By Alexa cu Anca Cernea: Rusia despre internet, terorismul islamic si un nou razboi cu Georgia

Print Friendly, PDF & Email

Alexa Ionescu: „Astazi avem 3 subiecte tari. In primul rind vom vorbi despre cum Rusia influenteaza internetul, apoi vom discuta despre legatura dintre Rusia si terorismul islamist si vom incheia cu o veste care a trecut destul de usor cu vederea, si anume ca Rusia se pregateste sa atace Georgia.

Incepem cu inceputul, si sa vorbim despre serviciile secrete ruse care vor influenta retelele de socializare.[…]”

Anca Cenrea: „Asta e un anunt, nu e vreo descoperire sau dezvaluire facuta de vreun agent care a defectat, un secret tainuit si bine pazit. Este pur si simplu o declaratie oficiala, atita e bugetul, asta e programul… Chiar s-a gasit un domn, Urvan Parfentiev de la Centrul pentru un internet sigur, care a spus ca urmaresc sa faca ceva de genul Vocea Americii sau a radioului Europa Libera ca sa influenteze tarile din fosta[…]”

Alexa citeste din Vocea Rusiei:

Conform surselor citate de presa rusă, UM54939 intră în structura SVR, adică a Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse, iar obiectul licitaţiilor îl constituie livrarea sistemelor software capabile de monitorizarea în timp real a reţelelor de socializare, analizarea „punctelor focale” cu influenţă maximă din cadrul acestor reţele şi „promovarea şi diseminarea” informaţiei „speciale” în cadrul reţelelor de socializare. Un punct aparte îl constituie cercetarea metodelor de „influenţă nesesizabilă” asupra informaţiilor care circulă în reţelele de socializare. Tenderul a fost câştigat de compania Interanet, condusă de fostul adjunct al directorului Institutului de Criptografie, Comunicare şi Informatică al Academiei FSB[…]

Toate datele obţinute de acest sistem vor fi analizate de programul specializat Monitor-3, care va oferi recomandări de organizare şi control asupra „comunităţilor virtuale”. După ce se va lua o decizie în privinţa informaţiilor care trebuie „injectate” şi promovate în reţelele de socializare, acest proces va fi executat în mod automat de sistemul Ştorm-12 menit să „asigure suportul informaţional al operaţiunilor, prin utilizarea unor scenarii predefinite de influenţare a audienţei reţelelor sociale” […]

Programul la care a făcut referire Forbes se numeşte Prisma, iar sursele din piaţa IT susţin că acest sistem poate monitoriza în timp real peste 60 de milioane de surse, apreciind în mod automat tonalitatea pozitivă sau negativă a comentariilor făcute de utilizatorii reţelelor de socializare pe un anumit subiect. Printre reţelele deja monitorizate s-ar număra Twitter, Youtube, Livejournal, blogurile individuale ş.a.

[…]
Externe, cât şi opiniile surselor citate de Kommersant arată că aceste sisteme nu vor fi utilizate exclusiv în Federaţia Rusă. Algoritmii care stau la baza acestor sisteme sunt relativ universali, ceea ce sugerează că aceste sisteme ar putea fi uşor de adaptat pentru funcţionarea atât în ţările din ex-URSS cât şi în Europa de Est sau alte areale geografice.

Anca Cernea: „Vor sa ne influenteze „inesizabil” si sa ne „injecteze”, nu e o chestie de argumente, sa te convinga, s-a trecut la o etapa noua, de spalat creierii[…] Anunțul are ceva de intimidare în el.[…]

Eu nu ma mai mir de nimic dupa toata demonstratia de asta vara in care Vocea Rusiei dadea indicatii pretioase directe despre cum sa se scape de Basescu. Daca la nivelul asta de exprimare si de implicare s-a ajuns, de ce sa ne miram?

E un profesor polonez care spune ca marile greseli care se fac in privinta Rusiei sint urmatoarele: a. sa fie considerata Rusia prea slaba; b. sa fie considerata prea puternica.

