?

  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here