„A Treia Romă” sau „A Doua Meccă”? Aproape 1 din 3 ruși este musulman, doar 42% se consideră creștin ortodocși

42% dintre ruși se consideră ortodocși, iar al doilea grup religios ca mărime e reprezentat de musulmani – aproximativ 30% din populație, urmați de atei – 18% din populație, conform unui studiu realizat la nivel federal de agenția rusă de marketing Zoom Market, în luna iunie 2017.

Studiul a avut ca scop obținerea de date noi privind afilierea religioasă a rezidenților Federației Ruse.

Cea mai mare proporție de creștin ortodocși se găsește în Samara (57%), Nijni Novgorod și Perm (53%),  Novosibirsk (49%), St. Petersburg și Krasnoyarsk (43%), Voronezh (41%), conform datelor Zoom Market.

Cei mai mulți musulmani se află în Kazan (72%), Krasnodar (43%), Voronezh (31%), Yekaterinburg (29%), Krasnoyarsk (28%) și în Moscova (26%).

Conform estimărilor făcute în 2016, populația Moscovei număra aproximativ 12,19 milioane de locuitori, ceea ce ar face ca numărul musulmanilor care locuiesc în capitala Federației Ruse să se apropie de 3.200.000.

Cei mai mulți atei locuiesc în St. Petersburg (26%), Voronezh și Yekaterinburg (23%), Krasnoyarsk (22%), Moscova (21%) și Novosibirsk (18%).

Puteți citi și Moscow Is Largest Muslim City In Europe, But Faithful Face Discrimination From Public, Authorities

 

2 gânduri despre “„A Treia Romă” sau „A Doua Meccă”? Aproape 1 din 3 ruși este musulman, doar 42% se consideră creștin ortodocși

 1. Întrebat de un jurnalist despre credința lui religioasă, Lukașenko, Ceaușescul din Belarus, a răspuns: sunt ateu ortodox!
  Cum vine asta? Uite așa, a explicat geniul de la Minsk, nu cred în Dumnezeu dar urăsc Occidentul, de aceea mă consider ateu ortodox.

  Mă tem că și în cazul statisticii rusești, numărul celor care se declară ortodocși este mult mai mare decât numărul celor care chiar cred în Dumnezeu.

  Față de alte țări creștine, „A Treia Romă” stă foarte prost la capitolul practică religioasă.

  Statisticile pe care le-am găsit dau proporția de ruși care merg la biserică între 2 și 6 %.

  Asta de pe nationmaster e de prin 2006. Rusia era ultima țară, locul 53 din 53, după toți occidentalii cei putrezi.
  Nu cred să fi crescut între timp evlavia rușilor. E posibil să se mai fi prostit ceilalți din statistică. Dar chiar și așa, oricum nu rușii sunt cei care ar trebui să dea altora lecții de sfințenie.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.