Ambele sint gresite pentru ca si nerusinarea acestor declaratii are acest scop de intimidare, iar asta ar trebui sa te faca sa te gindesti ca nu ar trebui sa te lasi intimidat. Sint totusi niste slabiciuni, chiar disperari legate de preturile carburantilor si de o multime de lucruri care se petrec acum cu gazele de sist. Se pare ca nu vor putea sa tina in friu nici cu lobi dezvoltarea acestor noi posibilitati, si atunci sint cam condamnati, pentru ca toata economia regimului Putin se tine prin exportul acestor carburanti. Asta ar fi slabiciunea.

Riscul ar fi ca reactia acestor indivizi sa fie neasteptata pentru, sa zicem, un creier occidental. Un creier occidental se gindeste ca un manager, nu neaparat un om moral condus dupa decalog si dupa sfintenie, un manager care are niste prioritati setate rational. El nu isi inchipuie ca un om ca Putin s-ar putea sa reactioneze cu totul altfel atunci cind apare o stare de disperare si faliment economic, el s-ar putea sa declanseze un razboi, nu sa isi dea demisia, sa se retraga, sa caute solutii, sa faca imprumturi, sa faca o perestroika, sa aduca bani. S-ar putea ca toata chestia asta sa fie transformata intr-o agresivitate care de multe ori se intimpla atunci cind un regim totalitar este intr-o stare de criza, sa concentreze atentia publicului asupra unui dusman extern pe care il creeaza ei atunci, agresindu-l. Asta e si un pretext foarte bun pentru sugrumarea oricarei urme de opozitie „pai ce faceti domn’e acum? Iesiti pe strada cu jos Putin cind eu am razboi cu gruzinii. Uite, ma ameninta super-puterea Georgia, tre’ sa aparam rusii de Georgia, nu puteti sa faceti acuma proteste, toata lumea la inchisoare!”

Despre terorismul islamic si Rusia

[…]Pacepa relateaza ca Andropov ar fi spus ca s-a hotarit sa lanseze impotriva occidentului o arma, sa creeze o noua sa creeze o noua tulpina de virus care sa fie mult mai virulenta. Islamul in sine are un mare potential de violenta, si ce si-au dorit KGB-istii a fost sa cloneze un pic acest mare potential, manipulindu-i sa creada ca marii lor dusmani sint Israelul si SUA. Asta se intimpla dupa ce Rusia a pierdut orice speranta de a controla Israelul care era foarte clar deja in tabara occidentala. Israelul era un inamic si a trebuit sa creeze pentru el aceasta organizatie, initial cu Arafat, care a fost agent comunist si care a fost foarte atent condus de Securitatea romaneasca. Astea nu sint noutati.

In urma confruntarilor din 2006 armata israeliana a confiscat armament fabricat in Rusia si importat prin Siria. Vorbim despre conflictul dintre Israel si Hezbollah, de pe teritoriul Libanului. Astea sint lucruri care confirma, puteam sa banuim, ca exista o legatura intre Rusia si Hezbollah.

Exista si o legatura dintre Rusia si Hamas, si asta e destul de simplu de imaginat. Ai spus mai devreme despre siturile Hamasului care sint foarte importante pentru cresterea organizatiei, pentru PR-ul ei, sa fie cunoscuta si sa racoleze membri. Vorbim de siturile hamasului care sint gazduite in Federatia Rusa, si in cel mai bun caz, in statele fostului CSI…

Sint foarte multe lucruri de spus, as mai da un singur reper care mi se pare foarte important, Alexander Litvinenko a spus, asta e o dezvaluire facuta de el, ca Ayman al-Zawahiri, care acum conduce Al Qaeda, era agent KGB.

[…]
URSS niciodata nu si-a demontat retelele de spioni, gherile si mafioti. E posibil sa fi facut o pauza pe vremea lui Eltin, dar acum pot da un telefon si retelele se activeaza.

Rusia își face loc în Iran prin Georgia și Azerbagian.
În Polonia apar de cel puțin 2 luni articole despre posibilitatea ca rușii sa pregăteasca un atac asupra Georgiei. Ce s-a întîmplat în 2008 s-a terminat brusc din cauza mobilizarii lui Kaczyński.

