Marcel Pavel și FRF au schimbat imnul României pentru a nu cânta „un nume de Traian”

Ieri seară, cu ocazia meciului dintre echipele de fotbal ale României și Franței, a fost inaugurat stadionul National Arena. Cum nu putea fi ratat un astfel de moment numai bun pentru a ne face de râs, Federația de Fotbal a României i-a cerut minoritarului Marcel Pavel să cânte imnul național. Rezultatul a fost un remix demn de perioada în care Pro(s)TV-ul mutila imnul pe diverse stiluri muzicale (manele, rock, etc.). Mai precis, Marcel Pavel a mutilat strofa a doua a imnului național spre a nu mai pomeni versurile „Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!”.

Varianta Marcel Pavel.

„Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croiește-ți altă soarte,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman, un sânge de roman
Acum ori niciodată croiește-ți altă soartă,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani, și cruzii tăi dușmani!
Acum ori niciodată croiește-ți altă soartă,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani, și cruzii tăi dușmani!

Sunat de Irealitatea TV, „marele cântăreț” și finul lui Nicu Gheară (bacul luat la 46 de ani, cu 5.65 la română [1]) a avut o reacție tipică, plină de prețiozități și impoliteți („nu vă pricepeți și mă sunați la această ora și dați cu pietre în imaginea mea!”, „m-ați deranjat”, „sunteți penibilă, credeți-mă că sunteți penibilă!”, „aveți obrăznicia să-mi spuneți că am greșit!”) din rândul cărora redacția IRTV a putut, totuși, extrage o pseudo-explicație.

“Nu putea fi intonat integral imnul. Strofele au fost alese de Federaţia Română de Fotbal. Nu aruncaţi cu pietre în munca omului. S-au ales strofele, nu puteau fi toate cântate. E o obrăznicie. Mi s-a zis să cânt acele două strofe. Am ales strofele împreună cu Federaţia. „Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman”, apoi am repetat primul refren. Primul refren l-am ales ca să îi îndemnăm la luptă. Dacă spuneam „Triumfător în lupte, un nume de Traian!”, se interpreta politic. E ca o glumă acum. Dacă cântam asta după spuneaţi de ce aţi cântat asta. Împreună cu soproana Coman trebuiau cântate în trei minute cele două imnuri. Partea orchestrală a fost făcută ca refrenul să se repete de două ori, ca publicul să cânte cu mine, pentru că suporterii nu ştiu toate versurile. Nu am greşit cu nimic. A fost un mesaj pentru francezi.”

Pe scurt,
1. Referința la Traian nu putea fi făcută pentru că putea fi interpretată „politic”;
2. Suporterii sunt cretini și nu cunosc nici măcar versurile de la primele două strofe.

Cine ar fi putut interpreta politic referința la Nerva Traian? Până la urmă, ce era atît de deosebit la acest meci? Răspunsul poate fi găsit într-o poză postată de Iosif Buble („jurnalistul” Antenei 3 care a făcut carieră cu scandalul Ana Birchall) pe profilul personal de Facebook.

Victor Ponta și Crin Antonescu [2] onorau națiunea cu prezența lor la meci, dragi tovarăși și pretini, iar liderul PSD s-a pronunțat deja asupra schimbării imnului național:

„până şi la Imnul României tre’ să facem o schimbare; strofa cu Traian o să plece!

În aceste condiții, cum ar fi îndrăznit FRF și sluga Marcel Pavel să miște în front? Doar „se știe” că USL va câștiga puterea în 2012!

[Foarte interesant este că în imediata apropiere a liderilor USL poate fi văzut un alt român de ispravă, pro-PSDistul Marius Pieleanu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Stiinţe Politice, Catedra de Sociologie din cadrul SNSPA, invitat permanent la Antena 3, cunoscut pentru favorurile sexuale pe care le cere de la studente în schimbul notelor și hărțuirea Anei Birchall cu mesaje în care îi spunea că o va „împlini” ca femeie.]

Revenind la meciurile naționalei de fotbal, suporterii cântă întotdeauna primele două strofe din Deșteaptă-te, române!.

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croiește-ți altă soarte,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

România – Italia, Euro 2008

România – Franța , Euro 2008

Pentru această performanță, FRF și Marcel Pavel au fost amendați cu câte 5.000 lei.

Prefectul Capitalei a spus că, potrivit Legii 75/1994, care are ca anexă conţinutul imnului naţional, la evenimentele sportive de pe stadioane se intonează varianta scurtă a imnului, respectiv strofele unu, doi, patru şi 11.

