Ziua în care troika UE forța Ucraina să se predea Rusiei

Etichete:

AMINTIRI. În 21 februarie 2014, chiar în ziua în care au fost uciși zeci de protestatari la Kiev, troika UE (neamțul Steinmeier, președinte social democrat al Germaniei, polonezul Sikorski, fost ministru de externe în guvernul stângii liberale al lui Donald Tusk și francezul Fabius), sprijinită de Rusia, forța liderii opoziției ucrainene să semneze un “accord” …

AMINTIRI. În 21 februarie 2014, chiar în ziua în care au fost uciși zeci de protestatari la Kiev, troika UE (neamțul Steinmeier, președinte social democrat al Germaniei, polonezul Sikorski, fost ministru de externe în guvernul stângii liberale al lui Donald Tusk și francezul Fabius), sprijinită de Rusia, forța liderii opoziției ucrainene să semneze un “accord” cu Ianukovici.

Când liderii opoziției s-au întors pe Maidan cu “acordul” impus de UE și Rusia, care prevedea că Ianukovici rămânea la putere și se organizau alegeri în toamnă, au fost mari proteste. În mulțime erau purtate sicriele celor uciși chiar în ziua în care Sikoski, Steinmeier și Fabius negociau de zor. Aceea a fost ziua măcelului – peste 70 de morți. Un tânăr, Volodimir Parasiuk, a luat microfonul și a zis atunci că Ianukovici trebuie să plece și că mâine el și cine îl mai urmează vor lua cu asalt palatul în care e Ianukovici. În noaptea aceea Ianukovici și-a luat tălpășița în Rusia. Poate a luat și acordul cu el.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Comentarii

 1. DorinSpune:

  Răspunde
  iunie 12, 2019

  Pe lângă toate alea „negociate” de troika UE ( bine exprimat, în loc de „Echipa UE”…), în acele săptămâni a mai avut loc o temporizare în favoarea rusiei imperialist-comuniste : faptul că „echipa NATO” nu a furnizat nici un ajutor logistic serios ucrainienilor !

  Încă o dovadă că în acest „război rece-călduț” nu birocrația și politicienii cumpărați de kgb trebuie să ia hotărâri, ci echipele de negociatori-militari-intelligence, care se mișcă exact cum trebuie, adică exact ca pe câmpul tactic !! Restul sunt povești kremliniste de adormit stânga pururea inocentată…

 2. PoliloguSpune:

  Răspunde
  iunie 12, 2019

  In această plasă intinsă de TROIKA/ TRIPLA alianță a cazut insă BINOMUL ACUM – PSRM in Republica Molotova.Si n-a fost nimeni care sa strige DODON si PLAHOTNIUC TREBUIE SĂ PLECE !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *