Verhofstadt, agentul electoral al lui Kaczynski

Print Friendly, PDF & Email

În Polonia a apărut primul sondaj după declanșarea „opțiunii nucleare” de către Comisia Europeană, care consideră o încălcare a statului de drept reforma justiției din Polonia și după discursul lui Verhofstadt în Parlamentul European care acuza de nazism .

PiS, partidul conservator aflat la guvernare, a câștigat 5 procente, ajungând la 52%, iar cele două formațiuni liberale au pierdut, cumulat, 8 procente.

Comisia Europeană a declanșat în 21 decembrie 2017 procedura de aplicare a articolului 7 (care ar putea duce la pierderea dreptului de vot al Poloniei în UE). A făcut-o la cererea Parlamentului European, într-o dezbatere tensionată, la câteva zile de la sărbătorirea a 99 ani de independență (11 noiembrie este una dintre cele două Zile Naționale ale Poloniei).

S-a remarcat atunci printr-un discurs furibund contra PiS liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei, șef al grupului politic din care face parte formațiune lui Călin Popescu Tăriceanu.

De altfel, Guy Verhostadt a susținut lovitura contra statului de drept dată de USL în 2012.

În intervenția prin care i-a cerut lui Timmermans (socialist, olandez, vicepreședinte al Comisiei) să aplice art. 7, liberalul Guy Verhofstadt a spus că la „60.000 fasciști, neonaziști, suprematiști albi au mărșăluit pe străzile Varșoviei (…) la circa 300 km de Auschwitz și Birkenau”.

 

 

A fost o dezinformare odioasă care a produs consternare în Polonia.

Verhofstadt a fost dat în judecată de un participant la marș și reclamat disciplinar la președintele Parlamentului European.

Dezbaterea din Parlamentul European și decizia Comisiei au întărit poziția conservatorilor polonezi, PiS câștigând 5 procente și ajungând la 52%.

Iar cea mai dramatică scădere, de șase procente, a înregistrat-o tocmai Nowoczesna, (N), partid declarat centrist, afiliat grupului liberal din Parlamentul European, ALDE, condus de Verhofstadt.

Sondajul indică cele mai mari pierderi pentru Nowoczesna (N), afiliată la grupul ALDE, condus de Verhostadt.

(Dez)echilibrul de forțe din Parlamentul European

Cu opțiune strategică de politică externă orientată către Washington și Londra, PiS este  alături de conservatorii britanici (care oricum sunt acum cu un picior în afara UE) afiliat la Grupul ECR, al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, al patrulea ca mărime, după PPE, PSE, ALDE.

Pe de altă parte, liberalii polonezi din opoziție sunt excelent conectați politic în UE (parteneriat strategic cu Berlinul / Merkel, afiliați la PPE, Tusk este Președintele Consiliului European) și mediatic în Occident (prin Adam Michnik și Gazeta Wyborcza, prin fostul ministru de externe Sikorski, care a trecut de la PiS la liberali, care e căsătorit cu Anne Applebaum etc.).

„Opoziția totală”

Și nu e numai o chestie de majoritate PPE+PSE+ALDE în Parlamentul European, ci și de folosirea acesteia în mod radical contra guvernului Poloniei.

Până la sfârșitul lui 2015, timp de opt ani, liberalii lui Donald Tusk au avut în Polonia la discreție: au ajuns să aibă 13 judecători din 15 la Curtea Constituțională (ceilalți doi fiind de la partidele aliate, vedeți și Lovitura din Polonia. Dar nu cea la care vă așteptați), 4 membri din 5 în Consiliul Audiovizual (al cincilea fiind iarăși aliat de la foștii comuniști, vedeți și Liberalii polonezi anunță o nouă epidemie de leșinuri pe altarul democrației) etc.

După ce au pierdut puterea la sfârșitul lui 2015, liberalii au intrat în ceea ce ei numesc „opoziție totală” față de PiS. Sub acest pretext, liberalii polonezi nu s-au mai sfiit  să se folosească de instituțiile UE contra guvernului polonez (o chestie de nefăcut înainte în Polonia), mai ales că au găsit oameni receptivi în aceste instituții să se amestece grosolan în jocul politic intern. A devenit de atunci o confruntare „care pe care”, un război fără prizonieri.

Fără o umbrelă europeană puternică (cum are, de exemplu, Viktor Orban, afiliat la PPE, sau coaliția PSD-ALDE din România), vreme de doi ani PiS a fost diabolizat în Parlamentul European, dar și în mare parte a presei occidentale. Asta e și una dintre explicațiile pentru care Comisia nu a deschis procedură contra Ungariei, deși conflictele pe temele justiției sau pe libertatea de exprimare cu Viktor Orban erau mult mai vechi.

Ce va fi?

În ciuda cererilor Comisiei, presiunilor politicienilor germani și ale grupurilor politice europene ale socialiștilor (PSE), liberalilor (ALDE) și popularilor (PPE), partidul conservator al lui Lech Kaczynski nu a renunțat la reformarea justiției din Polonia.

În consecință, Comisia a anunțat declanșarea procedurii de aplicare a Art. 7 din Tratat. Ungaria a anunțat însă că va opune dreptul de veto, și nici Estonia, Croația, Bulgaria sau Cehia nu sunt încântate să susțină „opțiunea nucleară”. România tace.

Gelu Trandafir

The following two tabs change content below.
Gelu Trandafir
Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

3 gânduri despre “Verhofstadt, agentul electoral al lui Kaczynski

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.