Mihai Cristian Atănăsoaei a adăugat că prin HG 1157/2001, constituie contravenţie “intonarea imnului naţional cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege ” şi se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 de lei, Prefectura fiind una dintre instituţiile care pot aplica această măsură.

“Astăzi, Prefectura Capitalei va sancţiona FRF şi personala vinovată, în speţă Marcel Pavel, cu câte 5.000 de lei, aceasta fiind obligaţia legală a prefectului. Dacă noi în ţară nu ne respectăm valorile naţionale, este cu atât mai probabil să nu fim respectaţi în competiţiile naţionale de către alţii, pentru că drapelul, imnul şi stema naţionale sunt simbolul României ca stat şi nu avem voie nici moral, nici legal să nu le respectăm”, a declarat Atănăsoaei pentru MEDIAFAX.

În urma reacțiilor din presă, finul lui Nicu Gheară a cotit-o.

După ce iniţial a afirmat că strofele din imn pe care le-a interpretat au fost alese de FRF, Marcel Pavel şi-a revizuit pentru Mediafax poziţia. Astfel, decizia omiterii unor versuri se pare că i-a aparţinut artistului, însă după consultări cu oficialii FRF: “A fost alegerea mea, dar agreată de oamenii din Federaţie”.

Iniţial, Marcel Pavel motivase repetarea versurilor «Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă / La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani» în loc de «Triumfător în lupte, un nume de Traian!» spunînd că nu a dorit să existe o interpretare politică, referindu-se astfel la numele preşedintelui Traian Băsescu.

FRF nu îşi asumă nici o vină
Contactat de Gazeta Sporturilor, ofiţerul de presă al FRF, Paul Zaharia, a spus că vina nu aparţine nicidecum Federalilor: “Imnul e imn. Este exclus ca noi să îi fi dat un text modificat. Acum voi vorbi cu preşedintele Mircea Sandu şi vom prezenta şi o poziţie oficială”

Cu alte cuvinte, FRF se spală pe mâini și de acest rateu de proporții. Nimic nou sub soare, doar de atâția ani se ratează calificare după calificare și conducerea Federației a rămas aceeași. Coruptă, neperformantă, dar aceeași. Pesemne se consideră veșnică. Cam ca Marcel Pavel și Pontenescu.

[1]

Pavel a luat nota 10 la ambele probe orale, cea la limba şi literatura română şi la limba franceză. La Română scris, cîntăreţul a obţinut nota 5,65, iar la matematică, 6,60. La probele la alegere, Pavel a „marcat“ 7,90 la Biologie vegetală şi animală şi 9,50 la Geografia României. Interpretul a susţinut examenul de bacalaureat la Grupul Şcolar Industrial „Dacia“ din Capitală. Marcel Pavel absolvise mai demult liceul la frecvenţă redusă, la profilul matematică-informatică.

[2] Oficiosul „național-liberal” Spune și tu n-are nici o problemă cu mutilarea imnului. Normal, liberalismul de tip nou își aduce aminte de imn doar când trebuie să se lupte cu ungurii lui Viktor Orban.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

13 comentarii la “Marcel Pavel și FRF au schimbat imnul României pentru a nu cânta „un nume de Traian””

Citeşte sau adaugă un comentariu...

 1. 1dr pepper

  nu exista stiri pe lumea asta mai tari ca alea din Romania :)

 2. Eterna si fascinanta, doctore! :)

  P.S. „Avem stadion si suporteri. Cautam Gazon si echipa”

 3. 3dr pepper

  Apropos de stadioane, In statul Michigan exista o localitate de 40,000 de suflete care are un stadion de 60,000 de locuri ( cifre aproximative).

  Echipa de fotbal din acea localitate a castigat cele mai multe trofee superbowl ( superbowl este cel mai mare eveniment sportiv din Statele Unite), iar anul trecut a sterpelit trofeul otelarilor din Pittsburgh dupa ce a batut la ursii din Chicago de nu le’a mai trebuit nici miere.

  Dar ca sa ciuntesti imnul din considerente politice mi se pare stirea zilei. Iar fotbalistii ar cam trebui sa invete cate ceva de la lotul feminin de scrima.

  http://www.youtube.com/watch?v=g41IPVJBP0A

  Daca nu le’am cere prea mult.

 4. Da, doctore, ar trebui, dar ma tem ca mediul este atat de nociv, incat sansele sunt prea mici de a mai avea reactii de bun simt.

  Imnul României, de la manea la huiduieli | VIDEO

 5. 5Andrzej

  Stalciti mutra maimutei maneliste care si-a batut joc de imnul national al Romaniei, pe stadionul National, la un eveniment oficial si public in Romania.
  Nici o mila pentru maimuta manelista . Daca mai exista romani cinstiti va provoc la o boicotrare totala a scarbei maneliste.
  Sa moara de foame si in mizerie!

 6. Andrzej. Indignarea poate fi manifestata fara iesiri huliganice. Insist asupra acestui lucru.

 7. Daca il urasti pe Basescu, totul se scuza, ciuntirea imnului, chiar si huiduirea lui

  vorba unui comentator de pe facebook,

  nu trebuie sa fii psdist sa-i urasti (pe Basescu si PDL), trebuie sa ai parinti pensionari, rude profesori, prieteni politisti etc.

  dependenta fata de stat scuza orice mirsavie.

 8. 8Nea

  Se confirmă şi la cuplul Crin-Ponta:

  Am mai văzut oameni de treabă interesaţi de fotbal, dar nu am văzut vreodată lichele care să nu fie pasionate de folbal.

 9. Să rescriem împreună imnul național pentru Marcel Pavel

  1. Versiunea anonimă: ”Triumfător în lupte, un nume de Marian”

  2. Versiunea pentru Piața Universității: ”Triumfător în lupte, un nume de golan”

  3. Versiunea complet neutră: ”Participant la lupte, un nume de Traian”

  4. Versiunea USL-istă: ”Triumfător în lupte, bețivul de Traian”

  5. Versiunea USL-istă hardcore: ”Dezamăgitor în lupte, ratatul de Traian”

  6. Versiunea Gabi Tamaș: ”De ajutor în lupte, o sticlă de molan”

  7. Versiunea maghiară: ”Triumfător în lupte, un nume de Orban”

  8. Versiunea Adevărul Holding: ”Triumfător la leafă, un număr din Rahan”

  9. Versiunea Național Arena: ”Triumfător în lupte, gazon ca pe maidan”

  10. Versiunea autoreferențială: ”Triumfător în lupte, Marcel e un mîrlan”

  Paisie says:

  Versiunea Realitatea TV: “Triumfător în lupte, ANAF-u-i pe Elan”
  Versiunea OTV: “Triumfător în rating, noaptea cu domnu’ Dan”
  Versiunea Leonard Doroftei: “Triumfător în business, un Bute Lucian”

  Gica Contreras says:
  Versiunea tiganeasca: “Triumfator in spume, ca n-ai avut mertzan”!

  ostel says:
  versiunea cinefila: “triumfator in lupte/ Bruzli si cu Vandam”
  varianta imobiliara: “triumfator in lupte/ vand casa in Titan”

 10. Regulile lui Oprescu au atins domeniul nebuniei pure: steagurile tricolore au ajuns la gunoi! Citim de pe http://pchdinamo.ro:

  …anumiti oameni sa ia niste decizii halucinante, din alte vremuri, care au facut ca suporterul roman sa nu poate intra cu tricolorul la un meci al Romaniei.
  Mai mult decat atat materialele interzise de acestia, steaguri, fulare, esarfe erau aruncate la intrarea in stadion in tomberoane !!!
  O imagine face cat 1000 de cuvinte…adevarat…TRICOLORUL aruncat acolo langa o punga de seminte si un pachet de biscuiti este oglinda societatii romanesti actuale, reprezinta perfect prioritatile din viata cetateanului modern pentru care usor, usor traditia, istoria, mandria de a fi roman nu mai au nici o importanta…asta daca au avut vreodata…

  Fotografiile sunt reproduse si pe http://www.prosport.ro.

 11. Cristian Preda scrie pe blog la Post Scriptum:

  “PS Nu mă pot abține să-i mulțumesc primarului Oprescu pentru calitatea excepțională a condițiilor oferite aseară la inaugurarea stadionului național. Cred că-i poate rămâne numele Oprescu-gazon.”

 12. 12dr pepper

  la comentariul meu de la numarul 3, debea acum am realizat greseala.
  este vorba de statul Wisconsin si este vorba de echipa Green Bay Packers care acum joaca in deschiderea NFL cu New Orleans Saints si deja conduce detasat.

Trackbacks

 1. Marcel Pavel și FRF au schimbat imnul Rom�niei pentru a nu c�nta … | sport spune:

  [...] articolul integral aici: {marius pieleanu} – Google Blog Search « Sondaj Avangarde: USL (PSD-PNL-PC) 67%, Crin Antonescu 45% | sport | [...]Comentează

*

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.