Prolema e ca si timpul e scurt pentru ca vin alegerile din SUA. La 1 oct sint alegeri in Georgia, opozitia nu are sanse sa cistige, vor lua in jur de 25%. Ziarista prevede urmatorul scenariu: opozitia, dupa alegeri, va striga ca s-a furat. Vor fi demonstratii iar Rusia va taca Georgia ca sa scape poporul de „dictatorul” Saakasvili.”

[…]

The following two tabs change content below.
Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

2 gânduri despre “By Alexa cu Anca Cernea: Rusia despre internet, terorismul islamic si un nou razboi cu Georgia

 1. Roots of Islamic Terrorism: How Communists Helped Fundamentalists
  By Antero Leitzinger
  This article traces the roots of Islamic terrorism, with special focus on Afghanistan. Notes are added on practical and philosophical problems of world media in finding the right track. From systematic errors in revealing little details, to serious misconceptions about basic facts and principles, we can relatively easily learn how much of „common knowledge” rests actually on superficial research and popular myths. Instead of becoming critical and aware of the traps laid around the issue, both Islamists and Islamophobes fail to recognize how they are manipulated.
  http://www.globalpolitician.com/print.asp?id=3436
  Articolul este numai pentru informare. Puterea raului trebuie tratata cu intelepciune, nici neglijata, nici exagerata.

 2. Multumesc, Anca!!

  disperari legate de preturile carburantilor si de o multime de lucruri care se petrec acum cu gazele de sist. Se pare ca nu vor putea sa tina in friu nici cu lobi dezvoltarea acestor noi posibilitati, si atunci sint cam condamnati, pentru ca toata economia regimului Putin se tine prin exportul acestor carburanti. Asta ar fi slabiciunea.

  Demult imi doream sa citesc la voi despre lucrurile astea; dupa mine, inca nu se spun suficient de tare si de apasat, romanii, mintiti si dezinformati din n directii, ajungand sa creada toate tampeniile despre gazele de sist. Da, Rusia a pierdut deja lupta, nu mai face decat sa traga de timp (inutil). Cum s-ar putea sa fie altfel, din moment ce pretul gazelor de sist, intrate deja, se pare, pe piata energetica europeana (cf. blogul lui Bogatu), e de aprox. 70$/mc, in timp ce gazpromul vinde acelasi gaz la pretul mediu de 500$/mc? Sa fim seriosi, 500$ >>> 70$!!
  Inca niste „dume” ale KGB-ului, din „povestile expertului” (stiti voi, expertul ala tehnic, pasionat de barfe, care imi tot transmite mie ce mai aude).
  a)Cica unul din fondatorii Google, rus la origine, ar fi agent KGB. Asta e o minciuna, cred eu, lansata chiar de kgb, dar al naibii de credibila, in conditile in care mare parte din serverele google sunt in rusia sau in china, si din china mai pornesc si diverse atacuri informatice. Adicatelea, vezi D-ne, rusii controleaza google, care ar controla deja internetul, la scara mondiala („ca uite, are acces pe telefoanele cu servere android-google! e un lucru dovedit!”). Holy crap!
  b)cica, zilele astea, i-a proiectat o casa lui Anatoli Globugov (sper ca n-am incurcat numele), agent KGB nr 1 al lui Putin, trimis special in Romania sa ne controleze. Cf. spuselor acestuia (intre 2 masuratori si-o cafea, cateva barfe….) KGB-ul controleaza deja 90% din industria romaneasca, tot IT-ul, etcetc….enfin, numitul Globugov cica a venit la noi cu badigarjii personali (care se lauda ca „eeeei, meseria de badigard nu mai e ce-a fost! pe vremea noastra, scoala, aia kgb-ista, conta! pai noi, dupa ce eram recrutati din inchisoare direct, de la aia de drept comun, daca nu omorasem pe nimeni pana-n 20 de ani, insemna ca stem neprofesionisti”….), isi face casa, si a iesit oarecum la pensie. Eu unul nu cred tampeniile pe care le indruga, dar….multi l-ar crede…..

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.