Una pe zi de BBC – la joacă cu teroriştii

Etichete:

Articol preluat din ziarul londonez The Times. Am accentuat cîteva fraze care surprind mentalitatea şi psihologia bebecistului. BBC a finanțat o excursie de paintball pentru un grup de bărbați care ulterior au fost acuzați de terorism islamic și nu a comunicat poliției informații despre teroriștii din 21/7/2005, se spune intr-o declarație de ieri, făcută în …

Articol preluat din ziarul londonez The Times. Am accentuat cîteva fraze care surprind mentalitatea şi psihologia bebecistului.

BBC a finanțat o excursie de paintball pentru un grup de bărbați care ulterior au fost acuzați de terorism islamic și nu a comunicat poliției informații despre teroriștii din 21/7/2005, se spune intr-o declarație de ieri, făcută în fața unei instanțe de judecată.

Mohammed Hamid, acuzat de administrarea unui program de doi ani de radicalizare și pregătire pentru jihad a tinerilor musulmani din Londra, a fost descris drept un „comic” de către un producător de emisiuni la BBC.

În februarie 2005 BBC i-a plătit lui Hamid și colegilor săi, inculpații Muhammad al-Figari și Mousa Brown, costurile pentru o excursie de paintball la Centrul Delta Force din Tonbridge, Kent. Bărbații, acuzați de antrenament in scopul săvîrșirii unor acte de terorism, au fost filmați cu ocazia unei emisiuni BBC intitulate „Nu intrați în panică, sunt musulman”, difuzat în iunie 2005.

BBC i-a plătit lui Hamid, un predicator islamic care neagă recrutarea și pregătirea bărbaților din spatele atacului eșuat din iulie 2005, o sumă de 300 lire sterline pentru a participa la emisiune, s-a afirmat în fața tribunalului Woolwich Crown Court.

S-a afirmat că domnul Hamid i-a spus unui reporter BBC că va folosi banii primiți pentru plata unei amenzi, impuse de magistrați in urma unei infracțiuni de ordin public.

Nasreen Suleaman, cercetător în cadrul emisiunii BBC, a declarat instanței că domnul Hamid, în vârstă de 50 de ani, a contactat-o după atacul din iulie 2005 și i-a vorbit despre asocierea sa cu teroriștii. Dar ea a adaugat că nu s-a simțit obligată să contacteze poliția pentru a comunica aceste informații. Doamna Suleaman a decarat că i-a informat pe managerii BBC, dar nu i s-a transmis că ar trebui să ia legătura cu poliția.

Dna Suleaman a declarat instanței că domnul Hamid dorea mult să apară în program. „El era foarte doritor. Am luat decizia că paintballing-ul ar fi un mod amuzant de a-l prezenta.”

„Sunt mulți musulmani britanici pe care îi știu si care în ultimii 15 sau 20 de ani au practicat paintballing. Este o activitate inofensivă. Nu cred că se poate sugera, într-un fel sau altul, că ar fi o activitate de formare teroristă.”

Instanța fusese informată anterior că domnul Hamid și-a bătut joc de poliție la întoarcerea sa dintr-o presupusă tabără de instrucție teroristă din New Forest, unde exercițiile au inclus somersaults, pole-vaulting și paintballing.

Doamna Suleaman a declarat că nu știa faptul că Ramzi Mohammed și Hussein Osman, doi dintre teroriștii din iulie, s-au alăturat domnului Hamid la centrul de paintball din Tonbridge, pe data de 3 iulie 2005.

Dna Suleaman a afirmat că dl Hamid era agitat după atacul din iulie. „Cred că era îngrijorat deoarece se gîndea că acei bărbați l-ar putea contacta prin telefon, întrucît ei erau pe fugă la vremea respectivă. Cred că era foarte șocat de faptul că bărbații pe care îi cunoștea erau acuzați de terorism.”

Duncan Penny, avocatul acuzării, a întrebat-o pe dna Suleaman dacă l-a îndemnat pe Hamid să meargă la poliție, sau dacă ea a contactat poliția. „Așadar acest bărbat v-a spus că îi cunoștea pe acei indivizi care, din cîte înțeleg, erau încă în libertate la două săptămîni după încercarea de atentat asupra rețelei de transport în comun? Deci el v-a spus că îi cunoștea pe cei doi?”

Ea a răspuns: „Am avut impresia că el vorbea deja cu poliția. Am luat imediat legătura cu șefa mea de la BBC. Nu mi s-a spus că aș avea vreo obligație de a contacta poliția. De fapt, au fost contactați și șefii ei. A fost o întreagă poveste. Nu cred că este obligația mea de a spune unui alt adult că ar trebui să meargă la poliție.

Hamid îi comunicase dnei Suleaman că el nu mai vorbise cu Muktar Said Ibrahim (conducătorul complotului din 21/7) din octombrie 2004 și nu a existat niciun indiciu că ar fi știut ceva despre atacul plănuit.

Phil Rees, producătorul emisiunii BBC, a declarat instanței că, în timp ce căuta pe cineva care să apară în documentar, a fost impresionat de simțul umorului afișat de Hamid. „Cred că are o înclinare către comedie și că reprezintă bine un anume aspect al musulmanilor britanici. L-am considerat un fel de comic în genul cockney.” Dl. Rees, care lucrează acum pentru postul de televiziune Al-Jazeera, i-a facut cadou lui Hamid un exemplar semnat al cărții sale „La cină cu teroriști”.

Dl Hamid este pus sub acuzare împreună cu domnii Al-Figari, de 42 de ani, Brown, de 41 de ani, Kader Ahmed, de 20 de ani și Kibley Da Costa, de 24 ani. Atilla Ahmet, în vârstă de 43 de ani, a recunoscut că a făcut demersuri pentru comiterea unei omucideri.

Dl Hamid neagă acuzația că ar fi oferit instruire în domeniul mînuirii armelor de foc, trei acuzații de furnizare de instruire pentru comiterea unor acte de terorism și cinci de instigare la crimă. Ceilalți bărbați neagă o serie de acuzații legate de antrenament pentru comiterea unor acte de terorism.

BBC ‘took terrorist trainers paintballing’The Times

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

 1. FrancescoSpune:

  Răspunde
  decembrie 6, 2007

  Imi recunosc abia-trecuta nestiinta in legatura cu paintball-ul. Norocul meu cu wikipedia cara m-a lamurit repede:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Paintball

  Ce s-au mai distrat baietii de la BBC cand au vazut cum se pot distra alde Hamid si compania! Ce fericiti au fost cu totii! Bebecistii ca i-au facut fericiti pe muslimi, iar acestia ca s-au antrenat! If for real would be some crestin pe acolo, dar pe acolo unde sunt gloante adevarate, cu atat mai bine!
  Morala la BBC este un lucru de prisos, impovarator si fara inteles intr-o lume relativista.

 2. emilSpune:

  Răspunde
  decembrie 6, 2007

  Un moment de mare sensibilitate a fost cind reporterita de la BBC a anuntat moartea lui Arafat. Facea eforturi vadite sa-si inghita lacrimile.
  Acuma inteleg care e dumnezeul duduilor de la sectia de externe a Cotidianului.

 3. fishboneSpune:

  Răspunde
  decembrie 6, 2007

  Aceasta e o simptoma si comportament mai mult sau mai putin europeana. Sotul isi bate nevasta, e problema lor, eu nu ma bag. Aceasta neimplicare se ramifica, dupa cum se poate observa, in toate partile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *