Un DSP la scară planetară

Etichete:

Șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, a fost cel mai puternic avocat al autorităților comuniste chineze.

Dezgustați de dezertările și îngrijorați de incompetența manifestată de conducerea unor direcții de sănătate publică – DSP – din România, vă invit totuși să privim puțin la un nivel mai mare.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a fost avocatul cel mai vocal și influent al autorităților comuniste de la Beijing. La trei săptămâni după ce ne ținea predici despre „stigmatizare” (care era „mai periculoasă”, vezi Doamne, „decât virusul în sine”), Tedros Ghebreyesus spune acum că „acest virus este inamicul public numărul unu. (…) Timpul de a acţiona a fost de fapt acum o lună, acum două luni”.

În 2 martie, supărat că americanii insistau pe originea din China a virusului și pe (i)responsabilitatea autorităților comuniste chineze, Tedros Ghebreyesus, directorul general al Organizaței Mondiale a Sănătății vorbea lumii în lozinci:

„Stigmatizarea este cel mai mare inamic”, „este mai periculoasă decât virusul în sine”
(vezi VIDEO).

Nici trei săptămâni mai târziu, într-o singură zi (20 martie 2020), 793 italieni mureau de boala provocată de virus, nu de „stigma”.

Ieri, în 26 martie, potrivit Hotnews.ro (OMS: Trebuia să acționăm acum o lună, acum două luni… dar credem că încă există şanse) Tedros Ghebreyesus anunța că:

„Acest virus este inamicul public numărul unu (…) Timpul de a acţiona a fost de fapt acum o lună, acum două luni… dar credem că încă există şanse.”

Ghebreyesus vorbind în lozinci in 2 martie:

În toată această criză, Tedros Ghebreyesus s-a manifestat ca un avocat de nădejde al autorităților de la Beijing (care l-au susținut în 2017 pentru șefia OMS, The WHO and China: Dereliction of Duty – Council of Foreign Relations’ blogspot, 27 februarie 2020), fără să se zgârcească cu laudele.

Șeful OMS a jucat exclusiv cartea chineză. După vizita la Xi Jinping, a sups că Republica Populară Chineză a setat noi standarde de răspuns la o epidemie.

În 27 ianuarie s-a întâlnit cu liderul comunist chinez Xi Jinping. Au urmat laude nemăsurate la adresa lui Xi Jinping personal și la adresa autorităților pentru „transparența”, „viteza, dimensiunea și eficiența [acțiunilor Beijingului]… este avantajul sistemului Chinei” (WHO chief splits opinion with praise for China’s virus fight – FT, 9 februarie 2020).

Am fi văzut mult mai multe cazuri în afara Chinei până acum – și probabil decese – dacă nu ar fi fost eforturile guvernului [chinez] și progresele pe care le-au făcut pentru protejarea propriilor cetățeni și a oamenilor din toată lumea. Viteza cu care China a detectat focarul, a izolat virusul, a descifrat genomul și l-a împărtășit cu OMS și cu întreaga lume este foarte impresionantă, dincolo de cuvinte. Astfel, este vorba de un angajament al Chinei privind transparența și susținerea altor țări. În multe feluri, China setează de fapt un nou standard de răspuns pentru izbucnirea unei epidemii, iar asta nu este o exagerare.
— Tedros Ghebreyesus, 30 ianuarie 2020

În același timp – vituperări contra restricțiilor zborurilor către China decise de SUA: „Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă și, în fapt, se opune oricăror restricții de călătorie sau comerț contra Chinei. Dacă cineva se gândește la astfel de măsuri, greșește.” (WHO Emergencies Coronavirus Emergency Committee Second Meeting – WHO, 30 ianuarie 2020, WHO chief says widespread travel bans not needed to beat China virus – Reuters, 3 februarie 2020) și contra menționărilor originii din Wuhan a virusului, considerată o formă de „stigmatizare”.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Comentarii

  1. SpartacusSpune:

    Răspunde
    martie 27, 2020

    Si ce, aveati cumva pretentii de la China comuista?
    In alta ordine de idei, ieri, fostul premier laburist -comuist britanic Gordon Brown a spus ca e nevoie de UN GUVERN MONDIAL ca sa scapam de pandemie si de viitoarea criza economica! Guvern numit de CINE?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *