Eu nu mă laud ca sunt moderat, eu sunt moderat și atât. Nu e o calitate pe care o am, nici vreo virtute.

Dar moderația nu este la mijlocul distanței dintre adevăr și minciună, dintre vis și realitate, dintre rațiune și lipsa ei. Moderația înseamna în primul rând cunoașterea și întelegerea realității, dacă ții să ai păreri, și tot în primul rând, să îți asumi realitatea, să nu te porți ca și cum ar deveni opțională când nu te coafează. Poate e o definiție diferită de ce se spune azi că ar fi moderația, dar asta e și nu alta, și aici “am certitudini”.

– Moderația înseamnă respectul pentru lege și egalitatea în fața legii, nu discriminare pozitivă (sau negativă).

– Moderația înseamnă să îi spui lui Merkel – Faci contracte de miliarde cu Putin, care anulează practic sancțiunile impuse Rusiei, peste capul Europei de Est, cea amenințată agresiv și repetat de aceeași Rusie?

De ce nu îți place Solidaritatea Europeană, frau Angelica? Ai pulverizat-o, nu ai nici un drept să impui cote obligatorii și fără număr.

– Moderația înseamnă să îi spui tot ei: De ce te opui construirii de baze NATO permanente în Estul Europei?

Nu îți place Solidaritatea Europeană, frau Angelica?

– Moderația înseamnă să privești criza migranților, “Operațiunea Refugiații” cu care Putin santajează Europa, și să vrei să nu îi faci jocul, să nu o arzi sofistic și corect politic cu dorelo-nazismul.

– Și pentru cei care se bat cu cărămida în piept că sunt Moderați, după care se consideră îndreptățiți să mitralieaze enormități – Moderația nu înseamnă să îți sară capacele și să ți se pună capsa de fiecare dată când ești contrazis, și să începi să arunci o tornadă de dispreț, jigniri, glumițe și tâmpenii când cineva nu e de acord cu tine.

– Moderația înseamnă, pentru mine, să nu fii prost cu intenție, iar asta e o poruncă în moderație.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here